Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-București. Evaziune fiscală, spălare de bani, declarații false, fals în înscrisuri, uz de fals. Percheziții domiciliare


15 decembrie 2014 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DIICOT-București. Evaziune fiscală, spălare de bani, declarații false, fals în înscrisuri, uz de fals. Percheziții domiciliare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Iaşi, Cluj, Piteşti, Ploieşti, Bacău şi a Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău şi Vrancea şi Caraş-Severin au efectuat în data de 15 decembrie un număr 37 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti, precum şi a Judeţelor Ilfov şi Iaşi în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea si prezentarea de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor (neurmată de aprobarea fondurilor europene), fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2014, pe teritoriul României (zona București-Ilfov și Moldova) a acţionat un grup infractional organizat ce funcționa pe paliere, cu structură piramidală, fiecare membru având atribuţii clare și precis determinate şi care acţiona coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, respectiv în perioada 2010–2012, a infracţiunii de obţinere frauduloasă de fonduri europene.
La această grupare au aderat mai multe persoane, din medii diferite, care s-au specializat fiecare având atribuţii clar determinate.
Gruparea îşi desfăşura activitatea în mod coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală (prin înfiinţarea si utilizarea de societăţi comerciale în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, societăţi care erau trecute pe numele unor persoane modeste material și cu un nivel minim de educaţie, în special din zonele rurale din Moldova și din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate în fapt de către membri grupării, activităţi subscrise în special obţinerii de resurse financiare consistente din activităţi evazioniste, respectiv livrări fictive de bunuri şi servicii către societăţi comerciale controlate de diverse structuri infracţionale) spălare de bani (prin preluarea de sume de bani cash de la diverşi „clienţi”, depunerea acestora în conturi bancare, aparţinând firmelor controlate de către acesta, urmată de repunerea acestora la dispoziţia „clienţilor”) înşelăciune (fraudarea unor instituţii bancare, prin contractarea de diferite tipuri de credite in baza unor acte falsificate si nerambursarea acestora) tentativă la infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene (prin încercarea de obţinere in mod fraudulos, in baza unor acte falsificate de fonduri financiare nerambursabile in cadrul diferitelor programe de finanţare – fonduri care nu au fost obţinute), fals in înscrisuri sub semnătura privată (prin falsificarea documentelor necesare înfiinţării si utilizării societăţilor comerciale si a operaţiunilor comerciale si financiare aferente) si uz de fals (prin folosirea documentelor falsificate in scopul producerii de consecinţe juridice).
Numărul acestor societăți comerciale tip ”fantomă”, care au fost înfiinţate nu în scopul de a desfășura activități legale, potrivit obiectului de activitate, ci doar pentru a fi folosite ca simple instrumente în atingerea obiectivului major și anume obținerea de resurse financiare ilicite, este foarte mare, depăşind 100 de astfel de entități.

Motivatia reală a inființării unui numar atat de mare de firme a constat atat in extinderea posibilitaților de a desfașura activitati criminale in cat mai multe si mai variate domenii, dar si in crearea unui ”hățiș” juridic si economic care sa fie foarte greu de deslușit de catre organele judiciare si fiscale în cazul deconspirării activitatilor ilegale sau in cazul controalelor efectuate de catre organele fiscale.
De asemenea,există suspiciuni că activitatea a membrilor grupării infracţionale a îmbrăcat forme transfrontaliere întrucât pentru a-și asigura produsul infracţional, liderul grupării a inființat societăţi comerciale si in alte state europene (Austria) sau societăţi off shore.

Prin activitatea infracţională s-a produs un prejudiciu de aproximativ 27.000.000 euro şi aproximativ 20.000.000 euro tentativă la infracţiuni privind fraude cu fonduri europene.

La sediul DIICOT–Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse în vederea audierii 100 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.

Menţionăm că în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale şi faţă de mai multe persoane juridice.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii