TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Avocaţii STOICA & Asociaţii au obţinut anularea taxei locale de mediu (peste 1,86 mil. Euro), stabilită în sarcina ArcelorMittal Galaţi SA
23.12.2014 | JURIDICE.ro


Curtea de Apel Galaţi a decis anularea în parte a Hotărârii Consiliului Local Galaţi nr. 141/22 noiembrie 2012 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, în ceea ce priveşte taxa stabilită pentru activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari, societatea vizată de această măsură fiind ArcelorMittal Galaţi SA.

Soluţia instanţei consacră anularea unei taxe locale impuse pentru activităţile cu impact semnificativ asupra mediului înconjurător, cu atât mai mult cu cât activitatea vizată nu produce poluare peste limitele legale admise.

Hotărârea Consiliului Local Galaţi prevedea un cuantum al taxei de 8.198.927 lei (peste 1.86 milioane Euro) pentru anul 2013, colectarea sa urmând a constitui venit la bugetul Municipiului Galaţi, fără ca autorităţile locale să analizeze şi să dovedească existenţa unui impact semnificativ al activităţilor desfăşurate asupra mediului înconjurător şi fără ca acest impact să existe.

În plus, taxa nu a fost stabilită nici în considerarea unui serviciu public de care ar fi urmat să beneficieze ArcelorMittal din partea autorităţilor publice locale.

Expertiza efectuată în cauză, cat şi actele emise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi au demonstrat, cu prisosinţă, că, cel puţin în ceea ce priveşte anii 2011, 2012 şi 2013, nu s-au semnalat depăşiri ale limitelor admise stipulate în actele de reglementare în vigoare.

Acestă reușită, atât pentru companie, cât şi pentru piaţa oţelului din România şi, în general, din sud-estul Europei, este rezultatul unei solide argumentaţii juridice şi unui probatoriu adecvat din partea avocaţilor STOICA & Asociaţii implicaţi în cauză: Dan-Rareş Răducanu, Senior Partner, şi Oana Zamă, Managing Associate. De altfel, Dan-Rareş Răducanu a mai obţinut în trecut anularea unei taxe similare, deşi mult mai ridicate (70.301.000 lei), stabilite în sarcina SN Nuclearelectrica SA de către Consiliul Local Cernavodă. De asemenea, aceeaşi echipă de avocaţi a obţinut şi anularea taxei de mediu similare, aferentă anului 2012, stabilită în sarcina aceleiaşi ArcelorMittal Galați SA.

Niciuna dintre hotărârile care privesc taxele de mediu stabilite în sarcina ArcelorMittal Galați SA nu este irevocabilă, fiind supuse recursului la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate