Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acțiune în revendicare prin comparare de titluri. Forţa juridică a actului de adjudecare


16 decembrie 2014 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență ÎCCJ curentă, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că actul de adjudecare poate face obiectul unui proces de comparare de titluri, fără a se bucura de o forţă juridică superioară altui act juridic civil translativ de proprietate, iar faptul că, în particular, acest act a fost emis în executarea unei hotărâri judecătoreşti, care a constatat finalizată o procedură de vânzare la licitaţie şi a dispus emiterea sa, nu îi conferă preferabilitate faţă de un alt titlu, mai caracterizat, în condiţiile în care hotărârea judecătorească a verificat, în limitele învestirii acelei instanţe, numai respectarea procedurii de vânzare la licitaţie, nu şi alte elemente litigioase între părţi, ce nu au făcut obiectul învestirii. În ceea ce priveşte procesul propriu-zis de comparare a titlurilor, Înalta Curte a statuat că, în mod corect a procedat instanţa de apel dând eficienţă juridică titlului fostului proprietar, în condiţiile în care acesta a redobândit dreptul de proprietate asupra bunului, prin anularea vânzării constatată a fi fost făcută în frauda drepturilor creditorilor vânzătoarei, în detrimentul drepturilor decurgând din actul de adjudecare, având în vedere că, la data adjudecării, bunul nu se mai afla în patrimoniul debitorului executat silit, iar adjudecatarul a cunoscut la momentul licitaţiei de vânzare silită  a imobilului că exista un litigiu în legătură cu acesta, asumându-şi riscul pierderii bunului. (Decizia nr. 652 din 26 februarie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în revendicare)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică