Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

DNA-Suceava. Abuz în serviciu, favorizare a infractorului, cercetare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Reținere și control judiciar
23.12.2014 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Suceava. Abuz în serviciu, favorizare a infractorului, cercetare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Reținere și control judiciar.

În completarea comunicatului nr. 1838/VIII/3 din data de 22 decembrie 2014, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 22 decembrie 2014, a inculpaților:
M. C., ofițer de poliție, şef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de:
abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (patru infracțiuni);
favorizarea infractorului (două infracțiuni);
C. M., ofițer de poliție, şeful Secţiei 4 de Poliţie Gălăneşti, pentru săvârșirea infracțiunii de cercetare abuzivă;
P. I., agent de poliție în cadrul Secţiei 4 de Poliţie Gălăneşti, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de:
abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
cercetare abuzivă;
Față de inculpatul C. C., agent de poliție în cadrul Secţiei 4 de Poliţie Gălăneşti, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând de la data de 22 decembrie 2014 până la data de 19 februarie 2015 inclusiv, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de:
cercetare abuzivă;
fals intelectual;
uz de fals.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul C. C. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar;
f) să nu exercite activităţi de poliţie judiciară.

Inculpatului C. C. i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile art. 309 C. proc. pen., iar inculpatul M. C., a fost prezentat, la data de 23 decembrie 2014, Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Detalii privind starea de fapt descrisă în ordonanţele de reţinere întocmite de procurori urmează a fi date publicităţii într-o comunicare ulterioară, în cursul zilei.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

***

În completarea comunicatelor nr. 1838/VIII/3 și 1848/VIII/3 din 22, respectiv 23 decembrie 2014, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită detalii privind starea de fapt, descrisă în ordonanţele întocmite de procurori, cu referire la cauza care–l privește pe M. C., şef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava și alții.

Astfel, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 22 decembrie 2014, a inculpaților:
M. C., ofiţer de poliţie, şef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava,
C. M. și P. I., ofiţer de poliţie, şeful Secţiei 4 de Poliţie Gălăneşti, respectiv agent de poliție în cadrul aceleiași unități de poliție.
Față de inculpatul C. C., agent de poliție în cadrul Secţiei 4 de Poliţie Gălăneşti, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând de la data de 22 decembrie 2014 până la data de 19 februarie 2015 inclusiv.

Din ordonanţele procurorilor a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarele situaţii, cu referire la fiecare dintre cei inculpaţi:
M. C., şef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava, fiind identificate şi probate următoarele cazuri:
La începutul anului 2014, inculpatul M. C., în calitate de şef al structurii SIPI Suceava, a luat la cunoștință despre faptul că unul dintre subalternii săi colabora cu o persoană care îi furniza ofiţerului date din teren despre grupări de contrabandişti din care făceau parte şi agenţi de poliţie ai Secţiei nr. 4 Gălăneşti.
De asemenea, inculpatul a fost avertizat, de un ofițer, că polițiștii respectivi, în contextul instrumentării unui dosar penal, au intrat în posesia unor informații pe care acesta le primise de la persoana respectivă.
Cu toate acestea, inculpatul M. C. nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu, prin aceea că a omis să sesizeze de îndată procurorul competent și nu a dispus nicio măsură pentru a-l proteja pe subordonatul său, cu privire la faptul că informațiile strânse de acesta de la sursa umană au ajuns la cunoștința infractorilor vizați.
În aceeași perioadă, inculpatul M. C., în virtutea prerogativelor date de funcția deținută, de conducător al unei structuri specializate pe linie de informații și protecție internă, a respins 8 rapoarte de activitate, întocmite în cadrul unui studiu de caz de către un subordonat, care conțineau informații documentate, verificabile şi complete, din care rezultau indicii despre comiterea unor infracțiuni de contrabandă cu țigări de către polițiști din cadrul Secției 4 de Poliție Gălăneşti.
În cadrul aceluiași studiu, inculpatul M. C. a respins oficial un alt raport informativ, întocmit de același subordonat, referitor la implicarea procurorului D. D. (trimis în judecată de către DNA la data de 7 octombrie 2014, comunicat nr. 1384/VIII/3), în favorizarea unui agent de poliție care comisese un accident de circulație.
Aceste informări trebuia să ia forma unor note care să ajungă la o unitate de Parchet competentă, pentru anchetarea presupuselor infracțiuni, însă şeful structurii SIPI Suceava a respins oficial rapoartele subordonatului său, în mod neîntemeiat, invocând faptul că datele nu sunt complete, deși erau indicate persoane care puteau da relații în speţe.
La începutul lunii noiembrie 2014, inculpatul M. C. nu a exploatat corespunzător informațiile transmise, în două rânduri, de același ofițer de poliție, referitoare la introducerea în țară a unor mari cantități de țigări. De fiecare dată, șeful SIPI Suceava a rămas pasiv, în sensul că nu a luat nicio măsură operativă pentru organizarea vreunui flagrant în zonă și nici nu a anunţat de îndată procurorul competent, așa cum prevede legislația în vigoare.
La data de 17 octombrie 2014, inculpatul M. C. a respins o altă lucrare, aparținând aceluiași ofițer de poliție, referitoare la un act procedural, încheiat de inculpatul C. C. în fals, prin care se încerca denigrarea unei persoane cercetate într-un dosar penal și a avocatului acesteia.
C. M., P. I. și C. C., şeful Secţiei 4 de Poliţie Gălăneşti, respectivi agenți de poliție în cadrul aceleiași subunități, fiind identificate şi probate următoarele:
În perioada iulie 2013 – iulie 2014, inculpații C. M., P. I. și C. C., vizați de informările ofițerului de poliție din cadrul SIPI Suceava, în contextul instrumentării a două dosare penale, au întrebuințat promisiuni, amenințări sau violențe împotriva unor persoane cercetate, pentru a le determina să dea declarații ori să dea declarații mincinoase, în cauzele respective.
De menționat este faptul că dosarele respective fuseseră constituite ca urmare a aflării, de către polițiști, a faptului că persoanele respective furnizau informaţii unităților specializate. Aceste informații îi vizau direct și priveau sprijinul acordat de ei unor grupări de contrabandişti de ţigări.
În același context, în scopul de a stopa colaborarea cu cadre ale structurilor de informaţii, inculpații P. I. și C. C. au prefabricat probe de natură a induce în eroare organele judiciare, într-un final, obţinându-se arestarea preventivă a celor două persoane cercetate.

Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309.

Inculpatul M. C. a fost prezentat, la data de 23 decembrie 2014, Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.