Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Modificări legislative privind unele măsuri de informare a consumatorilor
07.01.2015 | Laurențiu ASAFTEI

Secţiuni: Drept comercial, Lege 9, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 937 din 22 decembrie 2014 a fost publicat Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 594/2014 privind modificarea Ordinului președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) nr. 72/2010 privind unele măsuri de informare a consumatorilor.

Conform noilor dispoziții, care vor intra în vigoare începând cu data de 21 ianuarie 2015, în vederea informării corecte a consumatorilor și pentru a le da acestora din urmă posibilitatea de a afla informații referitoare la modalitatea prin care pot face atât sesizări, cât și reclamații cu privire la serviciile sau produsele puse la dispoziția acestora de către comercianți, aceștia au obligația să afișeze următoare informații:
– numărul de telefon 021.9551, denumit TELEFONUL CONSUMATORILOR;
– adresa și numerele de telefon/fax ale comisariatelor județene pentru protecția consumatorilor în a căror rază teritorială se află operatorul economic;
– adresa site-ului ANPC, respectiv www.anpc.gov.ro.

De asemenea, Ordinul președintelui ANPC nr. 594/2014 introduce un nou model al plachetei care va trebui afișat de către comercianți în funcție de județul în care-și desfășoară activitatea. Acest nou model de plachetă va conține următoarele informații:
– Telefonul Consumatorilor: 021.9551;
– denumirea comisariatului regional în raza căruia comerciantul își desfășoară activitatea;
– denumirea comisariatului județean în raza căruia comerciantul își desfășoară activitatea;
– adresa, numărul de telefon și numărul de fax ale comisariatului județean;
– adresa site-ului ANPC;
– mențiunea „Reprezentanții asociațiilor de consumatori nu au drept de control al operatorilor economici, conform art. 42 din O.G. nr. 21/1992;
– mențiunea „Apelarea numărului 021.9551 poate fi taxată în funcție de tipul de abonament deținut de consumator”.

Ordinul președintelui ANPC nr. 594/2014 reglementează și dimensiunea minimă a plachetei, care va fi de 16 cm x 16 cm.

Placheta va putea fi descărcată în format electronic de pe site-ul ANPC, în mod gratuit.

În aceste condiții, începând cu data de 21 ianuarie 2015, comercianții nu vor mai putea utiliza plachetele standard, urmând să afișeze noul model într-un loc vizibil, în câmpul vizual al consumatorului, lângă casa de marcat ori lângă orarul de funcționare, în spațiul de comercializare sau, după caz, în spațiul de prestare a serviciului, conform articolului 1 alineatul (3) din Ordinul președintelui ANPC nr. 72/2010.

Această obligație rămâne doar în sarcina entităților care desfășoară activități în mod direct pentru consumatori.

Laurenţiu ASAFTEI
DUNCEA, ȘTEFĂNESCU & ASSOCIATES

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti