Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Cosmin Vasile: De mai mulți ani, și în mod cert până la sfârșitul carierei, conviețuiesc fericit cu cele două mari iubiri: litigiile și arbitrajul
15.12.2014 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Mulțumesc, domnule avocat, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro.  De ce ați ales avocatura? Când ați decis că vreți să fiți avocat și cui s-a datorat această alegere?

Cosmin Vasile: În primul rând, doresc să vă mulțumesc pentru invitație, căreia îi dau curs cu mare plăcere. Privind în urmă, constat că nu știu de ce am vrut să devin avocat. Dacă cineva are un merit pentru direcționare, acel cineva este mama mea, care mi-a inoculat această idee de când eram copil. Dincolo de a fi un om hotărât în privința asta, nu știam nimic serios despre avocatură, ce presupune. Povestea este însă una cu happy-end pentru că am descoperit că mă simt perfect în haina de avocat, pe care nu aș schimba-o pentru nimic în lume.

Alina Matei: În pagina dumneavoastră de prezentare de pe site-ul ZRP spuneți că procesele sunt asemănătoare unor partide de șah. Numai că șahul trebuie învățat. De mic. Cum, când, de când înveți știința proceselor? Din facultate, mergând la intershipuri la case de avocatură, la INPPA? Practic, după ce ai reușit să treci de examenul de admitere în avocatură primești o hârtie de la Barou și Uniune cum că ești avocat stagiar, dar practic, nu știi mai nimic. Ai speranțe, dorințe și un soi de motivație inocentă.

Cosmin Vasile: Știința proceselor, cum îi spui, sau meseria de litigator se învață într-un singur fel: practicând-o. Așa este, absolventul de drept nu are nimic, în afara științei de carte, din arsenalul necesar pentru a fi litigator. Această realitate nu reprezintă o tragedie, dimpotrivă, experiența ne arată că an de an, zeci, sute de tineri stagiari parcurg cu succes drumul de la statutul de posesor de cunoștințe juridice/licențiat în drept până la cel de litigator adevărat. Mai spectaculos mi se pare că încă este loc pentru autodidacți, că acest drum complex al evoluției profesionale este parcurs solitar de avocați care, din varii motive, nu beneficiază de sprijin și îndrumare. Pe măsură ce trece timpul și piața va ajunge tot mai sofisticată și specializată, acest fenomen se va estompa până la dispariție.

INPPA este primul cadru instituționalizat care își propune (și reușește) să învețe practică și nu teorie. Niciodată, nicio formă de învățământ sau formare profesională nu va transforma un teoretician în practician. Așa cum fotbalul se joacă pe teren, meseria de litigator se învață practicând-o în sala de judecată, învățând când ai de la cine, furând-o de la alți avocați din sala de judecată, din conferințe, etc.

Alina Matei: Sunteți unul dintre cei șase parteneri ai reputatei case de avocatură ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS. Ce gestionați ca și partener? Aveți mână liberă sau vă consultați cu ceilalți parteneri? A fi partener e cu totul diferit de a fi avocat.

Cosmin Vasile: Partenerul coordonează practica profesională, echipele de avocați cu care lucrează. Din punctul acesta de vedere, autonomia oricărui partener din firma noastră este totală‎. Din altă perspectivă, managerul centralizează diverse atribuții extra-profesionale. Peste toate, există nevoia de comunicare, de consultare, de validare a unui raționament, fie că e vorba de un proiect multidisciplinar, fie de achiziționarea unui foto-copiator nou. În cazul nostru, acest dialog se produce continuu, în mod firesc, ceea ce face ca o regulă pe tema respectivă să fie inutilă și chiar absurdă.

Alina Matei: Arbitrajul, ca și specializare, a fost dragoste la prima vedere? Cum e să mergeți la Londra sau Viena cu gândul la ce veți spune în fața arbitrilor?

Cosmin Vasile: Aș minți să spun că a fost dragoste la prima vedere. Arbitrajul domestic, căci așa am ne-am întâlnit întâia oară, mi-a plăcut și atât. Arbitrajul internațional m-a uimit, m-a șocat, după care a urmat dragostea. Și uite așa, de mai mulți ani, și în mod cert până la sfârșitul carierei, conviețuiesc fericit cu cele două mari iubiri: litigiile și arbitrajul.

Alina Matei: Sunteți nu doar avocat, ci și arbitru. Cine are o poziție privilegiată?

Cosmin Vasile: ‎Nu știu, ar trebui să definim poziția privilegiată mai întâi. Cele două posturi înseamnă roluri diferite, aș zice chiar meserii diferite, referindu-mă la specializare; pe de altă parte, sunt complementare, grefate pe același tip de experiență și know-how. Răspunsul la întrebare ar fi, așadar, ambele. Sau depinde.

Alina Matei: Dar avocații ce să facă pentru a deveni mai performanți? Timpul e limitat, legile curg, clienții sunt nerăbdători, la fel și familia.

Cosmin Vasile: Exact ce face un sportiv de performanță: antrenament, seriozitate maximă, dedicare și, când intră pe teren, face totul pentru a câștiga. Diferența ar fi că în sport te antrenezi 90 la sută din timp și competiția ocupă restul; în cazul avocatului, e exact invers. Formarea profesională continuă, efortul de a asimila ce e nou, de a fi la curent cu puzderia de noutăți jurisprudențiale, legislative, etc. rămâne probabil cea mai mare provocare a avocatului matur. Abilitatea de a gestiona această chestiune face diferența.

Alina Matei: Cum a fost anul 2014 ca ritm? Ce au predominat: litigiile, dosarele de insolvență, arbitrajele?

Cosmin Vasile: Nu știu să cuantific ritmul, dar de vreo trei ani noi avem puls 180. Nu numai că m-am obișnuit, dar îmi place. Circa un sfert din mandate vizează chestiuni de insolvență, avem deja 5 oameni care fac 99 la sută din timp numai drept penal. Avem 18 arbitraje, dintre care peste jumătate internaționale. Într-un cuvânt, suntem în grafic în ceea ce privește toate obiectivele strategice ale echipei de litigii.

Alina Matei: Cum v-ar plăcea să arate piața avocaturii? Cum să evolueze ea?

Cosmin Vasile:  Să se maturizeze. Specializarea să fie un principiu sfânt, iar clienții să ajungă să cunoască și recunoască avocații după expertiza lor reală. Să nu mai existe dentiști care fac operații de apendicită și clienți fericiți că merg la cardiologul care este, în fapt, fizioterapeut. În fine, cu referire la fenomenul avocaturii clandestine, să dispară pentru întotdeauna și vracii, adică acei pseudo-avocați, care săvârșesc, individual sau chiar organizat, infracțiunea de exercitare fără drept a profesiei de avocat.

Alina Matei: Sunteți membru al Comisiei pentru relația cu mediul de afaceri în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Intern și Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. Face sens pentru agenții economici să prefere arbitrajul? De la ce valoare în sus?

Cosmin Vasile: Arbitrajul este întotdeauna o opțiune. Dacă nu cea mai bună întotdeauna, este esențial să se știe că ea există, că este la îndemână în majoritatea covârșitoare a cazurilor. Esențial este, însă, ca cel care alege să știe ce face, să aibă cunoștințele necesare sau asistența de specialitate pentru a alege tipul de arbitraj (sau, mai larg, de metoda ADR) ‎care răspunde perfect acelei nevoi. Aceasta va fi, în opinia mea, cea mai mare provocare pentru arbitraj în România: cu cât se face mai cunoscut publicului larg, potențialilor utilizatori, cu atât mai mare va fi succesul său.

Alina Matei: Vă tentează să candidați pentru un loc în organele de conducere ale  Baroului București?

Cosmin Vasile: Este cert că sunt preocupat de viitorul profesiei; la fel ca mulți alți confrați, nemulțumit de diverse probleme care sunt remediabile. În cazul în care ajung la concluzia că pot fi util pentru a pune umărul la direcționarea avocaturii pe drumul corect, nu voi ezita să o fac.

Alina Matei: Look-ul fără păr e un pic fioros. Sau nu? Când vă supărăți că lucrurile nu ies cum vă doriți, e ca în cântec: “nu poți să-ți smulgi nici părul, fiindcă n-ai, e doar chelie.”

Cosmin Vasile: ‎Domnule, la mine este invers. Adică, dacă ne luam după gurile rele, temperamentul meu vulcanic mă făcea fioros când eram tânăr și, până la un moment dat, deținătorul unei podoabe capilare de invidiat. Pe măsură ce îmbătrânesc, m-am domolit, în timp ce părul fugea de mine. Cum păr nu mai am deloc, ‎sunt și eu curios să văd ce etapă urmează.

Alina Matei: Cum e viața cu un copil, care mai are și norocul ca ambii părinți să fie avocați?

Cosmin Vasile: Pe mine, David m-a schimbat cât nu aș fi crezut, acum 5 ani, că mă pot schimba în două vieți. Cât privește copilul și părinții avocați, cred că se impu‎ne crearea unei grupe baby la barou, INPPA, undeva: al meu ”are blackberry imaginar, primește mailuri multe, discută cu clienți enervanți și are probleme cu un coleg de la birou” de pe la 3 ani…

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Cosmin Vasile: ‎Stay tuned pentru că merită!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Cosmin Vasile: Și eu vă mulțumesc!

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO