Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Prim-procuror, trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție
16.12.2014 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Trafic de influență, cumpărare de influență, dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
S. C., prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, pentru comiterea infracţiunilor de:
trafic de influenţă,
luare de mită,
instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite,
tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, a unor foloase necuvenite,
I. I., comisar şef de poliţie, şef al Serviciului de Investigaţii Fraude din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită,
F. L. I., subofiţer de poliţie, şef al Formaţiunii Rutiere din cadrul Poliţiei mun. Orşova, pentru comiterea infracţiunilor:
folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite,
fals intelectual,
abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, a unor foloase necuvenite,
P. C., om de afaceri și, la data faptelor, președintele organizaţiei municipale Orșova a unui partid politic, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită,
D. V. S., om de afaceri, pentru săvârşirea infracţiunilor:
cumpărare de influență,
dare de mită.

În rechizitoriul întocmit. procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2012, inculpata S. C. a pretins şi primit de la inculpatul D. V. S., om de afaceri, foloase materiale necuvenite, ce au constat în materiale de construcţie întrebuinţate la lucrări efectuate pe terenul pe care magistratul îl are la adresa de domiciliu şi pentru lucrări pe alt teren al magistratului, situat pe malul Dunării, unde s-a construit o casă de vacanţă.
Pretinderea şi primirea de foloase s-a realizat de prim-procurorul S. C. în schimbul promisiunii că va interveni în favoarea lui D. V. S., astfel încât faţă de firme ale omului de afaceri să nu fie constatate infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani (pentru astfel de infracţiuni, în dosar instrumentat de altă structură de parchet, s-a dispus trimiterea în judecată a aceluiaşi om de afaceri).
În perioada 18 martie 2013 – 20 martie 2014, inculpata S. C. a pretins şi primit de la inculpatul P. C., om de afaceri, foloase constând în efectuarea de lucrări de amenajare (curăţenie şi grădinărit) a curţii comune aferente celor două vile ale magistratului, situate în Drobeta Turnu-Severin şi a acceptat promisiunea aceluiaşi om de afaceri, de obţinere, în concesiune, a unui teren pe malul Dunării, aflat în proprietatea Primăriei Orşova. De asemenea, a primit de la același om de afaceri 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină. Magistratul a pretins și primit foloasele menționate în legătură cu îndeplinirea atribuţiile de serviciu, într-un dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, la data de 18 martie 2014, în care inculpata a supravegheat efectuarea urmăririi penale.
În perioada 2011-2012, inculpata S. C., în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, în legătură cu un dosar aflat în lucru la acel parchet, a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin infirmarea repetată a 4 soluţii succesive de neîncepere a urmăririi penale dispuse de procuror din subordine şi prin sesizarea instanţei civile, în numele Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, pentru anularea unui titlu de proprietate. Aceste acte au fost îndeplinite de inculpată în scopul obţinerii de către o persoană, prin hotărâre judecătorească civilă, a unei suprafeţe de teren cât mai mare din masa succesorală, în dauna altor comoştenitori. Cu toate acestea, instanţele de judecată nu au dispus anularea titlului de proprietate, neluând în considerare ilegalităţile comise de inculpată în legătură cu dosarul penal respectiv.
La data de 11 martie 2014, în municipiul Orşova, inculpatul F. L. I., la instigarea inculpatei S. C., a accesat baza de date pentru evidenţa persoanelor, cu privire la o anumită persoană. În aceeaşi zi, F. L. I. a verificat acea persoană şi în baza de date de evidenţă auto. Informaţiile pe care F. L. I. le-a obţinut, fără legătură cu legala îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, le-a furnizat în aceeaşi zi inculpatei S. C.. Scopul obţinerii şi furnizării acestor informaţii a fost personal, strict pentru a servi intereselor lui S. C. și fiicei mai mari a acesteia, fără legătură cu menirea accesării bazelor de date puse la dispoziţia organelor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea infracţiunilor.
La data de 11 martie 2014, inculpatul F. L. I., şeful Formaţiunii rutiere din cadrul Poliţiei Oraşului Orşova, în contextul în care efectua urmărirea penală într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, a consemnat date neconforme adevărului, într-un proces verbal de verificare a unui autoturism, în sensul că autovehicul nu figura ca fiind radiat, deşi rezultatul a două verificări efectuate atestau că autovehiculul figura ca fiind radiat din circulaţie din data de 6 martie 2014. Ulterior, la data de 26 mai 2014, la finalizarea urmăririi penale, prin referatul întocmit, inculpatul a propus clasarea cauzei. Astfel, autoturismul neînmatriculat a fost lăsat în circulație, în mod nelegal, și s-a evitat măsura suspendării permisului de conducere pentru autorul infracţiunii rutiere.
În luna octombrie 2012, inculpatul I. I., în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, a pretins şi primit de la inculpatul D. V. S., om de afaceri, materiale de construcţii în valoare de 10.508, 88 lei (două uşi de garaj cu acționare electrică, precum şi accesoriile necesare montării acestora), toate necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din mun. Orşova. Bunurile remise, în valoare de 10.508, 88 lei, au fost plătite de D. V. S., prin firma sa, SC VIA VITA CONSTRUCŢII SRL, firmei de la care au fost achiziţionate bunurile menţionate.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii, în limita sumei de 10.508, 88 lei, asupra unei teren aflat în coproprietatea inculpatului I. I. și în limita sumei de 55.228 lei, asupra unui teren aflat în coproprietatea inculpatei S. C..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti