Secţiuni » Selected
Selected
Publicare comunicate şi informări profesionaleAnunţuri evenimenteAnunţuri de recrutare
ArticoleJurisprudenţăComunicare profesională

2014, cel mai important an pentru piața globală de M&A de la declanșarea crizei financiare


17 decembrie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat

Valoarea tranzacțiilor încheiate în 2014 a ajuns la un nivel ce nu a mai fost atins din 2007, potrivit celui mai recent raport global privind tendințele pieței M&A, realizat de societatea internațională de avocatură CLIFFORD CHANCE.

La finalul unui an foarte important pentru piața internațională de M&A, analiza identifică ariile geografice și sectoarele care și-au încetinit sau și-au intensificat activitatea. Pentru piața din Statele Unite a fost o perioadă foarte intensă, înregistrând o creștere a valorii totale a tranzacțiilor, datorată, în parte, operațiunilor de tip inbound (investiții străine). Ultimele 12 luni au fost foarte active pentru sectoarele Tehnologie, Media și Telecomunicații; încă din etapa de due diligence, investitorii au manifestat o atenție sporită pe zona de tehnologie, pe fondul unui interes sporit în ceea ce privește securitatea cibernetică și protecția datelor.

Nadia Badea

Nadia Badea

Nadia Badea, Partener CLIFFORD CHANCE BADEA, spune: „Pentru echipa locală de Corporate M&A, 2014 a fost un an plin, pe măsură ce activitatea investitorilor s-a intensificat, fie prin reactivarea unor proiecte înghețate, fie prin proiecte noi la nivel local sau regional. Am asistat și asistăm în continuare proiecte de pe piața imobiliară, industria de petrol & gaze, sectorul financiar, industria farmaceutică, domeniul serviciilor, industria bunurilor de consum și sectorul agricol. Anticipăm că prima parte a anului viitor va fi chiar mai intensă, cu câteva tranzacții mari aflate în prag de finalizare”.

Reperele globale ale anului 2014

– Europa și regiunea Asia Pacific înregistrează, în continuare, o creștere pe piața M&A. La rândul lor, Statele Unite au raportat, până în acest moment, o creștere anuală de 54%, înregistrând un total de 1.185 miliarde de dolari, incluzând un avans de 179% a valorii tranzacțiilor inbound.

– Tranzacțiile transfrontaliere își mențin tendința de creștere, activitatea înregistrată între cele cinci regiuni importante contribuind cu 25% la valoarea totală a tranzacțiilor M&A de la nivel global.

– Industria Serviciilor Medicale și cea a Bunurilor de consum/ Retail sunt cele mai dinamice din punctul de vedere al activității M&A.

– Investitorii financiari, care, în mod tradițional, se concentrau pe investiții private equity pe piețele dezvoltate, s-au orientat spre multiple categorii de active, noi nișe de piață și arii geografice diverse. Cu precădere, investitorii își mută interesul de la economiile dezvoltate, cu rate mici de creștere, către piețele ce cresc rapid, cum sunt cele din Africa, unde investițiile inbound provenite din Statele Unite au crescut de-a lungul anului, iar tranzacțiile M&A realizate în interiorul continentului african s-au majorat de aproape patru ori.

Guy Norman, liderul global al practicii Corporate din cadrul CLIFFORD CHANCE, spune: „2014 a fost un an foarte bun pentru piața globală de M&A. Pe măsură ce companiile caută să își extindă prezența globală și să își consolideze poziția în cadrul propriei industrii, iar investitorii financiari urmăresc încasări sporite pe piețe și sectoare noi, asistăm la o activitate M&A solidă la nivel trans-regional. În mod obișnuit, această creștere este datorată unui excedent de lichiditate sau unei accesări accelerate a resurselor globale de lichidități, provenind din mai multe surse, la costuri foarte atractive”.

El a adăugat: „Este dificil să anticipăm evoluția pieței M&A în 2015, pe fondul actualului context economic și politic, însă – în pofida incertitudinilor și provocărilor globale – există în continuare oportunități atractive pentru investitorii informați, agili și pregătiți să își asume anumite riscuri ce pot fi administrate”.

Așteptări pentru 2015

Raportul CLIFFORD CHANCE identifică câteva tendințe pentru anul viitor:

Private Equity și continentul african: În contextul în care investitorii caută să obțină randamente mai mari, ei își vor diversifica în continuare activitatea. Volumul tranzacțiilor din Africa va crește, pe măsură ce piața asistă la mai multe exituri realizate de fonduri de private equity aflate la finalul unui ciclu investițional. Evoluția pieței lărgește foarte mult categoria activelor scoase la vânzare și generează oportunități nu doar pentru investitorii africani tradiționali de private equity, ci și pentru investitori de private equity din piețe dezvoltate și corporații internaționale care, în unele cazuri, vor investi în Africa pentru prima dată.

Tehnologie, Media și Telecomunicații și riscul cibernetic: Activitatea M&A din cele trei sectoare nu dă semne de încetinire, pe fondul tendințelor de consolidare și convergență. Nevoia de aliniere la reglementările privind securitatea cibernetică și protecția datelor imprimă tranzacțiilor o atenție sporită în sectoarele în care componenta de tehnologie este importantă.

Finanțarea M&A: Lichiditatea piețelor de capital a contribuit la sentimentul general de optimism în ceea ce privește condițiile de finanțare a datoriilor, ceea ce nu poate decât să îmbunătățească perspectivele pieței M&A în 2015. Accesul la resursele globale de lichiditate în scopul finanțării M&A a devenit tot mai facil pentru debitori, tendință susținută de dezvoltarea continuă a structurii capitalurilor, multiplicarea opțiunilor în zona produselor financiare, reluarea activității de creditare bancară în paralel cu apariția de noi creditori instituționali și convergența dintre termenii produselor financiare și standardele de piață. Este de așteptat ca piața să fie în continuare dominată de soluții optimizate și opțiuni financiare inovatoare pentru tranzacțiile mari.

Raportul CLIFFORD CHANCE privind tendințele globale din piața M&A are la bază datele publicate de Mergermarket și informațiile proprii adunate la nivelul rețelei globale și pe baza experienței internaționale de pe piața M&A. Raportul integral va fi publicat în luna ianuarie 2015.

Despre raport

Raportul Global M&A Trends face parte dintr-un set de instrumente digitale și analize aprofundate ale celor mai importante tendințe de piață și de reglementare a activităților M&A din întreaga lume, care poate fi accesat aici.

Despre CLIFFORD CHANCE

CLIFFORD CHANCE este una dintre cele mai importante societăți de avocați din lume, cu poziționare solidă și resurse ample pe cinci continente. Fiind un parteneriat unic, pe deplin integrat la nivel global, cultura organizațională a CLIFFORD CHANCE se bazează pe stilul de lucru abordabil, în echipă. Obiectivul nostru este să depășim întotdeauna așteptările clienților noștri, care provin din cele mai variate zone ale mediului corporatist (comercial și industrial), sectorul guvernamental, instituții de reglementare, entități comerciale și organizații non-profit. Oferim clienților noștri consultanță juridică și opinii la cel mai înalt nivel, combinând standardele globale ale firmei cu expertiza aprofundată la nivel local.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică