Secţiuni » Jurisprudenţă » ÎCCJ » Dezlegarea unor chestiuni de drept
ÎCCJ. Dezlegarea unor chestiuni de drept

Dezlegare chestiune de drept. Delapidare. Infracțiuni de corupție și de serviciu. Termen de prescripție
18.12.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Dezlegarea unor chestiuni de drept
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Public a dat publicității vineri, 12 decembrie 2014, solicitarea Procurorului general al României, Tiberiu Nițu, adresată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având ca obiect dezlegarea chestiunii de drept privind interpretarea dispoziţiilor art. 295 alin. 1 coroborat cu art. 308 din Codul penal.

Art. 295 alin. 1 din Codul penal. Delapidarea.
”(1) Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Art. 308 din Codul penal. Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane.
”(1) Dispoziţiile art. 289‐292, 295, 297‐301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
(2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime”.

Procurorul general propune următoarea rezolvare:
„Dispoziţia legală din cuprinsul art. 308 din Codul penal constituie o variantă atenuată a infracţiunii prevăzute de art. 295 din Codul penal, iar termenul de prescripţie a răspunderii penale în acest caz este de 5 ani, potrivit art. 154 alin. 1 lit. d, corespunzător limitelor de pedeapsă reduse şi cuprinse între 1 an şi 4 luni închisoare şi 4 ani şi 8 luni închisoare”.

:: concluziile Procurorului general

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti