Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Dreptul Muncii nr. 3/2014: Condiţionarea promovării unei acţiuni judecătoreşti în materie de asigurări sociale de efectuarea procedurii administrative prealabile constituie o îngrădire nejustificată a liberului acces la justiţie | Loredana Manuela Muscalu
22.12.2014 | Andreea BREBU

Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Av. drd. Loredana Manuela Muscalu a publicat, în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 3/2014, articolul intitulat „Condiţionarea promovării unei acţiuni judecătoreşti în materie de asigurări sociale de efectuarea procedurii administrative prealabile constituie o îngrădire nejustificată a liberului acces la justiţie”.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale, în 18 octombrie 2011, a fost discutată, din perspectiva legislaţiei interne şi a celei europene, încălcarea liberului acces la justiţie. În speţă, reclamantul a învederat că nu a beneficiat de recalcularea drepturilor la pensie, intimata neluând în calcul sumele obţinute prin efectuarea de ore suplimentare sau prin alte acorduri în perioada 1972-2001. Reclamantul a invocat prevederile Legii nr. 19/2000, iar intimata, prin întâmpinare, a ridicat în discuţie excepţia inadmisibilităţii, ca urmare a faptului că reclamantul nu a urmat procedura administrativ prealabilă obligatorie cu caracter nejurisidicţional din faţa comisiei de contestaţii, prevăzută în Legea nr. 263/2010, lege în vigoare la data introducerii cererii de chemare în judecată.

Tribunalul Bucureşti a înţeles să respingă ca neîntemeiată excepţia de inadmisibilitate invocată de intimată, în motivarea acestei soluţii fiind invocate art. 21 din Constituţia României, precum şi prevederile art. 6 alin. 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care ar fi încălcate prin respingerea acţiunii ca inadmisibilă. Instanţa a apreciat că, în cazul unei condiţionări a promovării unei acţiuni judecătoreşti de efectuarea unei proceduri prealabile, se îngrădeşte în mod nejustificat accesul liber la justiţie şi se măreşte în mod nejustificat termenul de soluţionare a litigiilor de asigurări sociale. Instanţa a mai motivat că decizia Casei de Pensii a fost dată în baza Legii nr. 19/2000, unde procedura jurisdicţională presupunea controlul direct al instanţei de judecată, iar neluarea în calcul a sumelor de bani, reprezentând contravaloarea orelor suplimentare, reprezintă o încălcare a principiului contributivităţii, care trebuie reparată fără îngrădirea în vreun fel a accesului la justiţie.

Pentru aceste considerente, instanţa a respins excepţia inadmisibilităţii invocate de pârâtă şi a admis acţiunea, dispunând obligarea pârâtei de a emite o decizie de recalculare a pensiei cuvenite reclamantului, retroactiv, cu luarea în considerare a tuturor veniturilor ce au contribuit la sistemul public de pensii.

Autoarea precizează că această speţă vine cu un element de noutate în practica judecătorească, în sensul că instanţa a dat eficienţă principiului liberului acces la justiţie, care nu poate fi îngrădit prin nicio lege, invocându-se, în acest sens, prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi ale Constituţiei României.

În concluzie, autoarea constată că decizia emisă de Casa de Pensii a fost dată potrivit dispoziţiilor Legii nr. 19/2000 – accesul la justiţie nu era condiţionat de parcurgerea unei proceduri administrative prealabile obligatorii – în acest sens făcând o propunere de modificare a prevederilor Capitolului VIII – Jurisdicţia asigurărilor sociale din Legea nr. 263/2010, pentru eliminarea caracterului obligatoriu al procedurii administrative prealabile introduse de la data intrării în vigoare a acestei legi.

Andreea BREBU

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti