Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Aplicarea imediată a dispoziţiilor NCPP
23.12.2014 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

A se vedea și dezbaterea juridică din 21 mai 2014, cu tema: CCR vs. ICCJ. Legea penală mai favorabilă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că dispoziţiile art. 3 din Legea nr. 255/2013 consacră principiul aplicării imediate a legii procesual penale noi, cu excepţiile prevăzute în cuprinsul legii menţionate. Una dintre excepţiile de la principiul aplicării imediate a legii procesual penale noi, prevăzută în cuprinsul Legii nr. 255/2013, se regăseşte în art. 12 alin. (1), care statuează că recursurile în curs de judecată la data intrării în vigoare a legii noi, declarate împotriva hotărârilor care au fost supuse apelului potrivit legii vechi, rămân în competenţa aceleiaşi instanţe şi se judecă potrivit dispoziţiilor legii vechi privitoare la recurs.
Astfel, din formularea „se judecă potrivit dispoziţiilor legii vechi privitoare la recurs” rezultă că sfera de aplicare a legii vechi este restrânsă la dispoziţiile art. 385^1-385^19 din Codul de procedură penală anterior – dispoziţii „privitoare la recurs”, în sensul art. 12 alin. (1) din Legea nr. 255/2013.
În consecinţă, în cazul recursurilor care intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 12 alin. (1) din Legea nr. 255/2013, rezolvarea acţiunii civile în procesul penal este guvernată de dispoziţiile legii procesual penale noi în materia acţiunii civile în procesul penal, dispoziţii neexceptate de la principiul aplicării imediate a legii procesual penale noi. În cazul acestor recursuri, dacă a intervenit decesul inculpatului, instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă, în temeiul art. 25 alin. (5) din noul Cod de procedură penală, raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) – teza privitoare la decesul inculpatului – din acelaşi Cod. (Decizia nr. 1136 din 31 martie 2014 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect rezolvarea acţiunii civile în procesul penal)

Avocat Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti