Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 1 comentariu

NOU – Ajutorul public judiciar in materie civila
05.05.2008 | JURIDICE.ro, BADEA CLIFFORD CHANCE

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial, partea I, nr. 327 din 25 aprilie 2008 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila.

Ordonanta transpune Directiva Consiliului 2003/8/CE privind imbunatatirea accesului la justitie in cazul litigiilor transfrontaliere prin stabilirea unor norme minime comune privind asistenta judiciara acordata in astfel de litigii.

Ordonanta se aplica in toate cazurile in care se solicita ajutor public judiciar in fata instantelor judecatoresti sau a altor autoritati cu atributii jurisdictionale romane de catre orice pesoana fizica avand domiciliul sau resedinta obisnuita in Romania sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene.

Ajutorul public judiciar prevazut de Ordonanta se acorda in cauze civile, comerciale, administrative, de munca si asigurari sociale, precum si in alte cauze, cu exceptia celor penale.

Ordonanta reglementeaza formele ajutorului public judiciar, conditiile de acordare, precum si competenta si procedura de acordare a acestuia.

Ajutorul public judiciar se poate acorda sub forma asistentei prin avocat, a platii onorariului expertului, traducatorului sau interpretului, a platii onorariului executorului judecatoresc sau sub forma facilitatilor la plata taxelor judiciare.

Conform prevederilor Ordonantei, ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in oricare dintre formele enumerate mai sus, fara a putea depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara.

Beneficiaza de ajutor public judiciar persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie se situeaza sub nivelul de 800 lei.

In ceea ce priveste procedura de acordare, se prevede faptul ca ajutorul se acorda oricand in cursul judecatii, de la data formularii cererii de catre persoana interesata, si se mentine pe tot parcursul etapei procesuale in care a fost solicita.

In Ordonanta se prevad si reguli speciale privind acordarea ajutorului public judiciar cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, altul decat Romania.

Ordonanta de urgenta intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Pentru STIRI.JURIDICE,

BADEA CLIFFORD CHANCE

Badea Clifford Chance

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti