Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Drept penal Studii

Despre natura juridică a art. 308 Cod penal și calcularea termenului de prescripție

7 ianuarie 2015 | Valerian CIOCLEI

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală al ICCJ a fost investit (în dosarul 29/1/2014/HP/P), pentru a pronunța o hotărâre prealabilă în vederea dezlegării de principiu a următoarelor chestiuni de drept: „modul de interpretare a dispoziţiilor  art. 295 alin. 1 coroborat cu art. 308 C. penal, în sensul în care prima întrebare constă în faptul dacă infracţiunea prev. de art. 308 C. penal este o infracţiune autonomă, o cauză de reducere a limitelor de pedeapsă sau o formă atenuantă a infracţiunii prev. de art. 295 C. penal, iar cea de-a doua întrebare se referă la cazul dacă pentru infracţiunea prev. de art. 308 C. penal, termenul de prescripţie a răspunderii penale este de 5 ani potrivit art. 154 alin. 1 lit. d corespunzător limitelor de pedeapsă reduse şi cuprinse între 1 an 4 luni închisoare şi 4 ani 8 luni închisoare sau este de 8 ani potrivit art. 154 alin. 1 lit. c corespunzător limitelor de pedeapsă stipulate de lege pentru forma de bază, respectiv între 2 ani şi 7 ani închisoare” (a se vedea aici).

În legătură cu problemele de drept ridicate în cauza menționată exprim următorul punct de vedere[1]:

  1. Ca natură juridică, art. 308 reprezintă, în mod evident după părerea mea, o variantă atenuată a infracţiunii de delapidare prevăzută de art. 295 C. pen., aşa cum, de altfel, reprezintă variantă atenuată pentru toate infracţiunile la care face trimitere (art. 289-292, 297-301 şi 304). Calitatea particulară a subiectului activ, la care se referă art. 308, nu poate fi confundată cu o ,,stare’’ (exterioară) de atenuare, ce s-ar constitui într-o ,,cauză de reducere a pedepsei’’; această calitate reprezintă un veritabil element circumstanţial, care intră în conţinutul normei. Ca tehnică legislativă, suntem în prezenţa unei norme de referire care se raportează la norma complinitoare şi, din care îşi procură doar elementele care îi lipsesc. În speţă, dispoziţiile privind subiectul circumstanţiat şi proporţia de pedeapsă prevăzute de art. 308 vor fi complinite cu dispoziţiile privind conţinutul constitutiv al delapidării şi cuantumul pedepsei de bază (cu privire la norma de referire şi relaţia acesteia cu norma complinitoare se poate consulta: V. Dongoroz, Drept penal, Reeditarea ediției din 1939, Ed. Asociația Română de științe penale, București, 2000, p. 77) [2]. Legiuitorul a procedat aşa din raţiuni de simplificare a actului normativ, evitând să încarce textul acestuia cu câte o variantă atenuată la fiecare din infracţiunile indicate în norma de referire.
  2. Ca orice variantă atenuată (sau agravată) a unei incriminări, şi aceasta îşi are propriile sancţiuni, iar incidenţa unor instituţii din partea generală a Codului, în speţă prescripţia, priveşte aceste sancţiuni. Autonomia variantei atenuate şi a sancţiunilor prevăzute nu este suprimată prin faptul că limitele de pedeapsă ale acestei variante se stabilesc prin raportarea la limitele pedepsei de bază (limitele variantei tip). A calcula termenul de prescripţie pentru varianta atenuată a unei infracţiuni (oricare ar fi ea), prin raportare la varianta tip, ar fi la fel de greșit ca în cazul în care s-ar calcula prescripţia la o variantă agravată a unei infracţiuni (oricare ar fi ea), prin raportare la varianta tip.

În concluzie, fapta prevăzută de art. 295 C. pen. comisă de o persoană dintre cele la care se referă art. 308 C. pen. reprezintă o variantă atenuată a infracţiunii de delapidare, pedepsită cu închisoarea de la 1 an şi 4 luni la 4 ani şi 8 luni; în funcţie de aceste limite vor fi incidente dispoziţiile art. 145 C. pen., mai precis termenul de prescripţie va fi cel prevăzut de art. 145 lit. d C. pen.


[1] Precizez că am transmis acest scurt punct de vedere Departamentului de Drept penal al Facultății de Drept a Universității din București la data de 31.10.2014 pentru a fi avut în vedere la elaborarea unui material mai amplu ce urma să fie trimis ICCJ ca răspuns la solicitarea Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală de a ne pronunța asupra problemelor de drept ridicate în dosarul menționat.
[2] Raportul dintre astfel de norme este surprins parțial și folosind alți termeni de art. 5 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal: „Atunci când o normă penală face trimitere la o altă normă determinată, de la care împrumută unul sau mai multe elemente, modificarea normei completatoare atrage și modificarea normei incomplete.”


Prof. dr. Valerian CIOCLEI
Facultatea de Drept, Universitatea din București
Departamentul de Drept penal

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership