Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Prezumţia culpei procesuale a părţii care a pierdut procesul


12 ianuarie 2015 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: ÎCCJ Jurisprudență curentă, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu dispoziţiile art. 274 alin. (1) C. proc. civ. (art. 453 NCPC), partea adversă este îndreptăţită să-și recupereze cheltuielile de judecată de la partea care a pierdut procesul, nefiind necesar a se stabili existența unei culpe în sensul art. 998 C. civ. (art. 1357 NCC), deoarece legiuitorul a prezumat existența culpei procesuale a părții, culpă ce rezultă din simplul fapt că ea a pierdut procesul, independent de diligențele pe care le-a făcut sau de conduita părții adverse. În speţă, Înalta Curte a reţinut că susţinerile recurentei reclamante, potrivit cărora, dacă ar fi avut cunoștință de existența altui moștenitor, ar fi renunțat la judecată, nu sunt de natură să înlăture dreptul intimaților de a solicita cheltuieli de judecată, deoarece, chiar și în această ipoteză, sunt aplicabile prevederile art. 246 alin. (3) C. proc. civ. (art. 406 alin. 3 NCPC), potrivit cărora, „dacă renunțarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanța, la cererea pârâtului, va obliga pe reclamant la cheltuieli”, ceea ce, în cauză, oricum nu s-a întâmplat, reclamanta neînţelegând să renunțe la judecată nici după depunerea la dosar a înscrisurilor care dovedeau existența altui moștenitor, acțiunea sa fiind respinsă pentru lipsa calității procesuale active. (Decizia nr. 2132 din 3 iulie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în revendicare)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro