Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Despre natura juridică a art. 308 Cod penal și calcularea termenului de prescripție


07.01.2015 | Valerian CIOCLEI
Secţiuni: Drept penal, Studii
JURIDICE - In Law We Trust

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală al ICCJ a fost investit (în dosarul 29/1/2014/HP/P), pentru a pronunța o hotărâre prealabilă în vederea dezlegării de principiu a următoarelor chestiuni de drept: „modul de interpretare a dispoziţiilor  art. 295 alin. 1 coroborat cu art. 308 C. penal, în sensul în care prima întrebare constă în faptul dacă infracţiunea prev. de art. 308 C. penal este o infracţiune autonomă, o cauză de reducere a limitelor de pedeapsă sau o formă atenuantă a infracţiunii prev. de art. 295 C. penal, iar cea de-a doua întrebare se referă la cazul dacă pentru infracţiunea prev. de art. 308 C. penal, termenul de prescripţie a răspunderii penale este de 5 ani potrivit art. 154 alin. 1 lit. d corespunzător limitelor de pedeapsă reduse şi cuprinse între 1 an 4 luni închisoare şi 4 ani 8 luni închisoare sau este de 8 ani potrivit art. 154 alin. 1 lit. c corespunzător limitelor de pedeapsă stipulate de lege pentru forma de bază, respectiv între 2 ani şi 7 ani închisoare” (a se vedea aici).

În legătură cu problemele de drept ridicate în cauza menționată exprim următorul punct de vedere[1]:

  1. Ca natură juridică, art. 308 reprezintă, în mod evident după părerea mea, o variantă atenuată a infracţiunii de delapidare prevăzută de art. 295 C. pen., aşa cum, de altfel, reprezintă variantă atenuată pentru toate infracţiunile la care face trimitere (art. 289-292, 297-301 şi 304). Calitatea particulară a subiectului activ, la care se referă art. 308, nu poate fi confundată cu o ,,stare’’ (exterioară) de atenuare, ce s-ar constitui într-o ,,cauză de reducere a pedepsei’’; această calitate reprezintă un veritabil element circumstanţial, care intră în conţinutul normei. Ca tehnică legislativă, suntem în prezenţa unei norme de referire care se raportează la norma complinitoare şi, din care îşi procură doar elementele care îi lipsesc. În speţă, dispoziţiile privind subiectul circumstanţiat şi proporţia de pedeapsă prevăzute de art. 308 vor fi complinite cu dispoziţiile privind conţinutul constitutiv al delapidării şi cuantumul pedepsei de bază (cu privire la norma de referire şi relaţia acesteia cu norma complinitoare se poate consulta: V. Dongoroz, Drept penal, Reeditarea ediției din 1939, Ed. Asociația Română de științe penale, București, 2000, p. 77) [2]. Legiuitorul a procedat aşa din raţiuni de simplificare a actului normativ, evitând să încarce textul acestuia cu câte o variantă atenuată la fiecare din infracţiunile indicate în norma de referire.
  2. Ca orice variantă atenuată (sau agravată) a unei incriminări, şi aceasta îşi are propriile sancţiuni, iar incidenţa unor instituţii din partea generală a Codului, în speţă prescripţia, priveşte aceste sancţiuni. Autonomia variantei atenuate şi a sancţiunilor prevăzute nu este suprimată prin faptul că limitele de pedeapsă ale acestei variante se stabilesc prin raportarea la limitele pedepsei de bază (limitele variantei tip). A calcula termenul de prescripţie pentru varianta atenuată a unei infracţiuni (oricare ar fi ea), prin raportare la varianta tip, ar fi la fel de greșit ca în cazul în care s-ar calcula prescripţia la o variantă agravată a unei infracţiuni (oricare ar fi ea), prin raportare la varianta tip.

În concluzie, fapta prevăzută de art. 295 C. pen. comisă de o persoană dintre cele la care se referă art. 308 C. pen. reprezintă o variantă atenuată a infracţiunii de delapidare, pedepsită cu închisoarea de la 1 an şi 4 luni la 4 ani şi 8 luni; în funcţie de aceste limite vor fi incidente dispoziţiile art. 145 C. pen., mai precis termenul de prescripţie va fi cel prevăzut de art. 145 lit. d C. pen.


[1] Precizez că am transmis acest scurt punct de vedere Departamentului de Drept penal al Facultății de Drept a Universității din București la data de 31.10.2014 pentru a fi avut în vedere la elaborarea unui material mai amplu ce urma să fie trimis ICCJ ca răspuns la solicitarea Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală de a ne pronunța asupra problemelor de drept ridicate în dosarul menționat.
[2] Raportul dintre astfel de norme este surprins parțial și folosind alți termeni de art. 5 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal: „Atunci când o normă penală face trimitere la o altă normă determinată, de la care împrumută unul sau mai multe elemente, modificarea normei completatoare atrage și modificarea normei incomplete.”


Prof. dr. Valerian CIOCLEI
Facultatea de Drept, Universitatea din București
Departamentul de Drept penal

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti