Nicolae Cîrstea: Cumpărătorii de carte juridică au devenit mult mai sofisticaţi
12 decembrie 2014 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulţumesc pentru că ați acceptat să acordaţi un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Astăzi sunteţi Preşedintele Universul Juridic, cea mai importantă editură de carte juridică din România. Cum s-a născut ideea unei edituri? Şi ce v-aţi propus atunci?
Nicolae Cîrstea: Bună ziua, Alina. Cred că aş prefera, dacă ești de acord, să vorbim la persoana I, având în vedere că eşti un om cu care mă cunosc de mai bine de 10 ani. Ideea înfiinţării acestei edituri aş spune că mai puţin s-a născut, cât mai ales a fost provocată de un context în care mă aflam în perioada anilor de studiu.
Aşa cum am mai relatat pentru vizitatorii site-urilor noastre, chiar din anul I de facultate, anul 1997, luna noiembrie, am lucrat în acest domeniu.
Pe scurt, istoria este în felul următor: la primul curs de Drept civil, profesorul Beleiu ne-a rugat – după ce ne-a făcut schema dreptului civil, pe care ne-a expus-o ca fiind un copac, cu diversele ramuri care se nasc din acesta –, la sfârşitul cursului, să nu achiziţionăm de pe piaţă ediţia care era atunci în vânzare şi să aşteptăm ediţia nouă, la care lucrează. Din păcate, în următoarea săptămână, domnia sa a decedat, lăsând un mare gol în doctrina românească. La Târgul Gaudeamus din luna noiembrie, care se desfăşura la Casa Radio, am mers la reprezentanţii Editurii Şansa, relatându-le cele transmise de domnul Profesor, însă, din păcate, mi-au spus că Profesorul nu le-a predat nimic în editură, că nu au la vânzare nici măcar ultima ediţie, care era deja epuizată, dar să-i caut după desfăşurarea târgului – poate am noroc să mai găsească vreun exemplar la editură. Am sunat în ziua de marţi, după încheierea târgului, şi dumnealor mi-au spus să trec pentru că mi-au găsit câteva exemplare.
Domnul Pişcoci, fratele domnului Mihail Pişcoci, proprietarul Editurii Şansa, care se ocupa de zona de vânzare, mi-a înmânat cu generozitate trei cărţi ale profesorului Beleiu. Una dintre acestea era ultima ediţie, ediţia din 1995, având coperta neagră cu galben, celelalte două fiind o ediţie din 1994 şi o ediţie din 1993. Domnia sa m-a rugat, însă, să le răsfoiesc cu atenţie pentru că le avea prin birou de mai mulţi ani şi era posibil să aibă anumite defecte. Ajuns acasă, le-am răsfoit pagină cu pagină și, constatând că toate sunt în regulă, am oprit pentru mine ediţia din 1995, iar la unul dintre cursuri m-am ridicat în amfiteatru şi le-am spus colegilor că am două cărţi ale profesorului Beleiu, dacă are cineva nevoie. În momentul respectiv, deja aveam două luni de cursuri şi seminarii, se legaseră câteva prietenii, iar colegii cu care mă împrietenisem mi-au reproşat că nu le-am spus lor înainte de a face oferta către întregul amfiteatru. În această situaţie, l-am sunat din nou pe domnul Pişcoci, i-am spus că toate cărţile au fost în regulă, mulţumindu-i din nou, şi l-am întrebat, relatându-i situaţia, dacă mai poate face rost şi de alte cărţi pentru alţi colegi. Mi-a spus că nu mai are, dar că mai deţine un depozit în Chiajna, unde nu merge în fiecare zi, şi m-a rugat să revin săptămâna următoare. Le-am epuizat şi pe acestea foarte repede. Am sunat din nou la editură; din păcate, nu au mai fost disponibile alte exemplare din cărţile profesorului Beleiu, dar am întrebat în ce măsură alte titluri de profesorul Emil Molcuţ – Dreptul roman sau ISDR – sau ale profesorului Mitrache – Drept penal român – ar fi disponibile. Mi-a spus că aici nu este niciun fel de problemă. În consecinţă, am încheiat un contract de reprezentare cu Editura Şansa.
Am continuat apoi cu cărţile profesorului Iorgovan de la Editura Nemira, cu Editura All, unde am avut o colaborare foarte bună din această postură. În cei patru ani de studiu, am desfăşurat această activitate de reprezentant al editurilor în zona facultăţilor de drept şi chiar şi acum am cu mândrie la birou un ecuson din anul III de facultate, când colegii de la Editura All Beck au avut un proiect foarte interesant al unei legislaţii comerciale adnotate, un proiect inovator pe piaţă, venit pe filiera germană, proiect în care m-am implicat pe partea de vânzare.
Spre finalul anului III de facultate, domnul Marian Florescu, redactor-şef al Editurii All Beck, mi-a transmis că domnia sa părăseşte editura şi că e posibil să-şi înfiinţeze propria editură, întrebându-mă dacă am disponibilitatea să lucrez împreună cu dumnealui. La câteva luni distanţă, ne-am auzit la telefon şi am avut o întâlnire la sfârşitul lunii august – începutul lunii septembrie a anului 2000, când am stabilit reperele unei colaborări. Eram, aşadar, reprezentantul Editurii Rossetti, o editură cu o serie de proiecte extrem de interesante pentru piaţă, cu care am colaborat câteva luni, ocupându-mă de zona en-gros-urilor de carte la Gara de Nord, de zona Curţii de Apel, a Tribunalului şi judecătoriilor din centrul vechi, unde funcţionau mai multe chioşcuri cu vânzare de carte. Din păcate, însă, nu totul a mers foarte bine în această colaborare, astfel încât, deşi, domnul Marian Florescu, pentru care am un respect deosebit, m-a rugat insistent să continui colaborarea, i-am spus că prefer să mă retrag. Am fost chiar, în aceste câteva luni de colaborare, foarte aproape să devin acţionar în editură, lucru care nu s-a materializat însă şi care a constituit unul dintre punctele de neînţelegere care au stat la baza separării.
În acest context, în luna decembrie a anului 2000 a fost provocată, aşa cum spuneam, ideea înfiinţării unei edituri, iar în luna ianuarie, când eram în anul IV de facultate, anul 2001, am depus actele pentru înfiinţarea Editurii Universul Juridic.
Mi-am propus atunci să încerc să fac lucrurile pe care le învăţasem în aceşti aproape patru ani, pe cont propriu.
Cred că am fost un pic cam lung, dar acestea sunt istoria şi lucrurile care trebuiau spuse.
Alina Matei: Nu numai că vorbim de cea mai importantă editură de carte juridică din ţară, dar la fel de bine te prezinți şi pe domeniul vânzării de carte juridică în mediul online. Un magazin – UJmag.ro – care este foarte atractiv: transportul gratuit, posibilitatea plăţii în rate – şi care este cel mai cunoscut magazin de carte juridică online. Ce îți propui în viitor pe acest segment?
Nicolae Cîrstea: Ai afirmat – în prima întrebare cu privire la Universul Juridic – că este cea mai importantă editură de pe piaţă. Văd că insişti şi aici cu această afirmaţie. Ma obligi la câteva explicaţii. Astfel, nu cred că valoarea unei edituri este dată de numărul de titluri pe care-l publică sau de o cifră de afaceri. Din acest punct de vedere avem, într-adevăr, un avans.
Cred, însă, că valoarea unei edituri este dată de autorii care certifică acea editură, publicând cărţile acolo, dar şi de valoarea proiectelor editoriale pe care o editură le propune cititorilor ei. Cred că avem un privilegiu activând în zona cărţii juridice, unde există un segment de posibili cumpărători care au resurse financiare mai mari decât alte categorii de cititori şi care alocă pregătirii profesionale aceste resurse pentru a fi la curent cu interpretarea actelor normative, cu doctrina juridică, în general.
Grupul nostru deţine şi o editură de carte de literatură – Editura Neverland –, o editură de carte universitară – Editura Pro Universitaria –, iar în acest moment, după ce în cadrul Editurii Universul Juridic a activat de mai mulţi ani o colecţie – este vorba de Colecţia Business, unde avem câteva zeci de apariţii foarte bine primite de către public –, am decis chiar zilele acestea să demarăm o nouă editură – Evrika Publishing – care va activa în zona cărţilor de business, motivaţionale, ş.a.
Revenind, pentru a fi cea mai importantă editură avem mult de lucru.
Am realizat, în aceşti 13 ani, de când activăm pe această piaţă (aproape 14, iată, în curând), tot felul de experimente, mai ales în zona structurii manageriale şi departamentale. În acest an am ajuns, însă, la concluzia că experimentele nu sunt de bun augur şi nu duc la realizarea unor proiecte viabile, pe termen mediu şi lung.
În acest moment am renunţat să mai cred în soluţii providenţiale venite din afara editurii pentru coordonarea diverselor departamente şi, aplicând un celebru dicton din zona politicii, încercăm „prin noi înşine” să realizăm lucrurile care trebuie făcute, mai ales în zona redacţiei. Şi mă refer aici la iniţierea unor colecţii noi, la dezvoltarea celor existente, la restructurarea unora dintre ele, totul cu scopul de a răspunde mai bine nevoilor şi de a realiza un proiect editorial viabil pe termen mediu şi lung.
Îmi place să cred că suntem, ca grup editorial, implicaţi pe termen lung în domeniul cărţii, nu numai juridice, motiv pentru care încerc permanent să am în vedere în activitatea mea, în relaţiile cu autorii, cu piaţa, în general, această existenţă şi funcţionare a noastră în piaţa cărţii pe termen mediu şi lung şi să o facem cu seriozitate.
Într-adevăr, revenind la întrebarea ta, am dezvoltat cel mai influent magazin online din zona cărţii de specialitate juridică şi economică din România, acest lucru fiind certificat, la Gala Premiilor e-Commerce 2012, de obţinerea titlului de cel mai bun magazin de cărţi şi reviste din România, unde am concurat cu Elefant.ro, câştigând marele premiu pe România. Am investit şi financiar şi uman enorm în acest proiect şi cred că juriştii au acum un loc al lor unde să-şi facă cumpărăturile în siguranţă şi de unde să se informeze cu privire la piaţa editorială. Am fost, însă, nevoiţi să facem această investiţie pentru că, după Revoluţie, în România, comerţul clasic prin librării a suferit transformări radicale. Am afirmat şi afirm în continuare că, dacă nu am fi dezvoltat această firmă de distribuţie, care se numeşte Universul Juridic Magazin şi care deţine acest magazin online, foarte probabil, ne-am fi confruntat cu grave probleme financiare din cauza faptului că banii se recuperează din distribuţie cu foarte, foarte mare greutate, uneori cu somaţii şi notificări adresate librăriilor. În acest moment, însă, marea majoritate a vânzărilor o realizăm singuri prin librăriile proprii, prin acest magazin online, dar şi prin colaborarea cu colegii noştri de la celelalte edituri, care au dezvoltat, la rândul lor, magazine on-line şi librării.
UJmag.ro a inovat mult încă de la apariţie, a venit cu soluţii inovative, forțând această piaţă a cărţii juridice să se reinventeze şi să facă un pas înainte.
În viitor, vom continua să inovăm şi în zona comerţului electronic, încercând crearea şi păstrarea unei legături strânse şi permanente cu comunitatea prietenilor cărţii şi informaţiei juridice.
Alina Matei: De ce preferă autorii să publice la Editura Universul Juridic? Ce îi determină? Să fie prestigiul, condiţiile de publicare, notorietatea brandului, condiţiile avantajoase ale contractului de editare, faptul că pe mulţi autori îi cunoști şi te cunosc de multă vreme?
Nicolae Cîrstea: Mă întrebi un lucru foarte dificil. De ce publică autorii la Universul Juridic? Cred că fiecare dintre noi, editorii de carte juridică, avem relaţii bune cu autori, cu colective de autori care au fost certificate în timp prin seriozitate, prin proiectele pe care le-am realizat. Este adevărat că am reuşit în această perioadă, de când activăm pe piaţă, să avem colaborări cu mulţi, foarte mulţi autori din zona juridică. Totul cred că a venit natural, au fost colaborări prin care am încercat să respectăm lucrurile stabilite şi să ne facem cu seriozitate treaba noastră de aliaţi ai autorului în procesul de transmitere către public a creaţiei lor intelectuale. Aş vrea să menţionez totuşi un aspect care face şi care a făcut o diferenţă pe această piaţă.
Editura Universul Juridic s-a confruntat în anul 2002 cu o situaţie în care o tipografie clandestină ne-a tipărit cărţile, punând pe piaţă exemplare pirat, dar care corespundeau în proporţie de 100% ca şi conţinut şi de 90% din punct de vedere tehnic exemplarului original, în sensul că pagina era aceeaşi şi în exemplarul original şi în copia pirat, iar coperta arăta aproximativ la fel. Erau, însă, o serie de elemente ale calităţii tiparului respectiv care ne-au ridicat nişte semne de întrebare şi am identificat existenţa în paralel a unei pieţe de acest fel.
În acel moment am dorit să identificăm o modalitate prin care să securizăm exemplarele originale şi am găsit soluţia unei holograme care să fie aplicată pe carte înainte de plastifiere.
Pe de o parte, la momentul anului 2002, din păcate, producţia noastră se rezuma la câteva titluri pe an; deşi e adevărat că era vorba despre titluri foarte bune, totuşi, din punct de vedere financiar, această soluţie era una costisitoare raportat la numărul de titluri/exemplare.
Pe de altă parte, soluţia aplicării unei holograme pe coperta cărţii nu rezolva o altă problemă cu care autorii s-au confruntat pe această piaţă mulţi ani şi de care şi eu m-am lovit la începuturile activităţii. Autorii deveniseră circumspecţi cu privire la activitatea editorilor, în sensul că existau zvonuri, multe dintre ele confirmate, prin care editorii tipăreau mult mai multe exemplare ale lucrărilor, fără ca autorii să primească remuneraţia cuvenită. În acel moment am găsit soluţia prin care să putem oferi autorilor posibilitatea de a-şi semna coperţile lucrărilor, certificând astfel faptul că pe piaţă nu se distribuie decât exemplare originale. Această iniţiativă a Editurii Universul Juridic a fost una salutară, care a întărit convingerea că editura este una serioasă şi că poate să fie un partener pentru autorii din domeniul juridic.
Această practică ne-a adus o notorietate puternică şi colaborări cu cei mai reprezentativi autori ai acestei pieţe. Din acel moment, din anul 2002, Editura Universul Juridic are prevăzut în contractul de editare posibilitatea ca autorul să poată controla numărul de exemplare tipărite fie prin semnarea coperţilor lucrărilor tipărite, fie prin aplicarea unei etichete autoadezive cu semnătura pe coperta, autorii având astfel siguranţa punerii pe piaţă doar a acelor exemplare. Continuăm să oferim autorilor această posibilitate, chiar dacă numărul nostru de titluri a crescut exponenţial şi este destul de greu de gestionat, mai ales în contextul în care într-o săptămână, spre exemplu, nouă ne ies din tipar şi 7-8 titluri.
Nu vreau, însă, să renunţ la practica respectivă, care este una benefică autorilor şi pieţei de carte, în general.
Am insistat destul de mult asupra relatării celor de mai sus pentru că mi se par importante. Sunt, probabil, şi alţi factori care fac ca 99,9% dintre autorii noştri să rămână fideli colaborării cu Universul Juridic şi să adauge proiecte noi celor trecute sau prezente, ceea ce consolidează relaţiile noastre de colaborare.
Alina Matei: Cum este piaţa de carte juridică azi?
Nicolae Cîrstea: Din punctul de vedere al vânzării de carte, în ultimii 3-4 ani, din cauza falimentelor din industria de distribuție a cărţii, toți editorii au pierdut sume uriaşe. Criza economică şi-a spus cuvântul și aici. Se pare că acum lucrurile stabilizează.
Din punctul de vedere al proiectelor editoriale, piaţa de carte juridică de acum se schimbă, după părerea mea, o dată la şase luni. Este, aşadar, extrem de dinamică şi de provocatoare. Nu te poţi plictisi.
Distribuţia are un rol extrem de important pe această piaţă.
Practic, dacă nu reuşeşti să ajungi la comunitatea de clienţi care au nevoie de produsele tale, degeaba ai proiecte foarte bune. Şi crede-mă, este extrem de greu să ajungi în librării, să convingi partenerii de distribuţie să accepte să-ţi listeze câteva zeci de titluri. Din păcate, marea majoritate a librarilor nu mai cunosc piaţa de carte juridică, se şi publică foarte mult, astfel încât, în mare parte, ei se bazează pe recomandările editurilor de a afişa sau de a da retur anumitor titluri. Credinţa mea este că cine are distribuţie, controlează, în oarecare măsură, şi piaţa. Fără distribuţie, din păcate, nu se poate trăi. Este motivul pentru care am investit foarte mult în această direcţie şi credem că am făcut lucrurile care trebuiau făcute.
Alina Matei: Ce aşteptări au cumpărătorii de carte? Nu cred că există jurist din România care să nu aibă în biblioteca sa cărţi editate la Universul Juridic. Sau viitor jurist, adică studenţi. Cum îi fidelizaţi să cumpere de pe UJmag.ro? Să cumpere, nu să xerocopieze… Şi JURIDICE.ro, şi Universul Juridic au campanii în acest sens.
Nicolae Cîrstea: Cumpărătorii de carte juridică au devenit în aceşti 25 de ani care s-au scurs de la Revoluţie mult mai sofisticaţi, aşteaptă proiecte editoriale inovatoare, aşteaptă pe piaţă autori care să le răspundă la întrebări, nu mai au o apetenţă către cărţile clasice, tratatele şi cursurile universitare, care acum zece ani făceau vânzările cele mai mari. Este, după părerea mea, o perioadă de tranziţie în care fiecare dintre noi, ca editori, trebuie să răspundem acestor aşteptări, provocându-i pe autori să accepte proiecte editoriale plecând de la aşteptările cumpărătorilor noştri.
Mă întrebaţi de fidelizare, de convingerea clienţilor să cumpere exemplare originale. Când am înfiinţat UJmag.ro, l-am înfiinţat ca pe un site de reduceri. Este o comunitate care are în acest moment o bază de aproximativ 40.000 de clienţi. Din păcate, nu reuşim să mai oferim discounturi atât de mari, aşa cum ne-am dori, pentru toate cărţile juridice, însă, încercăm să o facem pentru cărţile Editurii Universul Juridic, prin campanii permanente.
Deviza UJmag.ro, la care ţin foarte mult, este „Promoţii şi iniţiative unice, exclusiv pe www.ujmag.ro”. Am oferit cumpărătorilor noştri, pentru prima dată în România, cărţi cu autograf ale celor mai importanţi autori de carte juridică. Am oferit pachete cu reduceri substanţiale. În acest an am derulat campanii prin care am încercat să stimulăm achiziţia de opere originale, oferind cărţi gratuite din zona codurilor, de care este nevoie în activitatea profesioniştilor sau în activitatea studenţilor.
Suntem conştienţi că fără o legătură permanentă cu clienţii noştri, fără să discutăm aceste probleme care afectează, iată, în primul rând autorul, dar şi editurile, nu vom putea să găsim soluţii de achiziţie a operelor originale. Trebuie, însă, să protejăm creaţia intelectuală pe care autorii Universul Juridic ne-au încredinţat-o pentru a fi pusă pe piaţă, sens în care, în această perioadă, derulăm, în paralel cu această activitate de conştientizare şi de discuţie cu cumpărătorii noştri, o acţiune de notificare prin executor judecătoresc a firmelor care desfăşoară această activitate de fotocopiere a cărţilor originale, urmând să protejăm operele autorilor noştri prin derularea acţiunilor legale.
Nu în ultimul rând, poate mai periculoasă decât fotocopierea, a devenit în ultimii ani urcarea fişierelor cu cărţile juridice pe site-urile de socializare sau pe grupurile studenţilor.
În acest context, suntem în curs de a finaliza un soft care să identifice locurile în care sunt urcate ilegal operele autorilor noştri.
După câteva luni în care am încercat să realizăm manual această activitate pe site-urile care aveau o activitate în acest sens, am reuşit să diminuăm în mod substanţial existenţa fişierelor cu opere Universul Juridic postate ilegal. Însă, este aproape imposibil de monitorizat şi de identificat toate aceste site-uri şi grupuri unde sunt postate fişiere, motiv pentru care am investit în acest soft, care va fi activ în curând.
Alina Matei: Fireşte că îi cunoşti pe patronii sau pe cei care conduc editurile de carte juridică de pe piaţă. Dar ai un avans vizibil faţă de ceilalţi competitori. Cum crezi că percep aceştia Universul Juridic? Să nu mă trimiți la plimbare, răspunzându-mi că cel mai bine ar fi să-i întreb pe aceştia. O să-i întreb, dar vreau şi răspunsul tău, te rog.
Nicolae Cîrstea: Cea mai bună oglindă pentru activitatea noastră este, dintr-un anumit punct de vedere, activitatea celorlalţi colegi cu care împărţim această piaţă. Vezi proiectele lor, vezi cum reacţionează la proiectele tale editoriale, vezi impactul pe care un titlu, un autor, un proiect editorial le au pe piaţă. Fără concurenţă, piaţa nu evoluează. Şi recunosc că, pentru mine, este un stimulent permanent atât să îi provoc pe ceilalţi colegi cu proiecte si idei, cât şi să analizez proiectele pe care le realizează.
Îl admir pe fiecare dintre dumnealor şi vorbesc aici despre Editura C. H. Beck şi despre Editura Hamangiu. Ca şi istorie pe această piaţă, au funcţionat câteva edituri până în anul 2000. Este vorba despre Editura Lumina Lex, cea mai importantă editură de carte juridică din România în primii 10 ani după Revoluţie. Contemporani cu Lumina Lex au fiinţat Editurile Şansa şi Actami, fiecare dintre ele cu un portofoliu de aproximativ 10-15 titluri, dar titlurile de căpătâi ale pieţei editoriale. E adevărat, însă, că Editura Lumina Lex se detaşa prin numărul de titluri publicate şi prin autorii cu care colabora.
În paralel cu aceşti competitori, în primii 10 ani de după Revoluţie, pe piaţa juridică a apărut, în cadrul Editurilor All, o secţiune de carte dedicată pieţei juridice, care a evoluat ulterior, prin achiziţie, către Editura All Beck şi apoi către Editura C. H. Beck.
Editura All, prin titlurile pe care le publica în domeniul juridic, s-a detaşat încă de la început prin calitatea graficii, a hârtiei de calitate – erau cărţi bine lucrate din punct de vedere tehnic, dar şi redacţional. Pot să afirm, cunoscându-i din 1997, că Editura All a fost un pionier pe piaţa editorială românească, la nivel general, după Revoluţie. La şcoala All s-au format foarte mulţi redactori, foarte mulţi graficieni, desenatori ş.a.m.d.
Editura All Beck, ulterior şi C.H. Beck, reprezintă etalonul în zona stabilirii standardelor în domeniul editorial.
Editura Hamangiu este o editură extrem de dinamică, care a deschis piaţa editorială către zone noi, către colecţii şi autori către care aceasta nu era deschisă înainte.
Ambele edituri sunt de admirat prin seriozitatea şi prin proiectele cu care consolidează o piaţă editorială aflată încă în tranziţie, către o maturitate necesară, care se va realiza, probabil, în anii următori.
Alina Matei: Cu ce paşi ne îndreptăm spre dispariţia cărţilor şi preeminenţa online-ului? Eu cred în rostul cărţilor ţinute în mână şi în bibliotecă. Au rostul de a ne ameninţa să le citim, cum spune Nassim Nicholas Taleb în Lebăda Neagră.
Nicolae Cîrstea: Răspund la această întrebare a ta spunând că îmi place să cred că piaţa de carte juridică româneasca (şi nu numai) este o piaţă tradiţională, este o piaţă a oamenilor care vor să simtă cartea, care vor să interacţioneze cu conţinutul acesteia prin intermediul mediului tipărit. Online-ul nu a pătruns atât de mult în această zonă, aşa cum a făcut-o în zona ziarelor şi a revistelor, în principal. Asta ne-a ajutat şi ne ajută să putem pregăti o serie de proiecte viabile atât pe noi, la Universul Juridic, cât şi pe colegii noştri.
Au fost făcuţi deja câţiva paşi în această direcţie de către colegii noştri de la celelalte edituri şi, la rândul nostru, pregătim proiectul „Bibliolex”, marcă înregistrată, sub care va fi oferit publicului conţinutul online al cărţilor noastre.
Alina Matei: Ce proiecte derulează grupul al cărui Preşedinte ești? Ce ne pregătești?
Nicolae Cîrstea: Mă întrebi despre proiecte. Să știi că nu ducem lipsă de acestea la Editura Universul Juridic. Din contră! Colegii mei chiar mă acuză că avem prea multe proiecte, care consumă resurse şi este greu să le facem faţă.
Enumăr câteva dintre acestea.
Astfel, avem o nouă editură, carte de business, motivaţională – Evrika Publishing –, care va avea o serie de apariţii extrem de interesante în zona acestei pieţe, dar bănuiesc că te interesează mai mult zona juridică.
Lucrăm de o perioadă destul de lungă la proiectul „Bibliolex”, brandul sub care vom pune la dispoziţia juriştilor un conţinut, în mediul electronic şi online. Dar cred că cel mai interesant şi important proiect, care a fost lansat pe 9 decembrie, este portalul www.universuljuridic.ro.
Am constatat de mulţi ani că piaţa juridică, de la un număr de aproximativ 100 de titluri, care existau în anul 2000, în zece ani a explodat. În acest moment avem pe piaţă câteva mii de titluri de carte juridică. Este enorm! Sunt extrem de multe cărţi care apar pe această piaţă într-o săptămână. Este posibil să apară de la toate editurile 10-15 titluri într-o săptămână. Există şi foarte mulţi autori. Constatând aceste lucruri, am decis că trebuie să facem mai mult pentru comunitatea autorilor Universul Juridic, încercând să punem în valoare şi creaţia intelectuală pe care ne-o încredinţează.
Este motivul pentru care am decis să lansăm universuljuridic.ro, ca pe un portal dedicat autorilor Universul Juridic, prin intermediul căruia să oferim o platformă de interacţiune între autorii noştri şi publicul căruia li se adresează prin intermediul conţinutului, al ideilor, al teoriilor, articolelor pe care aceştia le elaborează.
Cred că este un proiect necesar pentru o editură care are colaborări cu cea mai mare comunitate a autorilor din România şi va produce pe piaţă efectul pe care îl aşteptăm. Proiectul a fost adus la cunoştinţa unei părţi dintre autorii noştri, care ne-au încurajat să mergem în această direcţie şi să-l finalizăm.
Fundaţia Universul Juridic, entitate în curs de finalizare despre care voi comunica mai mult la momentul lansării, este cel mai complex proiect la care lucrez şi sper că va fi un catalizator pentru energiile care există în acest mediu juridic şi care, sper eu, va convinge prin proiectele pe care le va realiza.
Alina Matei: Cum vezi Editura Universul Juridic peste 5 ani? 5 ani este o perioadă în care se pot întâmpla multe lucruri.
Nicolae Cîrstea: Mă întrebi unde văd Editura Universul Juridic peste cinci ani. Este un exercițiu dificil, acela de a realiza o proiecţie. Este complicat de făcut previziuni într-o perioadă în care este greu să anticipezi ce se va întâmpla peste şase luni sau peste un an. Mi-aş dori (şi-mi place să cred că așa va fi) să fim editura sută la sută românească care să dovedească, prin proiectele sale, că este un partener pentru mediul juridic românesc şi că, provenind din acest mediu, este mult mai ancorată în realitatea juridică din România, oferind proiecte editoriale viabile şi autori care să convingă acest mediu prin lucrările care apar.
Alina Matei: Ce valori preţuiești? Ce preţuiești pe lumea aceasta?
Nicolae Cîrstea: Aş prefera să vorbesc mai mult despre lucrurile în care cred decât să folosesc sintagma „lucruri pe care le preţuiesc”. Cred în sinceritate, cred în lucrurile bine făcute şi bine structurate, cred în oamenii tineri şi în determinarea lor la început de carieră, la început de drum. Universul Juridic este locul unde am dezvoltat foarte bine cu echipe şi cu oameni tineri, neîntinaţi de joburi anterioare şi de experienţe nefericite. Cred în prietenie şi în acea legătură care poate să fie realizată între oameni prin lucrurile simple, prin sinceritate şi lipsa duplicităţii.
Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii de JURIDICE.ro şi ai cărţilor cumpărate de pe UJmag.ro.
Nicolae Cîrstea: Fiind la începutul sărbătorilor de iarnă doresc, tuturor juriştilor un an nou, cu bucurii și realizări personale și profesionale.
Alina Matei: Mulţumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.
Nicolae Cîrstea: Îți mulţumesc şi eu pentru amabilitatea de a dori să spun câteva lucruri despre Universul Juridic, unele dintre ele puţin cam lungi, comunității JURIDICE.ro.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro