Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Grefier arestat preventiv pentru trafic de influență
19.12.2014 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Bacău. Trafic de influență, complicitate la trafic de influență, cumpărare de influență, complicitate la cumpărare de influență. Arestare preventivă.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciului Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18 decembrie 2014, a inculpaților:
S. V., grefier în cadrul Tribunalului Bacău, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
trafic de influenţă;
complicitate la trafic de influenţă;
V. S., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
complicitate la trafic de influenţă;
trafic de influenţă;
S. C., în sarcina căruia s-au reţinut în concurs două infracţiuni de complicitate la cumpărare de influenţă;
C. A. E., în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul lunii septembrie 2014, inculpata S. V., beneficiind de complicitatea inculpatului V. S., a pretins de la C. A. E. şi a acceptat promisiunea unei sume de 50.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unor magistrați din cadrul Curții de Apel Bacău şi că îi va determina pe aceştia să pronunţe o hotărâre de punere în libertate a unei persoane, aflată în stare de arest preventiv, sau o hotărâre de înlocuire a detenţiei provizorii cu o altă măsură preventivă.
În luna octombrie 2014, inculpatul V. S., ajutat de inculpata S. V., a solicitat de la un denunțător suma de 2.000 euro şi a primit suma de 9.000 lei, creând aparența că aceasta din urmă are influenţă asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău și că îi poate determina pe aceştia să pronunţe o hotărâre favorabilă denunțătorului, în sensul achitării sau reducerii pedepsei aplicate de Tribunalul Neamţ.
Ajutorul direct şi efectiv dat de inculpata S. V. a constat în oferirea de date şi informaţii privind stadiul dosarului şi membrii completului de judecată învestiţi cu soluţionarea apelului formulat de către denunțător.
În ambele situații, inculpații au beneficiat de ajutorul inculpatului S. C. care a intermediat discuțiile dintre inculpați și celelalte persoane, a stabilit întâlniri şi a transmis mesaje privind demersurile întreprinse. De asemenea, tot el este cel care a preluat suma de 9.000 lei de la denunțător şi a remis-o inculpatului V. S.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, iar la data de 18 decembrie 2014, aceștia au fost prezentați judecătorilor din cadrul Tribunalului Bacău, care au emis pe numele acestora mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Inculpatul V. S. a mai fost trimis în judecată, pentru fapte similare (vezi comunicat nr. 1820/VIII/3 din data de 16 decembrie 2014).

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.