Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Revista Română de Dreptul Muncii nr. 1/2014: Interdicţia concedierii salariatei gravide | Alexandru Ţiclea
06.01.2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Alexandru Țiclea a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii nr. 1/2014 articolul intitulat: “Interdicţia concedierii salariatei gravide”.

În lucrarea sa, autorul prezintă situaţia concedierii salariatei gravide, printr-o amplă analiză a legislaţiei române şi europene, precum şi a jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Debutul articolului este consacrat iterării regulii generale existente în legislaţia dreptului muncii, şi anume interdicţia concedierii salariatei gravide, precum şi a situaţiei de excepţie în care concedierea este totuşi posibilă, şi anume cea prevăzută de art. 60 Codul Muncii, potrivit căruia salariata însărcinată poate fi concediată pentru motive ce intervin ca urmare a „reorganizării judiciare şi a falimentului sau a dizolvării angajatorului”. În analiza sa, autorul remarcă faptul că legislaţia în materie a fost edictată cu nerespectarea normelor de tehnică legislativă.

Autorul aminteşte că sursa reglementării româneşti o constituie Directiva nr. 92/85/CE privind introducerea de măsuri pentru promovarea îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, ale celor care au născut recent sau care alăptează, afirmând că, potrivit normelor europene, concedierea salariatei gravide este posibilă, dar restrictiv şi doar din motive ce nu au legătură cu starea sa de graviditate.

Autorul dedică o mare parte a studiului său cercetării jurisprudenţei naţionale şi europene. Potrivit jurisprudenţei autohtone, scopul acestei reglementări este acela de a proteja salariata, aflată într-un moment de vulnerabilitate. De asemenea, autorul menționează că starea de graviditate poate să fie adusă la cunoştinţa angajatorului prin orice mijloc, acesta având, însă, dreptul de a cere ca salariata să-şi dovedească starea de graviditate printr-un certificat medical.

Prin apelul la jurisprudenţa europeană, autorul aminteşte că Directiva nr. 92/85/CEE are efect direct, prevederile sale fiind incidente în România, chiar dacă statul român nu a luat măsurile de transpunere a conţinutului directivei. Totodată, autorul remarcă că legislaţia europeană nu impune obligaţia statelor membre de a stabili, expressis verbis, motivele care pot sta la baza concedierii unei salariate gravide.

Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.