Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 1 comentariu

CEDO. Jujescu vs. Romania. Intelesul privarii de proprietate


23 aprilie 2008 | JURIDICE.ro, BADEA CLIFFORD CHANCE

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial, partea I, nr. 314 din 22 aprilie 2008, a fost publicata Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului din 29 iunie 2006 in Cauza Jujescu impotriva Romaniei.

La data de 29 iunie 2006, Curtea Europeana a Drepturilor Omului ("CEDO") a pronuntat o hotarare in cauza Jujescu impotriva Romaniei, constatand incalcarea articolului 1 din primul Protocol aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului ("Conventia"), care garanteaza respectarea dreptului de proprietate.

Reclamanta a aratat ca in 1997 a introdus o actiune in revendicare impotriva statului cu privire la un imobil ce cuprindea trei apartamente, situat in Bucuresti. Cererea reclamantei a fost admisa de instanta, iar in data de 7 octombrie 1998 Primaria Municipiului Bucuresti a pus-o formal pe reclamanta in posesia bunului respectiv.

Cu toate acestea, actiunea in constatarea nulitatii contractelor de vanzare-cumparare a trei apartamente din imobil, incheiate de stat cu fostii chiriasi, a fost respinsa, aplicandu-se de catre instante principiul bunei-credinte a tertului dobanditor.

Ulterior, reclamanta a formulat actiuni in revendicare impotriva fostilor chiriasi care cumparasera cele trei apartamente. Doua dintre acestea au fost admise, in vreme ce a treia a fost respinsa, retinandu-se de instanta suprema faptul ca buna-credinta a tertilor cumparatori prevala asupra prevederilor care protejau dreptul de proprietate.

In ceea ce priveste cererea de restituire formulata de reclamanta in temeiul Legii nr. 10/2001, care nu a fost inca solutionata, CEDO a remarcat ca, presupunand ca aceasta cerere este admisibila si poate face obiectul unei despagubiri, Fondul „Proprietatea” nu functioneaza in prezent intr-un mod susceptibil sa duca la acordarea efectiva a unei despagubiri.

Prin urmare, CEDO a considerat ca zadarnicirea dreptului de proprietate al reclamantei asupra apartamentului, combinata cu lipsa totala de despagubire, a impus reclamantei o sarcina disproportionata si excesiva, incompatibila cu dreptul la respectarea bunurilor sale, garantat de articolul 1 din primul Protocol aditional la Conventie si a obligat statul roman la restituirea in natura a imobilului sau, in caz contrar, la plata de daune materiale .

CEDO a reluat, in aceasta hotarâre, rationamentul sau din cauzele Strain, Paduraru si Brumarescu impotriva Romaniei si a obligat statul roman, cu titlu principal, la restituirea in natura a apartamentului.

Pentru STIRI.JURIDICE, BADEA CLIFFORD CHANCE

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii