Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Revista Pandectele Române nr. 7/2014: Considerații privind competența Autorității Tutelare sub auspiciile noilor reglementări legale | Bogdan Dumitru Moloman
30.12.2014 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Secţiuni: Dreptul familiei, Dreptul securitatii sociale, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Inspector Bogdan Dumitru Moloman a publicat în revista Pandectele Române nr. 7/2014 articolul intitulat: ”Considerații privind competența Autorității Tutelare sub auspiciile noilor reglementări legale”.

Prin studiul său, autorul urmărește să realizeze o prezentare a îndatoririlor Autorității Tutelare, supunând analizei sale atât legislația actuală, cât și cea anterioară, precum și situația existentă în jurisprudență.

Debutul articolului are rolul de a defini înțelesul noțiunii de „autoritate tutelară”. În viziunea autorului, aceasta trebuie privită din două perspective, și anume: ca funcție socială, reprezentând ansamblul de atribuții ce aparțin de dreptul familiei, cât și ca organ al administrației publice, care are rolul de a îndeplini această funcție. Autorul remarcă importanța pe care statul român o acordă ocrotirii minorilor, precum și altor categorii de persoane care au nevoie de protecție specială, prin încredințarea funcției de autoritate tutelară primarului, sau, după caz, altor persoane din cadrul aparatului propriu al primarului.

Partea centrală a lucrării reprezintă o analiză vastă și detaliată a atribuțiilor autorității tutelare. Astfel, autorul tratează, într-o manieră clară și concisă, competența autorității tutelare privind: întocmirea de anchete psihosociale, întocmirea de anchete sociale pentru verificarea îndeplinirii condițiilor de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului, instituirea curatelei pentru minori cât și pentru persoanele puse sub interdicție, instituirea tutelei, precum și asistarea persoanelor vârstnice în fața notarului public.

Totodată, autorul surprinde o nouă competență oferită autorității tutelare, prevăzută de Noul Cod de Procedură Penală în ceea ce privește ascultarea martorului minor în vârstă de până la 14 ani. Dacă ascultarea nu se poate realiza în prezența părinților, tutorelui sau persoanei, respectiv reprezentantului instituției căreia îi este încredințat minorul, întrucât aceștia au calitatea de suspect, inculpat, persoană vătămată, parte civilă, parte responsabilă civilmente, martor sau există suspiciunea că pot influența martorul, atunci audierea acestuia trebuie să se desfășoare în prezența unui reprezentant al Autorității Tutelare sau a unei rude cu capacitate deplină de exercițiu, stabilită de către organul judiciar.

Autorul concluzionează că practica judiciară și aplicarea neunitară a legislației reprezintă una din principalele probleme ale sistemului judiciar român, rolul articolului său fiind acela de a estompa posibilele întrebări ce se pot ivi în ceea ce privește competența autorității tutelare.

Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti