« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

UE se orienteaza spre protectia mediului prin mijloace de drept penal
21.05.2008 | JURIDICE.ro, PE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

COMUNICAT 

Comisia Europeana a propus o directiva privind protectia mediului prin dreptul penal

Propunerea este acum la Parlamentul European, in prima lectura, Raportor este deputatul european german Hartmut Nassauer (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni).

Hartmut Nassauer: „Cu siguranta am imbunatatit aceasta propunere pentru prima lege penala europeana. Cu acest compromis fiecare va stii ce delicte legate de mediul inconjurator vor avea consecinte penale.“

Dreptul penal in domeniul mediului inconjurator ia forma in Uniunea Europeana

Obiectivele principale ale propunerii legislative sunt stabilirea unui catalog armonizat al infractiunilor carora li se aplica sanctiuni penale de catre toate statele membre si armonizarea sanctiunilor pentru incalcari grave prin adoptarea unui cadru comun.

Daca intr-un stat membru o infractiune mentionata in raport este considerata in prezent doar o sanctiune civila, intrarea in vigoare a directivei obliga guvernul national sa ia masurile necesare pentru a asigura aplicarea unor sanctiuni penale „eficiente, proportionale si descurajatoare“. O armonizare minima ar impiedica poluatorii sa profite de diferentele legislative intre statele membre. Parlamentul European este de acord ca directiva sa se aplice doar in cazuri de incalcare a legislatiei europene in domeniul protectiei mediului inconjurator.

Sanctiuni pentru comercializarea animalelor protejate

Compromisul enumera ca sanctiuni emisiile de radiatii in aer, sol sau apa, fabricarea, tratarea, depozitarea, folosirea, transportul, vanzarea, distribuirea si exportul sau importul in mod ilicit de materiale nucleare sau de alte substante radioactive periculoase – in cazul in care acestea pun in pericol oamenii si mediul inconjurator.

Deputatii europeni au sprijinit si posesia, obtinerea, vatamarea, prelucrarea sau uciderea de specimene din speciile protejate de flora si fauna, deteriorarea semnificativa a unui habitat protejat prin lucrari de constructie si fabricarea si distribuirea de substante ce distrug ozonul.

Curtea Europeana de Justitie: Statele membre vor specifica tipul si nivelul sanctiunilor

Comisia pentru Afaceri juridice modifica propunerea initiala a Comisiei astfel incat directiva sa respecte o decizie a Curtii Europene de Justitie din octombrie 2007. Conform Curtii, Uniunea Europeana are competenta de a cere statelor membre sa introduca sanctiuni penale pentru poluarea mediului inconjurator, dar nu poate sa emita masuri obligatorii cu privire la tipul si nivelul sanctiunilor. De aceea, deputatii europeni au suprimat articolul in care Comisia Europeana fixa durata sanctiunilor propuse.

 
Secţiuni: Content, Protecția animalelor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD