Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, spălare de bani. Trimitere în judecată
18.12.2014 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, spălare de bani. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
L. V., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
constituirea unui grup infracțional organizat,
înșelăciune, în formă continuată (treizeci și patru de acte materiale),
spălare de bani, în formă continuată (trei sute cincizeci și opt de acte materiale),
spălare de bani, în formă continuată (douăzeci și două de acte materiale).
A. (fostă C.) L., în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile concurente de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
înșelăciune, în formă continuată (douăzeci și unu de acte materiale).
P. C. O., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente:
constituire a unui grup infracțional organizat,
înșelăciune, în formă continuată (treizeci și patru de acte materiale).
P. M., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
înșelăciune, în formă continuată (trei infracțiuni a câte două acte materiale),
constituire a unui grup infracțional,
complicitate la infracțiunea de spălare de bani, în formă continuată (șapte acte materiale),
complicitate la infracțiunea de spălare de bani, în formă continuată (unsprezece acte materiale).
M. S., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
înșelăciune, în formă continuată (patru infracțiuni a câte două acte materiale),
constituirea unui grup infracțional organizat,
spălare de bani, în formă continuată (șaptr acte materiale),
spălare de bani, în formă continuată (unsprezece acte materiale),
spălare de bani, în formă continuată (patru acte materiale).
D. I. și P. G., în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, în formă continuată (două acte materiale).
D. M. R., S. T., Ș. G. D., E. C., D. M., N. V., S. M., V. N. T., C. V., C. I. și M. Ș., în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La sfârșitul lunii ianuarie 2008, inculpatul L. V., împreună cu inculpatele A. (fostă C.) L. și P. C. O., au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și inculpații P. M. și M. S., în scopul comiterii infracțiunii de înșelăciune în dauna SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA, în prezent SC MARFIN LEASING IFN (ROMÂNIA) SA, pentru obținerea de beneficii financiare, grup care a acționat coordonat până la sfârșitul lunii iunie 2008.
În calitate de lider al grupului, L. V. și-a asumat și îndeplinit ca atribuții următoarele activități:
– a coordonat activitatea grupului;
– a creat, prin diverse modalități, aparența existenței bunurilor ce făceau obiectul contractelor comerciale de vânzare-cumpărare cu SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA;
– a organizat și coordonat împreună cu cele două inculpate activitatea de broker a SC PRIME GROUP SRL, având drept scop racolarea și atragerea de firme utilizatoare cărora le-a acordat „consultanță”, le-a depus documentațiile și le-a susținut cererile pentru obținerea de finanțări în sistem leasing în dauna parții vătămate;
– a coordonat și controlat operațiunile financiare și a distribuit prin diverse mijloace sumele de bani obținute prin infracțiuni;
– a organizat formal activitatea de evidență contabilă a societății SC PRIME GROUP SRL.
Mecanismul de fraudare a constat în încheierea, de către firma de leasing, a 34 de contracte de leasing financiar, în vederea achiziționării a 72 de utilaje de construcții, în valoare totală de 42.980.888,35 lei, cu SC PRIME GROUP SRL, societate comercială coordonată și condusă de membrii grupului infracțional, beneficiind de participarea directă și a celorlalți inculpați care administrau ori controlau direct societățile utilizatoare.
Inculpatul L. V. împreună cu inculpatele A. (fostă C.) L. și P. C. O. au menținut în eroare firma de leasing, prin confirmarea fictivă a predării, către utilizatori, a bunurilor ce făceau obiectul contractelor comerciale și înțelegerea cu aceștia privind plata temporară a ratelor de leasing.
Toate acestea au avut ca urmare crearea aparenței îndeplinirii obligațiilor contractuale privind livrarea/recepția bunurilor, în vederea continuării relației contractuale comerciale cu SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA pe o perioadă cât mai îndelungată, determinând-o să achite către SC PRIME GROUP SRL, cu titlu de preț al utilajelor, sume care totalizează 42.980.888,35 lei (echivalentul a 11.515.309,99 euro).
În aceeași perioadă, prin persoane interpuse, inculpatul L. V. a primit în contul unei firme, pe care o controla în fapt, suma totală de 30.023.984,90 lei (transferată de către inculpata P. C. O. din contul SC PRIME GROUP SRL).
Ulterior, cunoscând proveniența infracțională a acestor sume de bani, în scopul disimulării originii ilicite a sumei respective, inculpatul L. V. a transferat, prin mai multe operațiuni bancare 29.638.608,92 lei, sumă de bani ce a fost introdusă într-un circuit financiar complex.
În aceeași perioadă, inculpații M. S. și P. M., în înțelegere și împreună cu membrii grupului infracțional, au indus în eroare partea civilă SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA, prin intermediul mai multor firme pe care le conduceau și controlau în fapt, cu ocazia încheierii unor contracte comerciale de vânzare-cumpărare tripartite (SC PRIME GROUP SRL-furnizor, SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA – cumpărător și societăți comerciale controlate de către acești inculpați) și a mai multor contracte de leasing financiar încheiate cu partea civilă prin aceeași firmă.
Aceștia și-au asumat în mod mincinos obligațiile de a primi de la furnizor mai multe utilaje din domeniul construcțiilor ce făceau obiectul contractelor menționate și de a plăti ratele de leasing până la achitarea în întregime a prețului celor nouă bunuri.
De asemenea, au menținut în eroare partea civilă prin confirmarea fictivă a primirii bunurilor ce făceau obiectul contractelor și plata temporară a ratelor de leasing pentru a se crea aparența îndeplinirii obligațiilor contractuale privind livrarea/recepția/plata bunurilor, în vederea continuării relației contractuale comerciale cu SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA pe o perioadă cât mai îndelungată, determinând-o să achite către SC PRIME GROUP SRL, cu titlu de preț al utilajelor, mai multe sume de bani de care au beneficiat injust împreună cu membrii grupului infracțional.
În continuare, inculpații M. S. și P. M. au sprijinit grupul infracțional, prin ridicarea în numerar a mai multor sume de bani din contul unei firme controlată de inculpatul L. V., respectiv transferarea către alte societăți controlate de membrii grupului, cu diverse justificări nereale.
Ulterior, acestea au fost distribuite către inculpatul M. S. și, mai departe, către ceilalți membrii ai grupului infracțional.

Prejudiciul cauzat SC MARFIN LEASING IFN (ROMÂNIA) SA (fostă SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SC) se ridică la suma de 31.770.417,71 lei (echivalentul a 8.515.572,4 euro).

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților: M. Ș., C. I., D. M. P., P. G., D. M. R., P. M., M. S., S. T. și E. C..

În data de 24 noiembrie 2014, la solicitarea procurorilor, judecătorii Tribunalului București au dispus măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatului, a inculpatului L. V..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

O parte dintre inculpații trimiși în judecată în prezenta cauză, inclusiv liderul grupului L. V., au mai fost trimiși în judecată și într-un alt dosar penal, în legătură cu fapte similare (vezi comunicat nr. 189/VIII/3 08 martie 2013).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti