Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Criteriile pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA
12.01.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 16 din data de 9 ianuarie 2015 a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalănr. 17/2015 privind stabilirea criteriilor pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA.

Ordinul ANAF stabileşte criteriile pe baza cărora se condiţionează înregistrarea în scopuri de TVA a societăţilor comerciale care sunt înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990, care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform prevederilor Codului fiscal. Sucursalele din România ale persoanelor impozabile care au sediul activităţii economice în afara României, care au obligaţia înregistrării în scopuri de TVA în România, nu fac obiectul prevederilor actului normativ.

Astfel, societăţile nou înfiinţate care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit a) din Codul fiscal, trebuie, în aceeaşi zi cu depunerea, la oficiul registrului comerţului, a cererii de înmatriculare în registrul comerţului, să depună la organele fiscale competente cererea de înregistrare în scopuri de TVA (formular 098), conform modelului aprobat prin ordin al preşedintelui ANAF.

Societăţile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal (dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire prevăzut de Codul fiscal, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă), trebuie să depună la organele fiscale competente declaraţia de menţiuni (formular 010).

Societăţile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153 alin.( 91) din Codul fiscal (la încetarea situaţiei care a condus la anularea înregistrării în scopuri de TVA), trebuie să depună la organele fiscale competente cererea de înregistrare în scopuri de TVA (formular 099).

Potrivit actului normativ, criteriile în funcţie de care se condiţionează înregistrarea în scopuri de TVA sunt:
– societatea nu se află în situaţia de a nu desfăşura activităţi economice în spaţiul destinat sediului social şi/sau sediilor secundare şi nici în afara acestora. În acest sens, persoana impozabilă trebuie să depună o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte dacă desfăşoară sau nu activităţi economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora;
– niciunul dintre administratorii şi asociaţii societăţii care solicită înregistrarea în scopuri de TVA şi nici persoana impozabilă însăşi în cazul persoanei care solicită înregistrarea ulterior infiinţării, nu au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute de OG nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal. În cazul în care administratorii şi/sau asociaţii persoanei impozabile nu sunt înregistraţi fiscal în România, aceştia trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au comis infracţiuni sau fapte de natura celor prevăzute de OG nr. 75/2001;
– evaluarea, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, a intenţiei şi a capacităţii persoanelor impozabile de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum şi operaţiuni pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate dacă taxa ar fi deductibilă în cazul în care aceste operaţiuni ar avea locul în România. Pentru evaluarea acestui criteriu, persoana impozabilă trebuie să depună o declaraţie pe propria răspundere (formular 088), conform modelului aprobat prin ordin al preşedintelui ANAF.

După efectuarea analizei, dacă societatea:
– îndeplineşte criteriile de evaluare – compartimentul cu atribuţii în evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice întocmeşte un referat care cuprinde propunerea de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA, pe baza căruia organul fiscal competent emite decizia prin care se aprobă solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA;
– nu îndeplineşte criteriile de evaluare – compartimentul cu atribuţii în evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice întocmeşte un referat care cuprinde propunerea de respingere a înregistrării în scopuri de TVA, precum şi motivele de fapt şi de drept care stau la baza acestei propuneri. Pe baza acestui referat, organul fiscal competent emite decizia prin care se respinge solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA;
– îndeplineşte parţial criteriile de evaluare – compartimentul cu atribuţii în evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice invită la sediul său reprezentantul legal al persoanei impozabile. În această situaţie, dacă reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezintă la organul fiscal şi furnizează corect şi complet datele şi informaţiile solicitate, clarificând intenţia şi capacitatea persoanei impozabile de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA, compartimentul cu atribuţii în evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice întocmeşte un referat care cuprinde propunerea de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA, pe baza căruia organul fiscal competent emite decizia prin care se aprobă cererea de înregistrare în scopuri de TVA.

Termenul de emitere a decizia de aprobare/respingere a înregistrării în scopuri de TVA este de o zi lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete, în cazul în care organul fiscal constată că persoana impozabilă îndeplineşte/nu îndeplineşte criteriile de evaluare. În situaţia în care contribuabilul îndeplineşte parţial criteriile de evaluare, termenul de emitere al deciziei este de 5 zile lucrătoare sau 30 de zile lucrătoare, după caz.

Ordinul se aplică începând cu data de 1 februarie 2015.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti