Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Curtea de Apel Timişoara. Obligarea Primarului Mun. Timişoara la eliberarea unui certificat de urbanism care să respecte cerinţele de formă prevăzute de art. 6 din Legea nr. 50/1991
23.12.2014 | Nicoleta BEDROSIAN

JURIDICE - In Law We Trust

În speţă, reclamanta, în calitate de proprietară a imobilului situat în Timişoara, str. R, nr. x, a înregistrat la Primăria Mun. Timişoara o cerere prin intermediul căreia a solicitat emiterea unui certificat de urbanism pentru imobilul a cărei proprietară este.

Certificatul de urbanism emis de Primăria Mun. Timişoara, urmare a solicitării anterior menţionate, nu conţinea informaţiile imperativ prevăzute de art. 6 din Legea nr. 50/1991, motivat de aceea că există litigii pe rolul instanţelor de judecată având ca obiect modificări constructive efectuate la imobil fără autorizaţie de construire.

Atât instanţa de fond, cât şi Curtea de Apel Timişoara, în calitate de instanţă de control judiciar, au stabilit faptul că efectuarea unor lucrări de construcţie fără autorizaţie nu atrage decăderea din dreptul de a mai solicita efectuarea unor alte lucrări la acelaşi imobil, în măsura în care se respectă dispoziţiile legale privind autorizarea prealabilă a acestora. Prin urmare, existenţa unui litigiu, având ca obiect demolarea lucrărilor edificate fără autorizaţie de construire, nu poate avea nicio consecinţă juridică asupra unei alte noi cereri de eliberare a unui certificat de urbanism în vederea edificării altor modificări constructive. Refuzul acceptării acestor modificări constructive, întemeiat exclusiv pe existenţa unui astfel de litigiu şi în lipsa invocării oricărei reglementări legale care să justifice legalitatea acestei măsuri, apare ca fiind nejustificat, fiind vorba despre o exprimare explicită, cu exces de putere, a voinţei de a nu rezolva cererea unei persoane, în sensul art. 2 alin. 1 lit. i din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.

Pe cale de consecinţă, instanţa l-a obligat Primarul Mun. Timişoara să soluţioneze cererea reclamantei în sensul eliberării unui certificat de urbanism pentru imobilul situat în Timişoara, str. R, nr. x, care să respecte cerinţele de formă, prevăzute de art. 6 din Legea nr. 50/1991, respectiv să conţină informaţiile imperativ prevăzute de textul de lege anterior menţionat. (Decizia civilă nr. 6710/09.09.2014 pronunţată de Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Timişoara)

Avocat Nicoleta BEDROSIAN
S.C.A. LIGIA CĂTUNĂ ȘI ASOCIAȚII

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.