Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Fals intelectual, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, înșelăciune. Trimitere în judecată


23 decembrie 2014 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

PICCJ. Fals intelectual, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, înșelăciune. Trimitere în judecată.

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au finalizat cercetările în cauza având ca obiect eliberarea de reţete gratuite falsificate de către anumite cadre medicale, în baza cărora s-au decontat sume importante prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).

Astfel, prin rechizitoriul întocmit la data de 22 decembrie 2014, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
M. T. V., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual (718 acte materiale), complicitate la înşelăciune, abuz în serviciu şi complicitate la uz de fals (1373 acte materiale);
O. G. D., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale (1373 acte materiale), uz de fals (1373 acte materiale) şi înşelăciune (1373 acte materiale);
D. C., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale (430 acte materiale), complicitate la uz de fals (430 acte materiale) şi complicitate la înşelăciune (430 acte materiale).

În urma probatoriului administrat în cauză, s-a reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 1 septembrie 2008 – 31 august 2009, inculpatul M. T. V., în calitate de medic primar în cadrul unei unităţi medicale cu profil diabetologic, a întocmit în mod fictiv reţete gratuite pentru medicamente antidiabetice, folosind informaţii referitoare la pacienţi cărora nu le-a recomandat toate aceste medicamente sau referitoare la pacienţi care nu se aflau în evidenţa sa, ori folosind datele de stare civilă ale unor persoane decedate.
Acesta remitea reţetele întocmite de către el, dar şi pe cele completate de către inculpata D. C. (medic rezident în cadrul aceluiaşi cabinet), inculpatei O. G. D., reprezentant legal al unei farmacii, pentru ca aceasta să deconteze contravaloarea medicamentelor de la CASMB.
În acest scop, erau completate şi emise reţete consecutive eliberate în aceeaşi zi, aceluiaşi pacient, în care diagnosticul pacientului era diferit (diabet zaharat insulino-dependent în prima reţetă, diabet zaharat non insulino-dependent în cea de-a doua), reţete supradozate sau repetate la un interval de timp mai mic decât cel legal.
O altă modalitate de săvârşire a faptei era preluarea medicamentelor de către medicul M. T. V. direct de la farmacie, urmată de remiterea către aceasta a reţetelor necesare, pentru a fi decontată contravaloarea medicamentelor la CASMB.

Prejudiciul total creat prin decontarea medicamentelor prescrise în reţetele gratuite eliberate este de 2.341.794 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro