Revista Română de Executare Silită nr. 1/2014: Consideraţii privind unele reglementări aduse de NCPC cu privire la activitatea de executare silită | George Măgureanu şi Florea Măgureanu
19 decembrie 2014 | Maria Cristina DUMITRESCUConf. univ. dr. George Măgureanu şi prof. univ. dr. Florea Măgureanu au publicat în Revista Română de Executare Silită nr. 1/2014 articolul intitulat: ”Consideraţii privind unele reglementări aduse de noul Cod de procedură civilă cu privire la activitatea de executare silită”.
Autorii își propun să dezbată unele aspecte privind a doua fază a procesului civil, şi anume executarea silită, din dorinţa de a clarifica unele aspecte care par a fi incorecte sau care nu sunt pe deplin reglementate.
În primul capitol, au în prim plan încuviinţarea executării silite atât în cazul urmăririi silite mobiliare, cât şi imobiliare. Autorii prezintă, în primul rând, faptul că există o incorectitudine faţă de debitor, în sensul că acesta nu are posibilitatea de a-şi exercita dreptul de apărare sau de a contesta neregulile privind declanşarea executării silite, iar, în al doilea rând, analizează în ce condiţii se solicită încuviinţarea executării, având în vedere că nu ar trebui făcută o diferenţă, din punct de vedere al încuviinţări separate şi al instanţei, între bunurile mobile şi imobile.
În al doilea capitol, ne prezintă procedura privind executarea silită a unui imobil reocupat, care pare să cuprindă multe lacune, în final ridicând întrebarea: “Care este procedura de punere pe rol a dosarului de executare ori de întocmire a unui dosar nou?”.
Deşi este un progres faptul că Noul Cod de procedură aduce o nouă reglementare cu privire la executarea hotărârilor judecătoreşti referitoare la minori, sunt prezente şi aici o serie de neregularităţi cu privire la interesele minorului, lucru care ar trebui să primeze în comparaţie cu problema îmbogăţirii creditorului. De asemenea, trebuie făcută o distincţie clară între situaţiile în care minorul refuză să îl părăsească pe debitor, acest lucru constituind un lucru important din punct de vedere al găsirii unei soluţii finale cu privire la condiţiile optime pentru dezvoltarea minorului.