Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Procedură civilă, Recuperare creanțe, Revista revistelor juridice

Revista Română de Executare Silită nr. 1/2014: Consideraţii privind unele reglementări aduse de NCPC cu privire la activitatea de executare silită | George Măgureanu şi Florea Măgureanu

19 decembrie 2014 | Maria Cristina DUMITRESCU

Conf. univ. dr. George Măgureanu şi prof. univ. dr. Florea Măgureanu au publicat în Revista Română de Executare Silită nr. 1/2014 articolul intitulat: Consideraţii privind unele reglementări aduse de noul Cod de procedură civilă cu privire la activitatea de executare silită”.

Autorii își propun să dezbată unele aspecte privind a doua fază a procesului civil, şi anume executarea silită, din dorinţa de a clarifica unele aspecte care par a fi incorecte sau care nu sunt pe deplin reglementate.

În primul capitol, au în prim plan încuviinţarea executării silite atât în cazul urmăririi silite mobiliare, cât şi imobiliare. Autorii prezintă, în primul rând, faptul că există o incorectitudine faţă de debitor, în sensul că acesta nu are posibilitatea de a-şi exercita dreptul de apărare sau de a contesta neregulile privind declanşarea executării silite, iar, în al doilea rând, analizează în ce condiţii se solicită încuviinţarea executării, având în vedere că nu ar trebui făcută o diferenţă, din punct de vedere al încuviinţări separate şi al instanţei, între bunurile mobile şi imobile.

În al doilea capitol, ne prezintă procedura privind executarea silită a unui imobil reocupat, care pare să cuprindă multe lacune, în final ridicând întrebarea: “Care este procedura de punere pe rol a dosarului de executare ori de întocmire a unui dosar nou?”.

Deşi este un progres faptul că Noul Cod de procedură aduce o nouă reglementare cu privire la executarea hotărârilor judecătoreşti referitoare la minori, sunt prezente şi aici o serie de neregularităţi cu privire la interesele minorului, lucru care ar trebui să primeze în comparaţie cu problema îmbogăţirii creditorului. De asemenea, trebuie făcută o distincţie clară între situaţiile în care minorul refuză să îl părăsească pe debitor, acest lucru constituind un lucru important din punct de vedere al găsirii unei soluţii finale cu privire la condiţiile optime pentru dezvoltarea minorului.

Maria Cristina DUMITRESCU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică