Noua reglementare ref. PFA, intreprinderi individuale si familiale
5 mai 2008 | JURIDICE.ro, RATIU & RATIU
In Monitorul Oficial, partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale care abroga expres Legea nr. 300/2004, Normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 300/2004, precum si orice alte dispozitii contrare.
Actul normativ are ca scop reducerea birocratiei, combaterea coruptiei si la scurtarea termenelor de eliberare a autorizatiilor, intrucat cuprinde dispozitii care conduc la simplificarea procesului de autorizare si inregistrare a celor care doresc sa desfasoare o activitate economica in una dintre cele mai simple forme ale acesteia, fiind stabilite criterii care nu lasa loc interpretarii arbitrare si fiind mutata procedura de autorizare si inregistrare in intregime la registrul comertului, ceea ce scurteaza etapele pe care trebuie sa le parcurga un solicitant si vine in intampinarea acestuia cu personal calificat si cu o procedura care deja si-a dovedit eficienta in cazul societatilor comerciale.
Ordonanta de ugenta nr. 44/2008 nu se aplica profesiilor liberale, activitatilor economice pentru are legea a instituit un regim juridic special, activitatilor de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca si nici serviciilor prestate in contextul libertatii de prestare transfrontaliaera a serviciilor.
Noile prevederi legislative in materie introduc o serie de termeni noi, printre care termenul de “intreprinzator” definit ca fiind “persoana fizica care organizeaza o intreprindere economica”. Prin “intreprindere economica” se intelege “activitatea economica desfasurata in mod organizat, permanent si sistematic, combinand resurse financiare, forta de munca atrasa, materii prime, mijloace logistice si informatie, pe riscul intreprinzatorului, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.”
Se face distrinctie intre:
1. intreprinderea individuala – intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica;
2. intreprindere familiala – intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa;
3. persoana fizica autorizata – persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca;
Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individule si intreprinderile familiale trebuie sa aiba un sediu profesional pe teritoriul Romaniei, detinand un drept de folosinta asupra imobilului la adresa caruia este declarat.
Inregistrarea in registrul comertului a persoanei fizice autorizate, a intreprinderii individuale si a intreprinderii familiale se face in baza rezolutiei motivate a directorului oficiului comertului de pe langa tribunal.
Analizand indeplinirea conditiilor cerute de O.U.G. nr. 44/2008, directorul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal va dispune prin rezolutie inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii, persoanei fizice autorizate, intreprinderii individuale si a intreprinderii familiale.
Rezolutiile directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal cu privire la inmatriculare si orice alte inregistrari in registrul comertului, conform prezentei ordonante de urgenta, se executa de indata, in baza lor efectuandu-se inregistrarile dispuse prin acestea, fara nicio alta formalitate.
Impotriva rezolutiei directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal se poate formula plangere la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla sediul profesional al solicitantului in termen de 15 zile de la pronuntare sau de la comunicare, dupa caz.
Persoana fizica autorizata si persoana fizica titulara a intreprinderii individuale raspund pentru obligatiile lor cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniul lor, iar in caz de insolventa, sunt supuse procedurii simplificate prevazute le Legea nr. 85/2006.
Intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la Inspectoratul Teritorial al Muncii.
Intreprinderea familiala nu poate angaja terte persoane cu contract de munca.
Persoana fizica autorizata nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata.
Pentru STIRI.JURIDICE, RATIU & RATIU
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro