Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Evaziune fiscală, spălare de bani. Punere în mișcare a acțiunii penale
12.12.2014 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

PICCJ. Evaziune fiscală, spălare de bani. Punere în mișcare a acțiunii penale.

În cauza având ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, privind societatea comercială MEDIAFAX GRUP SA (constituită la sesizarea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală), procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au dispus, la data de 11 decembrie 2014, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:
– SC MEDIAFAX GRUP SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani,
– C. D. (aflată în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală,
– G. R. D. (aflată în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani,
– D. S. N. (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani,
– C. G. D. (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cursul zilei de vineri, 12 decembrie 2014, inculpaţii G. R. D., D. S. N., C. G. D. urmează să fie prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Din referatul cu propunere de arestare au rezultat următoarele:
Printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societăţii comerciale MEDIAFAX GRUP SA eşalonarea la plată pe o perioadă de 24 de luni a obligaţiilor fiscale exigibile, în sumă totală de 3.949.358 lei. În acest context, societatea comercială menţionată, reprezentanţi ai acesteia, precum şi persoane din cadrul unor cabinete de avocatură implicate în avizarea legalităţii actelor acestei societăţi au creat şi aplicat, în mod continuat, o schemă de sustragere de la plata taxelor şi impozitelor, implicând constituirea unor societăţi fantomă pe numele unor persoane lipsite de posibilităţi materiale, profitând tocmai de situaţia acestora, societăţi ce au fost antrenate în circuitul comercial astfel alcătuit.
În acest fel, SC MEDIAFAX GRUP SA era protejată, responsabilitatea plaţii taxelor şi impozitelor fiind transferată în sarcina celorlalte societăţi, împotriva cărora se declanşau măsurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor şi executare silită a acestora, proceduri inutile deoarece nu deţineau în patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate.
Din probele administrate până la acest moment, a rezultat că reprezentanţii de drept ai societăţilor comerciale fantomă nu au exercitat în fapt administrarea acestora, controlul fiind asigurat de către inculpaţii G. R., C. D. şi D. S., persoane cu funcţii de conducere ai SC MEDIAFAX GRUP SA. Astfel, aceştia erau cei care dispuneau emiterea facturilor în numele societăţilor fantomă, indicând sumele ce trebuiau facturate, plăţile către colaboratorii societăţilor respective (deja angajaţi cu contract individual de muncă la SC MEDIAFAX GRUP SA sau alte societăţi din grup), coordonând, totodată, activitatea persoanei desemnată de către aceştia pentru a se ocupa de organizarea contabilităţii societăţilor fantomă.
Persoanele beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativă erau angajate şi la societăţile din grup cu contracte individuale de munca, erau determinate de angajaţii de la resurse umane să semneze contracte de cesiune drepturi de autor cu aceste societăţi, fără a intra în contact direct cu reprezentanţii legali, în sensul existenţei unor negocieri a clauzelor de contractare a muncii acestora, de termene de livrare a produselor, etc.
Practica semnării contractelor de cesiune drepturi de autor, între persoanele angajate ale MEDIAFAX GRUP SA şi societăţile controlate de persoanele cercetate, se perpetua de la o luna la alta prin semnarea de acte adiţionale la aceste contracte (în cadrul cărora se modifica doar suma remuneraţiei), angajaţii fiind puşi în faţa faptului împlinit ori de cate ori erau chemaţi la departamentul resurse umane al MEDIAFAX, unde le erau prezentate spre semnare respectivele înscrisuri, cei mai mulţi dintre angajaţi semnându-le fără a le mai citi, activitatea fiind o pură formalitate.
Semnarea contractelor de cesiune drepturi autor se făcea fără a exista o negociere prealabilă, cu toate că această condiţie era o prevedere contractuală. Mai mult, decizia rezilierii şi semnării unor noi contracte cu alte societăţi nu se făcea la iniţiativa angajaţilor, aceştia fiind practic transferaţi prin decizia conducerii MEDIAFAX către alte societăţi comerciale în care modul de colaborare (angajare) se desfăşura identic. 

Prejudiciul total produs bugetului general consolidat al statului, prin activitatea infracţională derulată de inculpaţi, este în cuantum de 16.809.964 lei.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti