Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 9/2014: Despre dreptul de superficie în reglementarea noului Cod civil | Ioana Alina Stanca
05.01.2015 | Ioana-Bianca TOFAN

Secţiuni: Drept civil, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Av. dr. Ioana Alina Stanca a publicat, în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 9/2014, articolul intitulat: „Despre dreptul de superficie în reglementarea noului Cod civil”.

Articolul propune o analiză a dreptului de superficie, plecând de la istoria succintă a acestuia și a reglementărilor legale, a naturii juridice a drepturilor reale asupra bunurilor altuia, a caracterelor superficiei, construirea, dobândirea și exercitarea acestui drept, dar și stingerea dreptului de superficie.

Potrivit art. 693 din Codul civil: „superficia este dreptul de a avea sau de a edifica o construcție pe terenul altuia, deasupra sau în subsolul acelui teren, asupra căruia superficiarul dobândește un drept de folosință”.

În ceea ce privește calificarea naturii juridice a dreptului de superficie, literatura de specialitate a prezentat opinii controversate, iar concepția majoritară a consacrat opinia conform căreia drepturile asupra lucrurilor altuia sunt dezmembrăminte ale dreptului de proprietate. Prin identificarea naturii juridice a dreptului de superficie se permite conturarea caracterelor juridice ale acestuia, respectiv faptul că este un drept real, imobiliar, temporar și imprescriptibil extinctiv.

În ceea ce privește constituirea superficiei, dispozițiile legale consacră patru modalități, respectiv prin act juridic, prin uzucapiune, prin renunțarea proprietarului la dreptul de a invoca accesiune în favoarea constructorului sau prin cesiunea către un terț a dreptului de a invoca accesiunea. Enumerarea legiuitorului nu este una limitativă, acesta precizând că dreptul se poate dobândi și prin alte moduri stabilite de lege, dispozițiile în materia de carte funciară rămânând aplicabile.

Din punct de vedere al întinderii și modului de exercitare al dreptului de superficie, relațiile juridice dintre nudul proprietar al terenului și titularul dreptului sunt guvernate de principiul autonomiei de voință. În lipsă de stipulație contrară, exercitarea dreptului este delimitată de suprafață de teren pe care urmează să se construiască și de cea necesară exploatării construcției sau, după caz, de suprafața de teren aferentă și de cea necesară exploatării construcției edificate. Exercitarea dreptului presupune exercitarea tuturor atributelor conferite de titularul său, în condițiile unor limite materiale, stabilite de părți sau de reglementarea legală.

Noul Cod civil reglementează într-o manieră amănunțită modalitățile de stingere a dreptului de superficie atât sub aspectul cazurilor de încetare, cât și sub aspectul efectelor acestora. Astfel, dreptul de superficie se stinge prin radierea din cartea funciară în cazul expirării termenului, în cazul consolidării, în cazul pieirii construcției, dacă există stipulație expresă în acest sens, sau în alte cazuri prevăzute de lege.

Din punct de vedere al efectelor, acestea se referă la două situații, respectiv atunci când superficia încetează prin expirarea termenului, ipoteză în care, în lipsa unei stipulații contrare, proprietarul terenului dobândește dreptul de proprietate asupra construcției edificate de către superficiar prin accesiune, cu obligația de plăți valoarea de circulație a acesteia. Cea de a doua situație se referă la efectele încetării superficiei prin consolidare, când proprietatea asupra contracției și cea asupra terenului revin aceleiași persoane, dar la efectele produse prin pieirea construcției, aceasta reprezintă cauză de încetare a superficiei numai dacă există stipulație expresă în acest sens.

Ioana-Bianca TOFAN

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti