Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Concurență, Universitaria

ELSA București a organizat proiectul Legal Explorations: Dreptul Concurenței

13 ianuarie 2015 | Denisa BRÎNZEI

ELSA Bucureşti, prin Departamentul Activităţi Academice, a organizat, în perioada 10 noiembrie – 13 decembrie 2014, proiectul Legal Explorations: Competition Law. Acest proiect le-a oferit celor 55 de studenţi la drept din anii III și IV oportunitatea de a lua contact cu Dreptul concurenței și de a acumula informații de la profesioniști în domeniu. Proiectul se află la cea de-a doua ediție și a presupus participarea studenților la 6 workshopuri ce au abordat diverse teme din domeniul vizat pentru ca, la final, să demonstreze că au dobândit suficiente cunoștințe pentru a le folosi în pregătirea unui proces simulat.

În cadrul prelegerilor, experţi ai Dreptului concurenţei au abordat teme diversificate pentru a crea o imagine clară asupra materiei. Au fost prezenţi la prelegeri, după cum umrează:

În cadrul primului workshop, av. Mircea Valentin (MIRCEA ȘI ASOCIAȚII) a ţinut o prelegere introductivă pentru a iniţia studenţii în tainele unei ramuri de drept complexe. La cel de-al doilea workshop, au fost prezenţi avocaţi din cadrul societăţii de avocatură DLA Piper, lectori fiind Alina Lăcătuş, Alexandru Potlog şi Sandra Moga, care au vorbit despre ce presupun „Inspecțiile inopinate ale Consiliului Concurenţei”. Cel de-al treilea workshop a fost susţinut de avocaţi din cardul NNDK, avocat Georgeta Dinu şi avocat Marius Ştefană, care au prezentat, într-o manieră interactivă, subiectul schimbului de informaţii între concurenţi. Avocat Eleonora Udroiu (LEROY ȘI ASOCIAȚII), în cadrul celui de-al patrulea workshop, a ținut o prelegere despre „Analiza acordurilor pe orizontală şi pe verticală”. A cincea prelegere a avut loc în prezența avocatului Dan-Rareș Răducanu (STOICA şi Asociaţii), care a discutat cu participanţii despre ce presupun „Circumstanţele atenuante şi agravante în individualizarea sancţiunilor”. Ultima prelegere a fost susţinută de avocaţi din cadrul BULBOACĂ ȘI ASOCIAȚII, Costin Teodorovici, Mona Banu și Amalia Bejinaru punând în discuţie participanţilor subiectul privind „Abuzul de poziţie dominantă si modalităţile în care acesta operează”.

La finalul workshopurilor a fost organizat un Concurs de Procese Simulate prin care participanţii au avut posibilitatea de a folosi informaţiile şi cunoştinţele însuşite din discuţiile cu profesioniştii în materie. Prin intermediul unei faze scrise, din participanții la prelegeri au fost selectați 12 studenți, structurați în 6 echipe, care să participe la faza orală a concursului. Etapa procesului simulat a avut loc pe data de 13 decembrie 2014, la Curtea de Apel Bucureşti, juriul fiind format din: av. Georgeta Dinu, av. Eleonora Udroiu, av. Costin Teodorovici, av. Valentin Mircea şi av. Mircea Potlog.

Locul întâi a fost câştigat de echipele formate din Bogdan Nae şi Antonia Năstasiuc şi de Cristi Porojanu şi Andreea Rotaru. Juriul nu a putut delimita aceste două echipe, astfel încât ele au fost regăsite la egalitate de puncte. Locul doi a fost ocupat de echipă formată din Dana Pară şi Elena Răducu, iar cel mai bun orator a fost desemnată Daliana Popa.

Participanții din echipele premiate au împărtășit câteva păreri despre experiențele acumulate în cadrul acestui proiect.

Elena Răducu: Proiectul Legal Explorations a fost, din punctul meu de vedere, unul complex, având în vedere faptul că, după ce am învăţat aspectele teoretice, am avut posibilitatea de a participa şi la un proces simulat la Curtea de Apel. Deşi nu a fost primul proces simulat la care am participat, acesta a fost challenging, datorită faptului că nu ştiam înainte de proiect mare lucru din Dreptul concurenței şi, mai ales, mi-a plăcut componența şi bună pregătire a juriului.

Cristi Porojanu: A fost o experienţă foarte interesantă, care m-a ajutat să aprofundez un domeniu al dreptului care poate fi considerat de nişă, dar care cu siguranţă este esenţial pentru societatea de astăzi. M-am bucurat mult pentru că am avut ocazia să îmi pun în valoare şi cunoştinţele economice dobândite la ASE. Le mulţumesc organizatorilor pentru ocazia oferită şi pentru efortul depus în vederea organizării!

Daliana Popa: Experiența procesului simulat, în cazul meu a primului proces simulat, a fost una pe care aş repeta-o în fiecare zi! Workshopurile au avut rolul de a ne introduce în chestiunile elementare, iar realizarea memoriului şi, ulterior, a pledoariei, au stimulat studiul individual. Această experienţă mi-a oferit o nouă perspectivă în ceea ce priveşte drumul pe care vreau să îl urmez şi pentru asta le sunt recunoscătoare domnilor avocaţi şi minunatei echipe de organizare.

Antonia Năstasiuc: Prin participarea la workshop-uri, a căror calitate a fost una de excepţie, am reuşit să-mi însuşesc conceptele esenţiale ale acestei ramuri de drept. În acelaşi timp, m-au determinat să studiez mai mult pe cont propriu şi să-mi descopăr o reală pasiune pentru acest domeniu. Procesul simulat a fost o experienţă extraordinară, în contextul căreia am avut deosebita oportunitate de a intra în contact cu specialişti, ce s-au constituit pentru mine în modele de urmat în continuare.

Dana Pară: Ne-a plăcut ideea în sine de workshopuri urmate de proces simulat și proiectul acesta a reprezentat cu atât mai mult o provocare având în vedere că Dreptul concurenței nu se studiază în facultate decât ca opțional. Pregătirea pentru proces a fost muncă de echipă, ajunsesem să ne simțim ca-n science camp și ziua procesului ne-a antrenat puțin cunoștințele de Dreptul concurenței. Noi am rămas cu niște amintiri frumoase și cu ceva mai multe cunoștințe de Dreptul concurenței.

ELSA (The European Law Students` Association) este o asociație internațională, independentă, apolitică, condusă de și pentru studenți. ELSA România este singura asociaţie a studenţilor la Drept care activează la nivel naţional. Parte a ELSA România, grupul local ELSA București contribuie prin cele trei departamente principale (Activităţi Academice, Seminare & Conferinţe, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturală şi profesională a studenţilor şi a tinerilor jurişti. Implicând stagii de practică, seminare şi conferinţe, publicaţii sau procese simulate, ELSA are ca scop principal evoluţia tinerilor în sistemul juridic.

Denisa BRÎNZEI
Director PR
ELSA București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică