« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
33 comentarii

V-ar placea? Dar credeti ca ar fi bine?
20.05.2008 | JURIDICE.ro, Andrei E. Savescu

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Stimati avocati, va adresez rugamintea de a raspunde la urmatoarele intrebari:

– V-ar placea sa accesati online incheierile de sedinta din dosarele dumneavoastra? Da, e vorba de toate dosarele clientilor dumneavoastra aflate pe rolul unei instante judecatoresti…

– V-ar placea sa depuneti online inscrisuri la dosarul instantei?

– V-ar placea sa accesati online copiile inscrisurilor depuse la dosar de avocatii celorlalte parti in dosar?

– V-ar placea sa vizualizati online cererile si notele de aparare depuse de avocatii celorlalte parti?

– V-ar placea sa puteti urmari, online, locul (compartimentul) unde se afla, in orice moment, dosarul dumneavoastra?

– Intrebarea a VI-a, norocoasa: Credeti ca judecatorilor le-ar placea sa fie asa cum am spus mai sus?

Stimati judecatori, credeti ca ar fi bine?

Proiectul "Proceduri electronice interactive" >>

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Au fost scrise până acum 33 de comentarii cu privire la articolul “V-ar placea? Dar credeti ca ar fi bine?”

 1. idu spune:

  Sigur ca da… Si sistemul de webacces facut de Juridice.ro, fiindca Savescu si Neacsu sunt prieteni. Nu sunteti departe de Predoiu si Ragea!

 2. C Hamangiu spune:

  Asa ca avocatii sa nu se mai se milogeasca pe la arhiva…ceva e putred acii

 3. serafim spune:

  da !!! ar fi nemaipomenit.
  rasp. la intrebarea a VI/a
  nu cred insa ca acest lucru le-ar place judecatorilor.
  de ce ?
  filele ce se depun ajung la dosar cu 1-2 zile inainte de termen…asa in aceste conditii judecatorul ar trebui sa fie si cu ochii pe net sa vada ce s-a mai depus in diverse dosare on-line….

 4. Piorel spune:

  Poate facem un petit public pe tema asta? Cred ca ar fi cazul. Si ar fi bine si pentru parti, pur si simplu, nu doar pentru avocati. In viitor se pare ca se va implementa la mai mule instante chestia asta. Ar fi… un pas inainte!

 5. Florin spune:

  Despre protectia datelor personale a auzit cineva? Publicitatea sesdintelor de judecata trebuie sa fie in limitele necesare justitiei. De acord cu sistemul doar daca accesul la incheieri se face doar cu user parola ce sunt date fiecarui avocat.

 6. @Florin. Da, accesul se va face cu identificarea avocatului. Cei de la Focsani pregatesc si un sistem de testare online, un fel de demo.

 7. Raluca Amza spune:

  Andrei, buna.

  Pe diagonala am citit, scurt raspund: da, da, da…

  Toate bune, vezi ce faci la Congres.
  S-auzim de bine,

  Raluca Amza

 8. Gabruel Lupascu spune:

  1. Da, ar fi excelent si in acest fel justitia ar deveni mult mai prietenoasa si mai lipsita de stresul produs de erorile din Incheieri.
  2. Ar fi excelent dar atunci tot dosarul ar trebui sa aiba o copie in format electronic cuprinzan toate documentele din dosar indiferent de modul cum au fost ele depuse. Certificarea fiecarei copii sa se faca de catre un grefier.
  3. 4. Accesarea dosarului direct de catre avocat ar fi suficienta daca toate documentele sunt depuse la dosar intr-un termen rezonabil.
  5. Stabilirea locului unde se afla dosarul in orice moment este o facilitate utila si posibila intr-un sistem informatic integrat.
  In plus, in situatia in care dosarele ajung sa fie vizualizate in sistem informatic de catre oricare dintre parti si chiar de catre judecatori, atunci se poate asigura o singura arhiva generala pentru toate instantele. Se poate ajunge chiar si la disparitia necesitatii transferului dosarelor de la o instanta la alta atat timp cat instantele din raza unei CA apeleaza la aceeasi arhiva generala.
  Referitor la acces, acesta poate fi acordat in mod lesne oricarui avocat care solicita acces la dosarul respectiv pe baza delegatiei de reprezentare. Evident accesul se poate face contra unei taxe perceputa de catre instanta respectiva si aferenta fiecarui dosar in parte. Conditiile de acces trebuie foarte bine reglementate pentru a nu se aduce atingere drepturilor justitiabililor.
  Chiar si judecatorul si procurorul poate studia dosarul in a acest format. Mai mult, studierea dosarului se poate realiza concomitent de catre judecator, procuror, avocati, experti, etc. in acelasi timp, fara a se incomoda unii pe altii.
  Un sistem asemenator (pe baza de parola)ar trebui sa functioneze si in ceea ce priveste urmarirea evolutiei plangerilor depuse la Politie sau la Parchete in ceea ce priveste stadiul in care se afla solutionarea respectivelor cereri. Evident ca nu este necesar in acest caz sa se poata vizualiza continutul dosarului de cercetare dar simpla mentionare a stadiului ar fi importanta si ar inlatura deplasarile repetate de la Politie la Parchet si iar la Politie si iar la Parchet in cautarea unor informatii in legatura cu plangerea pe care ai introdus-o si care pare a nu mai fi de gasit.
  Ideia nu e noua, nu e rea dar necesita putina reglementare.
  Unele aspecte ar trebui sa se regaseasca si in codurile de procedura.
  In concluzie, ar fi bine ca cineva sa ia initiativa si sa demareze un astfel de proiect pentru ca beneficiile sunt mult mai mari decat orice alte interese meschine.
  Dar pana la momentul respectiv poate ca unele lucruri se pot rezolva cu sistemele actuale cu mici inbunatatiri – afisarea pe site-ul instantelor in mod obligatoriu a continutului incheierilor de la fiecare termen; mentionarea sub numele partilor sau sub nr. de dosar si a dosarelor atasate respectivului dosar; mentionarea pe citatie a tuturor dosarelo componente ale dosarului aflat in curs de judecare (numerele unice nu sunt chiar unice).

 9. izabucur spune:

  ideile sunt f bune, sub rezerva pretectiei datelor personale. Si acum ca sa fiu rea ..nu trebuie sa mai dau spaga sa consult un dosar si sa ma imbulzesc cu toata lumea in 2 m.p.?
  Cred ca un memorandum colectiv facut de fiecare barou ar fi calea rapida ptr a obtine asa ceva. Succes!

 10. @Florin: "Despre protectia datelor personale a auzit cineva?…"
  Dar despre "publicitatea sesdintelor de judecata" n'ai auzit stimabile?! Ca vaz ca 'geaba scrii despre…dansa!

 11. livia spune:

  ar fi super! iafa de motivatiile din mesajele de mai sus, mentionez ca exista posibilitatea limitarii accesului la dosare. accesul nu se face la voia intamplarii si la modul curiozitatii oricui ci se face limitat in functie de interesul intr-un anume dosar, prin autentificare e.t.c. Nu ma prea pricep la explicatii tehnice dar stiu ca se poate si este super – ajuta la eliminarea timpului pierdut in sali.

 12. TEODOR spune:

  dece nu ar putea si clientzii sa acceseze acest site? ma refer strict la incheierile de sedintza si hotararile judecatoresti.

 13. DP spune:

  In mod evident, orice imbunatatire este binevenita. Conditia este ca sistemul sa asigure cel putin siguranta pe care o asigura in prezent functionarii arhivelor. Daca proiectul va fi dezvoltat, tinandu-se cont de faptul ca sedintele vor fi inregistrate audio si/sau video, cred ca accesul prin internet va putea scuti cheltuieli de timp si de bani.

 14. Liviu Mircea spune:

  Proiectul va avea un impact mai puternic odata cu implementarea noii versiuni a Ecrisului,cind toate componentele dosarului vor fi 0111010111101
  Unul din autorii proiectului

 15. Esti modest. Proiectul este, dupa parerea mea, exceptional! Felicitari!

 16. Liviu Mircea spune:

  Stiind de la cine vin felicitarile nu pot sa ma simt decit magulit .
  Multumesc Andrei

 17. sceptic spune:

  1. da
  2. nu
  3. nu
  4. nu
  5. nu
  6. nu stiu
  Aceste chestii ar avea efecte asupra unor institutii din CPC care vor trebui abrogate, amendate, corelate … gen comunicarea actelor de procedura, termenele procedurale, si desigur efecte nocive in genere, la care am impresia ca nu s-a gandit nimeni.
  As fi de acord cu astfel de proceduri daca ar exista instante specializate pentru litigii legate de internet, DDD-uri, take-uri, protectia datelor etc.

 18. @sceptic
  Oh, unul dintre noi nu este nici avocat, nici judecator, in mod sigur. Dar asta nu e important. Este insa important care ar fi efectele nocive. Logarea avocatilor cu username si parola nu este pe deplin sigura, asa cum nici o carte de identitate poate fi falsificata. Dar daca avocatii trimit actele semnate cu semnatura electronica, sunt inconveniente?
  Sub toate aceste precizari, sugestii si intrebari se ascunde intrebarea: La ce efecte nocive te gandesti? Cred ca ar trebui sa ne spui, pentru ca in felul acesta sa primeasca un feedback constructiv autorii proiectului.

 19. Adrian Neacsu spune:

  Citind comentariile imi dau seama ca majoritatea sunt influentate de informatiile minimale in ce priveste solutia tehnica la care ne-am oprit. Speram ca putem remedia acest lucru punand cat mai curand la dispozitia oricarei persoane interesate un cont demo, prin intermediul caruia poate verifica facilitatile oferite si functionalitatea modulului.
  Doar cateva elemente in ce priveste incidenta prevederilor referitoare la protectia datelor personale.
  Proiectul a intrat in faza de post-tesare, ceea ce presupune ca instanta va lucra initial cu un grup restrans de avocati, pe baza unui protocol si a unor proceduri foarte stricte. Accesul avocatului se face in urma verificarii (fizice)a identitatii sale si a dovezii ca este avocat in dosarul pe care il solicita. Accesul la actele din dosar, odata facuta dovada ca exista delegatie in dosar, este nestingherit, existand in acest moment posibilitatea tiparirii incheierilor si hotararilor din dosar. Pana spre sfarsitul anului, odata cu generalizarea operatiunilor de scanare a tuturor actelor din dosar, vom putea oferi acces cu adevarat la copia electronica a dosarului in integralitatea lui. Avocatul care intra in posesia unor date cu caracter personal face acest lucru in baza atributiilor sale de serviciu si a puterilor pe care i le ofera calitatea de avocat al partii. Cum gestioneaza informatiile pe care le primeste este responsabilitatea sa, fiind lipsit de relevanta daca le cunoaste ca urmare a consultarii dosarului in arhiva sau doar in forma sa electronica.
  Nu lucram direct pe baza de date a ECRIS-ului ci pe o replica a acesteia. Alaturi de alte masuri de securitate acest lucru contribuie la exploatarea in afara unor riscuri majore.
  Avantajele sunt si in ce priveste interfata publica a aplicatiei, noi punand la dispozitie informatii in legatura cu dosarele intr-un timp mult mai scurt decat se reuseste acum prin sistemul centralizat al portalului instantelor.
  Intreaga platforma tehnica a avut ca filosofie posibilitatea de a fi implementata usor si fara eforturi ori costuri suplimentare in orice instanta.
  Proiectul in sine nu va supravietui si in nici un caz nu va constitui impuls pentru alte instante ori initiative, centrale ori nu, decat daca va raspunde cu adevarat unor asteptari ori nevoi concrete.
  Adrian Neacsu
  presedinte tr. vrancea

 20. Marius spune:

  Mi-ar fi placut sa apuc si eu asa ceva…
  Felicitari!

 21. sceptic spune:

  unul din efectele nocive ar fi limitarea accesului la justitie, dat fiind a in timp instantele cu bani ar tinde sa impuna doar metoda electronica.
  altul, acela ca sunt foarte putini aceia care nu stiu ce este semnatura electronica si o confunda cu footer-ul din e-mail, cu semnaturi scanate (or acestea din urma se pot (1) falsifica usor (2) din nestiinta pot aduce atingere accesului la justitie si crea impresia injustitiei).
  un al treilea argument este monopolul indaco. este scandalos ca aceasta firma ofera promotii si soft gratuit institutiilor publice, i.a. si casatiei romane si celorlalte instante si prin asta isi creeaza avantaje. daca vor ajunge sa vanda si acest tip de soft vor controla totul, devenind jucator strategic si trebuind sa fie controlat de catre institutiile statului, or la cat de desconsiderata este justitia astazi, cred ca lipsa acestui control ar duce la consolidarea mafiei.

 22. opiniune spune:

  eu raspund cu "da" la toate intrebarile, mai putin la cea de-a VI-a norocoasa, la care nu pot sa generalizez. sper ca da. eu pot sa spun ce cred eu, raspunzand astfel la intrebarea adresata judecatorilor: da. mie mi-ar placea. mi-ar placea si ca toata lumea sa aiba habar ce e cu netu' asta si sa aiba acces nelimitat la el, ca sa nu mai existe condici de sedinta, dosare clasice, pe hartie etc. dar asta e o alta poveste si nu vreau sa alimentez scepticismul lui sceptic.
  cred ca se poate face ce spuneti dvs, cu acces al partilor si avocatilor pe baza de user si parola, asigurandu-se astfel si confidentialitatea datelor personale. incheierile ar putea fi vazute de oricine, de vreme ce sunt "procese verbale" ale sedintelor, care sunt publice.
  eu am auzit demult de acest proiect si il astept in practica, dar sunt si eu sceptica in ceea ce priveste modul cum va fi aplicat. instantele abia au grefieri de sedinta, nu vad cine va sta sa scaneze atatea acte. pentru ca am auzit ca, dincolo de ceea ce va fi depus efectiv online, inscrisurile trebuie depuse si in format clasic, apoi cele care nu sunt deja upload-ate vor fi scanate si adaugate la dosar de…arhiva probabil. asta inseamna oameni care sa stie sa foloseasca un scanner si un calculator. stiti cati judecatori stiu asta? sa mai zic de grefieri? nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar situatia e destul de albastra in ceea ce priveste utilizarea calculatorului prin instantele noastre. desi se fac cursuri platite de stat.

 23. opiniune spune:

  mi-am permis a raspunde si la intrebarile adresate avocatilor, desi nu sunt unul dintre ei. mi-am imaginat numai ca daca as fi avocat (si daca voi fi vreodata), mi-ar placea sa pot sa interactionez online cu instanta, in masura in care oralitatea si nemijlocirea procesului mi-o permit. sper ca nu am suparat pe nimeni.

 24. brudariu dan spune:

  Din moment ce sedintele sunt publice, ce tot umblati cu secretomania confidentialitatii ? Adica, cei prezenti au voie sa stie, dar cei ce nu sunt in sala sunt exclusi? Terminati odata cu secretomania bolsevica.

 25. Alex Ionescu spune:

  "In cazul in care solicitati un dosar cu care nu aveti legatura va atragem atentia ca acest lucru constituie infractiune si va supuneti rigorilor legii"
  Cu respect, despre ce infractiune este vorba? mie nu imi vine niciuna in minte, da' poate o fi:)

 26. eudoxiu pop spune:

  "In cazul in care solicitati un dosar cu care nu aveti legatura va atragem atentia ca acest lucru constituie infractiune si va supuneti rigorilor legii"
  Daca fac un referat? Cum e?

 27. nuta stefan spune:

  Domnule Savescu, ma asteptam la dumneavoastra sa nu folositi forma (folosita in special in Ardeal, unde romanii au stat sub ocupatie mult timp si nu vorbesc corect limba romana ) a placea si sa folositi forma a place. Adica sa nu va adresati numai ardelenilor atunci cand folositi un verb considerat de Academia Romana ca fiind disparut, a place…

 28. Alina Matei spune:

  forma folosita (respectiv "a placea") este corecta; nu o spun eu, ci fac trimitere la dexonline (http://dexonline.ro/corect.php)

 29. nuta stefan spune:

  Sursa e discutabila, nu arata unde a disparut a place, regasit in toate cartile din biblioteca…

 30. Ayne Grunberg spune:

  ninel are impresia ca, daca un cuvant se gaseste intr-o anumita forma prin cartile cumparate de el la inceput de secol, forma aia ramane pana la ragnarok.
  pe viitor, inainte de a comenta, mai bine ar petici siteul ala trist al sau, svaiter la capitolul acuratete ortografica. pentru aceasta ii sugeram, bunaoara, sa apeleze cu incredere la orice tzanc de generala care stie ca, in engleza, pronumele personal la pers 1 sg in nominativ este 'I' si nu 'Y'.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD