« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Buletin de presă – decembrie 2014
06.01.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2014, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
I. C. și B. I., inspectori fiscali în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Dâmbovița, la data săvârșirii faptei, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (3 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii mai 2014, inculpații I. C. și B. I., în calitate de inspectori fiscali, au pretins și primit, în două rânduri, de la reprezentantul unui agent economic la care au efectuat o inspecție fiscală, suma totală de 2.000 lei (1.000 lei fiecare), iar la data de 4 iulie 2014 au primit, de la aceeași persoană, produse cosmetice în valoare totală de 100 lei (de câte 50 lei fiecare).
Aceste foloase necuvenite au fost solicitate și primite de cei doi inculpați, pentru a nu consemna în raportul de inspecție fiscală abaterile constatate și pentru a reține, în sarcina firmei respective, sume mai mici datorate către bugetul de stat, cu titlu de impozit pe venit.

În cauză, procurorii au dispus măsuri asigurătorii constând în poprirea veniturilor din salariu obținute de inculpații I. C. și B. I., până la concurența sumei de 1.050 lei pentru fiecare inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dâmbovița, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
L. C., inspector principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț – Poliția orașului Bicaz, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.
C. C., în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 15 iulie – 5 octombrie 2011, inculpatul L. C., în calitate de ofițer în cadrul structurilor de cercetare ale poliției judiciare, în contextul instrumentării unui dosar penal în care inculpatul C. C. era cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației, a solicitat și primit de la acesta suma de 2.500 lei.
Suma de bani a fost pretinsă și primită de inculpatul L. C. pentru ca, în dosarul respectiv, să efectueze cercetările de o manieră care să-l favorizeze pe inculpatul C. C., dar și pentru a propune o soluție favorabilă acestuia.
La data de 5 octombrie 2011, la propunerea inculpatului L. C., procurorul a dispus, prin ordonanță, scoaterea de sub urmărire penală a inculpatului C. C. și aplicarea sancțiunii cu caracter administrativ a unei amenzi de 700 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism ce aparține inculpatului L. C.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei I. I. A., subinspector de poliție în cadrul I.P.J. Buzău, Serviciul de Investigare a Fraudelor, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 10 aprilie 2013 – 15 ianuarie 2014, inculpata I. I. A., în calitate de ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Buzău – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în exercitarea atribuțiilor de serviciu privind aplicarea sancțiunilor contravenționale pentru fapte ce încalcă prevederile Legii nr. 12/1990 și alte acte normative, în mod repetat, nu a predat în termen de 48 de ore sumele de bani confiscate în baza unui număr de 14 procese verbale, contrar dispozițiilor legale.
Sumele de bani confiscate au fost însușite de inculpata I. I. A., provocând bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 1.424,6 lei și totodată un folos necuvenit obținut pentru sine, în același cuantum.
În cauză, nu s-au dispus măsuri asigurătorii, deoarece prejudiciul produs în cauză a fost recuperat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Buzău.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
L. C.B. C.și S. C., toți funcționari vamali în cadrul Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Constanța, la data faptelor, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile concurente de:
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În datele de 1 februarie 2010 și 23 aprilie 2010, inculpații L. C. și B. C., controlori vamali, și S. C., inspector vamal, toți din cadrul Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Constanța, Biroul Supraveghere Produse Accizate – Compartiment Echipe Mobile, cu ocazia controalelor întreprinse la un punct de lucru al unei societăți comerciale, autorizată ca antrepozit fiscal de producție alcool etilic de fermentație din cereale, nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu ce le reveneau în funcțiile deținute, în sensul că:
– nu au verificat stocurile de materii prime și produse,
– nu au verificat integritatea sigiliilor vamale aplicate asupra instalației de producere a alcoolului etilic, în baza unui proces – verbal de sigilare din data de 23 iunie 2009 (dată de la care fabrica de alcool fusese declarată inactivă),
– nu au constatat situația de fapt reală, respectiv funcționarea ilegală a instalației de producere a alcoolului etilic.
În procesele verbale, întocmite cu aceste ocazii, inculpații au consemnat, în mod nereal, împrejurarea că sigiliile aplicate asupra instalației de producere a alcoolului etilic sunt intacte și că indicii de producție rezultați în urma citirii contoarelor, precum și stocurile de alcool corespund celor menționate în procesul – verbal de sigilare, atestând astfel, fictiv, împrejurarea că antrepozitarul fiscal mai sus menționat nu desfășoară activitate la punctul de lucru respectiv.
Prin aceste acțiuni, cei trei inculpați au permis firmei respective și reprezentanților acesteia să desfășoare în continuare activități de producție a alcoolului etilic în mod fraudulos, în afara unui antrepozit fiscal, precum și comercializarea ulterioară, pe piața internă, a unei cantități totale de 63.973 litri alcool etilic rafinat, în condiții de clandestinitate, cu consecința prejudicierii bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 2.424.568 lei (echivalent a 587.404 euro).
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților B. C. și S. C..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului D. C., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În datele de 24 iulie 2013 și 25 iulie 2013, inculpatul P. D. C. i-a promis unei persoane din conducerea Administrației finanțelor publice Sector 3, un procentaj de 20% (valorând 180.000 euro) din suma de 6 milioane de lei solicitată cu titlul de rambursare de TVA.
De asemenea, prin intermediul aceleiași persoane, inculpatul P. D. C. a mai oferit echipei de control un procentaj de 5 %, din suma anterior menționată.
În schimb, ar fi trebuit ca funcționarul public să își încalce atribuțiile de serviciu, în sensul de a dispune echipei de control din subordinea sa încetarea activității de control încrucișat și emiterea unui act de control cu concluzii favorabile la două societăți comerciale, din care una era firma inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: D. D., director al sucursalei județene a unei unități bancare din Râmnicu Vâlcea, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
luare de mită,
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
C. A. M. și C. P., analist credite la aceeași unitate bancară din Râmnicu-Vâlcea, respectiv administrator al unei societăți comerciale, la data săvârșirii faptei, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006-2008, inculpatul D. D., în calitate de director al unei unități bancare din Râmnicu Vâlcea, beneficiind de ajutorul inculpaților C. A. M. și C. P., și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în contextul acordării acestuia din urmă a unui credit ipotecar, în sumă de 90.000 de euro.
Această sumă de bani a fost acordată în mod abuziv inculpatului C. P., cu încălcarea normelor bancare și a procedurilor interne de creditare, în condițiile în care documentele ce atestau veniturile clientului nu corespundeau realității, iar contraexpertiza imobilului adus în garanție nu fusese realizată de evaluatorul băncii.
De altfel, aceste aspecte erau cunoscute de inculpatul D. D., toate fiind realizate la inițiativa sa.
Pentru „ajutorul” acordat, inculpatul D. D. a pretins și primit de la omul de afaceri un teren situat în municipiul Râmnicu Vâlcea, în valoare de 137.135 lei .

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților D. D. și C. A. M..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei T. C. M., administrator a S.C. Le Dome Tobacco International S.R.L. și S.C. Alchool Banat Industry S.R.L., la data faptelor, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile concurente de:
complicitate la tentativă de înșelăciune (două infracțiuni);
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată;
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anul 2010, inculpata T. C. M., în calitate de administrator al celor două firme, a semnat în fals unui număr de 4 contracte de creditare nereale, prin care societățile sale erau împrumutate, cu suma totală de 12.500.000 lei, de către inculpații I. Z., S. R., F. J. și N. R. B. (trimiși în judecată la data de 29 mai 2014, comunicat nr. 684/VIII/3 din 29 mai 2014).
De asemenea, inculpata a acceptat înregistrarea contractelor, în evidența contabilă a celor două societăți comerciale, având cunoștință de caracterul lor fals și de împrejurarea că nu reflectau realitatea, operațiunea contabilă de înregistrare fiind efectuată cu încălcarea dispozițiilor și normelor financiar contabile.
Ulterior, aceste contracte au fost folosite de ceilalți inculpați în demersul infracțional desfășurat de aceștia, prin care au încercat să inducă în eroare Administrația Finanțelor Publice a Municipiului Timișoara.
De menționat este faptul că, în anul 2007 Direcția Generală a finanțelor Publice Timiș a stabilit în sarcina celor două societăți comerciale obligativitatea plății sumelor de 21.194.909 lei și respectiv 21.457.950 lei, cu titlu de impozite și taxe datorate bugetului statului.
Cu aceste datorii fictive, inculpații s-au înscris la masa credală după deschiderea procedurilor de insolvență, înlăturând, cu sprijinul lichidatorului judiciar T. L .I., prin încălcarea dispozițiilor legale, creanțele garantate ale statului. În acest scop lichidatorul judiciar (trimis în judecată într-un alt dosar instrumentat de DNA) a inversat ordinea de creanță stabilită de lege, astfel încât, din creditori privilegiați, organele fiscale au fost transformate în creditori fără garanții, fiind atribuită calitatea de creditor privilegiat altor inculpați trimiși în judecată în alt dosar instrumentat de DNA.
Manopera frauduloasă folosită a fost aceea a inversării ordinii de creanță și acordarea unui rang privilegiat creanțelor fictive prezentate de unii inculpați, care conducea la apropierea activelor celor două firme și punerea statului în imposibilitatea recuperării sumelor la care avea dreptul.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra contului deschis de S.C. Le Dome Tobacco International S.R.L. la o unitate bancară.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului M. L., reprezentant al SC Tracia Industrie 2000 SA Grajduri, jud. Iași, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
complicitate la tentativă de stabilire cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat,
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2009, inculpatul M. L., împreună cu inculpatul S. I., administrator al SC Tracia Industrie 2000 SA Grajduri, jud. Iași, (trimis în judecată la data de 04 august 2011, comunicat nr. 511/VIII/3 din 04 august 2011) a planificat și executat o amplă fraudă fiscală, creând aparența achiziționării de către această societate a unor mărfuri în valoare totală de 64.612.203, 89 lei, pentru a obține în mod fraudulos rambursarea taxei pe valoare adăugată în cuantum de 10.040.234 lei.
În acest sens, inculpatul M. L. a falsificat mai multe documente comerciale și fiscale în cuprinsul cărora erau consemnate operațiuni comerciale fictive care atestau achiziționarea, de către societatea comercială respectivă, a unor mărfuri.
Urmare a acestor acțiuni, inculpatul S. I., în calitate de administrator al SC Tracia Industrie 2000 SA Grajduri, a solicitat Administrației Finanțelor Publice Comunale Iași suma de 10.040.234 lei (aproximativ 2.500.000 de euro), cu titlu de rambursare de TVA.
Întrucât aceste nereguli au fost sesizate, cererea sa de rambursare de TVA, în cuantumul precizat mai sus, a fost respinsă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași, cu propunere de se lua măsura arestării preventive în lipsă a inculpatului M. L., pe o perioadă de 30 zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă.

Precizăm că inculpatul S. I. a fost condamnat, prin decizia penală numărul 764/2013 din 26 iunie 2013 a Curții de Apel Iași, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu executare, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: tentativă la infracțiunea de stabilire cu rea-credință, de către contribuabil, a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat și fals intelectual prevăzut în Legea contabilității, în forma participației improprii.

9. Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului R. C. C., la data faptelor ofițer în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Arad, pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2013, inculpatul R. C. C., în virtutea atribuțiilor de serviciu, inculpatul a participat nemijlocit la acțiuni specifice organizate cu ocazia sesizărilor despre săvârșirea unor fapte cu caracter penal sau contravențional ce aduc atingere regimului produselor accizabile, respectiv de a depista persoane care comercializau țigări netimbrate în raza de competență a Inspectoratului Județean de Jandarmi Arad.
În anul 2011, inculpatul cpt. R. C. C., în calitate de ofițer specialist II, în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Arad – Serviciul organizare și coordonare misiuni, Compartimentul prevenire și combatere a criminalității, a pretins câte două cartușe de țigări lunar de la o persoană, primind pe parcursul a doi ani, 50 de cartușe de țigări în valoare de 4.000 lei, în scopul de a-l lăsa să vândă nestingherit țigări netimbrate într-o piață din Arad și de a-i asigura protecție.
În noaptea de 3 spre 4 iulie 2013, același inculpat a pretins de la o altă persoană un procentaj din valoarea țigărilor netimbrate pe care acesta urma să le vândă prin intermediari, în piața din Arad, primind în avans 400 lei, astfel încât țigările netimbrate să nu-i fie ridicate în vederea confiscării
.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Timișoara.

10. Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
lt.-col. D. A., la data faptelor comandant al U.M. 01372 Caransebeș, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale),
mr. Ț. F., la data faptelor locțiitor al comandantului U.M. 01372 Caransebeș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
fals material în înscrisuri oficiale;
uz de fals;
abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (9 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea situație de fapt:
La data de 2 august 2010, între inculpatul lt.-col. D. A., comandantul U.M. 01372 Caransebeș, și soția sa, în calitate de locatori (proprietari), pe de o parte, și inculpatul mr. Ț. F., locțiitor al comandantului aceleiași unități militare, în calitate de locatar, pe de altă parte, s-a încheiat un contract de închiriere, având ca obiect un imobil situat în municipiul Caransebeș, urmând ca, pe baza acestui act, chiriașul să beneficieze de compensație lunară pentru chirie.
După înregistrarea, la organul fiscal, a contractului de închiriere în care figurau ca locatori inculpatul lt.-col. D. A. și soția sa, iar ca locatar inculpatul mr. Ț. F., pentru o chirie lunară de 130 lei și o durată de un an, acest din urmă inculpat a modificat un exemplar în sensul că suma ce reprezenta chiria lunară apărea ca fiind în cuantum de 1.300 lei, iar durata contractului de 4 ani. În realitate, convenția era ca locatarul să plătească proprietarilor suma de 400 lei lunar.
Exemplarul astfel modificat a fost depus de inculpatul mr. Ț. F. la U.M. 01372 Caransebeș, anexat raportului său de solicitare a compensației lunare pentru chirie.
Procedându-se în acest mod, s-a urmărit obținerea, de la unitatea militară, a unei compensații pentru chirie în sumă mai mare decât cea care se cuvenea cu acest titlu.
În intervalul august 2010 – noiembrie 2011, inculpatul lt.-col. D. A., în calitate de comandant, a aprobat 12 state de plată a compensației pentru chirie, în care inculpatul mr. Ț. F. figura ca beneficiar, deși avea cunoștință despre faptul că nivelul compensației era superior chiriei reale.
Prin aprobarea efectuării plăților compensatorii pentru chirie, inculpatul lt.-col. D. A. a creat un prejudiciu unității militare în cuantum de 13.248 lei și a realizat un folos pentru mr. Ț. F. în sumă de 8.048 lei, acesta din urmă reprezentând diferența dintre suma încasată cu titlu de compensație lunară pentru chirie și suma plătită efectiv de locatar locatorilor (400 lei lunar).
În intervalul octombrie 2010 – mai 2012, în perioadele în care a asigurat comanda U.M. 01372 Caransebeș, ocazional sau ca împuternicit comandant, inculpatul mr. Ț. F. a aprobat 9 state de plată a compensației pentru chirie, în care figura și el ca beneficiar.
Prin aprobarea efectuării plăților compensatorii pentru chirie, inculpatul mr. Ț. F. a creat un prejudiciu unității militare în cuantum de 9.681 lei și a realizat un folos pentru sine în sumă de 6.081 lei, acesta din urmă reprezentând diferența dintre suma încasată cu titlu de compensație lunară pentru chirie și suma plătită efectiv locatorilor (400 lei lunar).

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Militar Timișoara.

11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
T. C. I., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
evaziune fiscală (2 infracțiuni),
producere de produse accizabile ce intră sub incidența sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat (4 infracțiuni).
T. G. G., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
complicitate la evaziune fiscală,
complicitate la producere de produse accizabile ce intră sub incidența sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat,
producerea de produse accizabile ce intră sub incidența sistemului de antrepozitare fiscală în afara unui antrepozit fiscal autorizat.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioadele ianuarie 2006 – 30 august 2008 și februarie 2010-martie 2011, inculpatul T. C. I., în calitate de asociat unic și administrator al unei societăți comerciale, beneficiind de ajutorul inculpatului T. G. G., cu intenție și prin ascunderea sursei impozabile, nu a evidențiat în contabilitatea acestei societăți comerciale cantitatea de 657.113 litri alcool etilic pur și cantitatea de 64.602 litri alcool tehnic pur, cantități de alcool pe care le-a produs în afara antrepozitului fiscal, aducând bugetului de stat un prejudiciu total de 21.896.396 lei.
Ajutorul acordat de inculpatul T. G. G. a constat în achiziționarea unor cantități de enzime utilizate pentru producerea alcoolului, primirea în calitate de beneficiar a unor sume de bani trimise prim mandate poștale (19 mandate poștale) de către persoane care au achiziționat alcool etilic la „negru” cât și prin întocmirea unor facturi fiscale ce nu reflectau operațiuni comerciale reale de vânzare a unor cantități de cereale, utilizate de fapt în procesul de producție a alcoolului.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatei M. A., administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală, în formă continuată (42 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006–2011, inculpata M. A., în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a înregistrat în evidența contabilă a firmei respective și a declarat cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale, prejudiciind bugetul de stat prin diminuarea frauduloasă a masei impozabile cu suma de 6.529.682 de lei, echivalentul sumei de 1.589.621 de euro (compus din impozit pe profit în sumă de 2.774.697 lei – 676.702 euro și TVA în sumă de 3.754.985 lei – 912.919 euro).

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpatei M. A. până la concurența sumei de 6.529.682 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Giurgiu, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

13. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
I. I., administrator de drept al SC „Ibo Grains” SRL, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
evaziune fiscală;
evaziune fiscală, în forma complicității (două infracțiuni);
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
P. C. M., administrator de fapt al SC „Ibo Grains” SRL, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
evaziune fiscală (două infracțiuni);
evaziune fiscală, în forma complicității;
refuzul nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale;
fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Z. I. și P. A., reprezentanți ai unor societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie–octombrie 2010, inculpații I. I. și P. C. M., în calitate de administratori ai SC „Ibo Grains” SRL Constanța, nu au înregistrat în evidențele contabile ale acestei societăți venituri totale în cuantum de 260.214 lei, realizate ca urmare a livrării unor utilaje agricole către două firme, cauzând în această modalitate bugetului general consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de 83.940 lei.
În aceeași perioadă, cei doi inculpați l-au ajutat pe inculpatul Z. I., reprezentant al unei societăți comerciale, să înregistreze în evidențele contabile ale firmei sale cheltuieli nereale în cuantum total de 36.057.331,8 lei, reprezentând contravaloarea unui număr total de peste 100 de facturi fiscale, emise de către SC „Ibo Grains” SRL Constanța în perioada de referință, prin care se atesta efectuarea unor operațiuni comerciale fictive, respectiv livrări de cereale, contribuind în această modalitate la prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 11.594.661,09 lei.
În cursul lunii iulie 2010, inculpatul I. I. l-a ajutat pe inculpatul P. A., reprezentant al unei societăți comerciale, să înregistreze în evidențele contabile cheltuieli nereale în cuantum total de 2.415.982,81 lei, reprezentând contravaloarea unui număr total de 6 facturi fiscale emise de către SC „Ibo Grains” SRL Constanța, prin care se atesta efectuarea unor operațiuni comerciale fictive, respectiv livrări de cereale, contribuind în această modalitate la prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 750.368,33 lei.
În aceeași perioadă de referință, inculpatului I. I., în calitate de administrator al SC „Ibo Grains” SRL Constanța, a completat cu date false un număr total de 26 borderouri de achiziție cereale de la persoane fizice, prin care se atesta în mod fictiv aprovizionarea societății cu astfel de produse, de la producători individuali. În baza acestor documente, au fost efectuate, în perioada respectivă, un număr de 99 de operațiuni de retragere în numerar din conturile bancare ale firmei sus-menționatei, a sumei totale de 25.396.850 lei.
La data de 28 septembrie 2010, inculpatul P. C. M., pentru a se sustrage de la efectuarea verificărilor financiare și fiscale, a declarat, în mod fictiv, reprezentanților Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța, stabilirea noului sediu social al SC „Ibo Grains” SRL, la o adresă, la care societatea nu a funcționat niciodată. În acest sens, inculpatul a prezentat un contract de comodat fals, pretins încheiat la data de 21 septembrie 2010.
De asemenea, acesta a refuzat să se prezinte în fața comisarilor financiari din cadrul Gărzii Financiare – Secția Constanța pentru a pune la dispoziție documentele de evidență financiar-contabilă ale SC „Ibo Grains” SRL Constanța, deși invitația, emisă de organele financiare de control la data de 6 octombrie 2010, a fost primită de către mama inculpatului.

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 21.306.187,47 lei, (cca. 5.000.000 euro).
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism ce aparține inculpatului Z. I..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

14. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
I. E. R., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
evaziune fiscală, în forma ascunderii bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, în formă continuată,
evaziune fiscală, în forma evidențierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în formă continuată,
spălare a banilor, în formă continuată.
I. N., administrator a unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile concurente de:
complicitate la evaziune fiscală, în forma ascunderii bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, în formă continuată,
complicitate la evaziune fiscală, în forma evidențierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006-2009, inculpatul I. E. R., ajutat de inculpata I. N., dar și prin intermediul unor persoane interpuse, a creat și a dezvoltat un circuit fictiv de mărfuri între mai multe firme, prin evidențierea în contabilitate a unor operațiuni fictive, disimulând astfel proveniența motorinei, cu scopul sustragerii de la plata accizei și a taxei pe valoare adăugată.
Concret, inculpatul I. E. R. a ascuns proveniența combustibilului, format dintr-un amestec de uleiuri minerale neaccizate, diluanți și alte produse, prin aprovizionarea acestor produse în numele unor societăți comerciale tampon, pe care le coordona personal, ca urmare a numirii în funcția de administrator a unor persoane ce nu aveau reprezentarea integrală a activității desfășurate.
De asemenea, inculpatul s-a implicat activ în întocmirea documentației de proveniență și de livrare a motorinei comercializate, în transportul și valorificarea acesteia, cu scopul sustragerii de la plata accizei și a taxei pe valoare adăugată, prejudiciul total adus bugetului de stat fiind în cuantum de 8.680.609,50 lei, (echivalentul a 2.325.749,46 Euro).
În perioada 2008-2009, inculpatul I. E. R., direct sau prin intermediul persoanelor interpuse, a transferat diferite sume de bani, cu titlu de „avans marfă” sau „contravaloare motorină”, pe care le-a retras ulterior sau le-a folosit pentru achiziționare de valută, urmată de retragerea sumelor respective, cunoscând că acei bani provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
Suma reciclată prin operațiunea de spălare a banilor a fost de 6.035.707 lei, (echivalentul a 1.650.000 euro).

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților I. E. R. și I. N..

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

15. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
E. V.M. C. S. și P. A., administratori ai unor societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie-iunie 2008, inculpații E. V., M. C. S. și P. A. au sprijinit grupul infracțional constituit de inculpatul L. D., împreună cu inculpatele A. (fostă C.) L. și P. C. O., în scopul comiterii infracțiunii de înșelăciune în dauna SC Egnatia Leasing IFN (ROMÂNIA) SA, în prezent S.C. Marfin Leasing IFN (ROMÂNIA) SA, pentru obținerea de beneficii financiare (comunicat nr. 1826/VIII/3 din 18 decembrie 2014).
Prejudiciul total cauzat de grupul infracțional S.C. Marfin Leasing Ifn (România) S.A (fostă SC Egnatia Leasing Ifn România S.A.), se ridică la suma de 31.770.417,71 lei (echivalentul a 8.515.572,4 euro).
În același context, cei trei inculpați și-au asumat în mod mincinos obligațiile de a primi de la furnizor cinci utilaje de construcții, toate în valoare totală de 809.200 euro, ce făceau obiectul unor contracte de leasing și de a plăti ratele de leasing până la achitarea în întregime a prețului acelor utilaje. De asemenea, aceștia au menținut în eroare firma de leasing prin confirmarea fictivă a primirii bunurilor ce făceau obiectul contractelor și plata temporară a ratelor de leasing.
Toate acestea au avut ca urmare crearea aparenței îndeplinirii obligațiilor contractuale privind livrarea/recepția bunurilor, în vederea continuării relației contractuale comerciale cu Egnatia Leasing IFN (ROMÂNIA) SA pe o perioadă cât mai îndelungată, determinând-o să achite către SC Prime Group SRL, cu titlu de preț al celor cinci utilaje, sume care totalizează 2.826.229,55 lei, de care au beneficiat injust, împreună cu membrii grupului infracțional.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații E. V., M. C. S. și P. A. au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu aplicarea următoarei pedepse și a modalității de executare a acesteia:
3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, cu respectarea următoarelor obligații:
– să se prezinte la Serviciul de Probațiune, la datele fixate de acesta,
– să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa,
– să anunțe în prealabil, schimbarea locuinței, și orice deplasare care depășește 5 zile,
– să comunice schimbarea locului de muncă,
– să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor lor de existență,
– să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanței,
– să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpații E. V., M. C. S. și P. A., împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.