Studii, opinii, interviuri ⁞⁞ RNSJ ⁞⁞ ESSENTIALS
 
 
Opinii
Transmisiunile live, înregistrarile video şi transcripturile conferinţelor şi dezbaterilor JURIDICE.ro sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal.
Avocaţii din Baroul Bucureşti, Baroul Ilfov şi Baroul Dolj beneficiază de 40% reducere. UNBR încurajează extinderea la nivelul tuturor barourilor. Executorii Camerei Executorilor Bucureşti beneficiază de 20% reducere.
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Rugăciunea avocatului

16 decembrie 2014 | Mihail DINU

Profesia de avocat este necesară și utilă societății. Totuși, peste vremuri, s-a încetățenit mitul cupidității avocatului. Începând cu aparent nevinovatele bancuri, deloc flatante, în ceea ce privește probitatea și demnitatea și terminând cu lung-metraje în care avocatul este asociat părții întunecate din această lume și nu numai, conventul social sfidează valorile atribuite acestei profesii prin însăși legislația ce o guvernează.

Se naște, în acest context, nu numai problema raportului practic dintre avocat și valorile profesionale, ci și identificarea raportului transcendental dintre avocatul creștin și fundamentele practice ale religiei sale – credința, faptele și rugăciunea.

Este binecunoscută rugăciunea judecătorului, deci, cel puțin teoretic, acesta are la dispoziție un mijloc specific de a se raporta la divinitate și de a institui un sacerdoțiu inclusiv în actul de judecată. Drept dovadă, în percepția globală, judecătorul este mijlocitorul echilibrului și, în termenii sus-menționatei rugăciuni, „prieten al Adevărului și ghid pentru cei ce-l caută”.

Dar oare nu se cuvine ca și avocații să se roage ? Nu ne referim la rugăciunea personală sau obștească, săvârșită în particular sau în biserică, ci la o rugăciune prin care să fie evidențiate caracteristicile și nevoile specifice avocatului, la fel cum în rugăciunea judecătorului acesta se exprimă (inclusiv) în calitatea sa profesională. Poate că astfel, echilibrând talerele balanței, judecătorul și avocatul vor găsi împreună Calea, Adevărul și Viața.

În contextul juridic de expresie romano-catolică, remarcăm atât existența unor rugăciuni specifice, cât și invocarea unui sfânt considerat a fi protectorul avocaților – Sfântul Thomas More, el însuși un avocat ce a trăit în secolul XV-XVI și a fost canonizat în anul 1935. Deci, cu atât mai mult, ortodoxia trebuie să găsească resursele spirituale pentru a transforma rugăciunea într-o constantă a profesiei de avocat, tot mai greu încercată în cotidianul teluric.

Constatăm, totuși, că avocatul autohton nu este străin de rugăciune. Odată cu jurământul profesional depus la înscrierea în barou, avocații creștini invocă ajutorul divin prin formula „Jur să respect şi să apăr Constituţia şi legile ţării, drepturile şi libertăţile omului şi să exercit profesia de avocat cu cinste şi demnitate. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Prin urmare, sub protecția divinității urmează a se desfășura întreaga practică avocațială, iar respectarea valorilor profesiei oglindește starea lăuntrică a creștinului ce se manifestă în lume, inclusiv ca apărător al celor ce caută împlinirea dreptății.

Cu aceste gânduri și cu adâncă smerenie, în apropierea celei mai luminoase sărbători creștine – Nașterea Domnului –, propunem confraților avocați cercetarea amănunțită a sinelui și întărirea credinței, inclusiv prin rostirea acestei scurte rugăciuni, ca început bun al unei viețuiri creștine autentice în și prin profesia pe care am îmbrățișat-o.

 Rugăciunea avocatului

Doamne, Cel ce ai fost judecat și osândit la moarte pentru răscumpărarea păcatelor mele, ascultă ruga nevrednicului Tău rob.

Tu, singur, cunoști zbuciumul sufletului meu și neliniștea zilelor ce mi le îngădui, căci Tu Însuți ești apărătorul celor aflați în nevoi, ajutând tuturor celor ce se roagă Ție.

Ascultă glasul robului Tău și dăruiește-mi cuget curat, inimă înfrântă, limpezimea gândurilor și împlinirea voii Tale.

Dăruiește-mi, Doamne, tăria de a purta povara pricinilor ce-mi sunt aduse înainte și puterea de a deosebi între cele ce sunt cu drept temei și cele depărtate de la legea Ta. Căci doar Tu cunoști firea oamenilor și faptele lor cele ascunse, răsplătind sau osândind pe fiecare după merit, la înfricoșătoarea Ta judecată.

Revarsă lumina înțelepciunii peste nevrednicul Tău slujitor, amintindu-mi neîncetat jurământul din zorii tinereților mele și ajutorul pe care Ți l-am cerut cu smerenie. Nu întoarce fața Ta de la mine, ci veghează ca în tot ceasul să fiu vrednic mijlocitor al semenilor mei, spre împlinirea legiuirilor bineplăcute Ție.

Să nu îngădui ca dulceața izbânzii să-mi fie mie spre mărire și nici vestea înfrângerii să-mi fie lespede a deznădejdii. Ci, cunoscând poruncile Tale, vădește-mi împlinirea dreptății chiar și în nedreptate, Tu singur fiind Judecătorul cel nepărtinitor al celor ce au fost și vor să fie.

Fă-mă, Doamne, părtaș al înțelepciunii Tale pentru ca încă din această viață să ridic pe cei căzuți din lege și să ajut la împlinirea voii Tale pe pământ, punând început bun judecății tuturor.

Că Tu ești Împăratul păcii și Dreptul Judecător al sufletului meu și Ție slavă înalț acum și pururea și în toți vecii. Amin.

avocat Mihail DINU


Aflaţi mai mult despre ,

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Rugăciunea avocatului”

  1. Amin! Ma bucur sa vad Credinta Dvoastra.

Lasă un răspuns

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.