« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Validitatea contractelor de adeziune pe Internet
13.05.2008 | JURIDICE.ro, Bogdan Manolea

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Un contract semnat printr-o bifa pe o pagina web este valabil. Tocmai de aceea am explicat in doua articole cum putem avea si conform legislatiei romanesti un contract cu un singur click.

Imi pare bine asadar sa notez ca aprecierile mele sunt sustinute si confirmate de Inalta Curte si Casatie de Justitie care printr-o decizie de speta recunoaste ca un contract prin care se achiztioneaza un domeniu ".ro" este un contract valid conforma legislatiei romanesti.

Din pacate, ICCJ nu a inteles perfect sistemul contractarii si modul in care se manifesta acceptul celui ce cumpara domeniul (adica trebuie sa bifeze Sunt de acord cu Regulile RoTLD), insa a considerat ca si simpla plata a pretului reprezinta o acceptare a conditiilor impuse prin contractul de adeziune.

Speta intreaga nu este extrem de importanta (era vorba de cineva care a inregistrat cu rea-credinta un nume de domeniu identic cu o marca a unei firme) pentru insemnarea asta, astfel incit o sa reproduc doar argumentatia relevanta din partea instantei supreme:

“Adaptandu-si legislatia cerintelor moderne ale comertului, Romania a adoptat o serie de legi acoperitoare in mare parte noilor exigente: Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica, Legea nr. 451/2004 privind marca temporala, Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, Legea nr. 51/2003 privind regimul juridic al contractelor la distanta.

Drept urmare, conceptul traditional de incheiere a contractului, cand partile negociaza fata in fata s-a modificat.

Multe dintre ofertele de contractare au la baza un contract tip la care adera ori nu consumatorul.

In cauza de fata contractul de achizitionare a numelor de domeniu a fost afisat pe Internet. Respondentul, prin achitarea pretului contractului, a aderat la clauzele prestabilite unilateral de ofertant.

Drept urmare calificarea juridica data de Curtea de Apel contractului incheiat – contract de adeziune este corecta, dat fiind caracterul sau sinalagmatic, cu titlu oneros, nenumit.”

Despre Bogdan Manolea >>

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD