Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani. Reținere
09.01.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani. Reținere.

În completarea comunicatelor cu nr. 50/VIII/3 și 52/VIII/3 din data de 08 ianuarie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08 ianuarie 2015, a inculpaților:

G. V. L., secretar general în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
luare de mită, (două infracțiuni),
instigare la uz de fals, (două infracțiuni),
instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, (două infracțiuni),
instigare la spălare de bani, (două infracțiuni),

N. P. T., secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
luare de mită,
instigare la uz de fals,
instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
instigare la spălare de bani.

V. C. și H. Z. J., administratori ai unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
complicitate la luare de mită,
fals în înscrisuri sub semnătură privată,
spălare de bani.

În ordonanțele de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia organizării unor evenimente agricole, inculpații G. V. L., în calitate de secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și N. P. T., în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în contextul îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestora, au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare suma de 40.000 euro.
Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, încheiat între firma organizatoare, în calitate de prestator, și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de beneficiar, urma să fie virată către cei doi inculpați prin intermediul unei firme agreate de aceștia.
Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au învederat inculpaților G. V. L. și N. P. T. faptul că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competențele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei.
Astfel, în data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpați, reprezentanți ai Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpații V. C., H. Z. J. și o altă persoană, suma totală de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului N. P. T., iar restul inculpatului G. V. L..
Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, inculpații G. V. L. și N. P. T. i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la data de 09 ianuarie 2015 la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti