Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

CSM ref. participarea magistratilor in birourilor electorale
25.04.2008 | JURIDICE.ro, CSM

JURIDICE - In Law We Trust

COMUNICAT

Consiliul Superior al Magistraturii precizeaza faptul ca, in repetate randuri, a solicitat puterii legislative ca magistratii sa nu fie implicati in birourile si oficiile electorale, deoarece se incalca principiul impartialitatii justitiei, independentei judecatorilor si separatiei puterilor in stat. 

Consiliul Superior al Magistraturii s-a pronuntat nefavorabil asupra proiectului OUG privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale deoarece contine dispozitii neconstitutionale, privind participarea magistratilor ca membri ai birourilor electorale, calitate incompatibila functiei de judecator.

Potrivit Constitutiei, functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.
Datorita acestui fapt, Consiliul Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei sistemului judiciar, s-a adresat Avocatului Poporului pentru sesizarea Curtii Constitutionale referitor la neconstitutionalitatea dispozitiilor legale care consacra constituirea birourilor si oficiilor electorale cu participarea magistratilor.

Desi normele constitutionale stabilesc situatii de incompatibilitate functiei de judecator, legea organica prevede faptul ca judecatorii fac parte din birouri electorale centrale, de circumscriptie si ale sectiilor de votare.
Birourile si oficiile electorale sunt autoritati ale administratiei de stat, fie la nivel central, fie la nivel teritorial, de specialitate, cu caracter temporar si autonom fata de Guvern.

Membrii birourilor electorale si oficiilor electorale exercita o functie publica, implicand autoritatea de stat. Conform legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale din Biroul electoral de circumscriptie a municipiului Bucuresti si birourile electorale de circumscriptie judeteana fac parte cel mult 2 judecatori si 13 reprezentanti ai partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale care participa la alegeri in circumscriptiile electorale respective.

In adoptarea hotararilor membrilor birourilor electorale, numarul judecatorilor care fac parte din aceste autoritati administrative, este minoritar in raport de numarul reprezentantilor partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale care participa la alegeri, la care se adauga, conform legii, reprezentantii Autoritatii Electorale si grupului parlamentar al minoritatilor nationale.

Atribuirea responsabilitatii exclusiv magistratilor in adoptarea hotararilor birourilor este o modalitate de influentare negativa a opiniei publice in legatura cu atributiile si rolul judecatorilor in desfasurarea procedurilor electorale.

Purtator de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturii
judecator Cecilia Morariu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.