Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Jurisprudenţă nr. 2/2014: Limite ale libertăţii contractuale în raporturile juridice de familie | Sorana Popa
13.01.2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Lector univ. drd. Sorana Popa a publicat în Revista Română de Jurisprudență nr. 2/2014 articolul intitulat: “Limite ale libertăţii contractuale în raporturile juridice de familie”.

În lucrarea sa, autoarea supune analizei bine-cunoscutul principiu al libertăţii contractuale, ce stă la baza întregului drept privat, raportându-se la instituții ce aparțin dreptului familiei. Articolul abordează acele situații ce derivă din raporturile juridice de familie ce determină derogarea de la libertatea contractuală.

În prima parte a studiului, autoarea prezintă, din manieră istorică, evoluția conceptului de acord de voințe, ca izvor de obligații, arătând viziunea prezentă în dreptul actual, și anume a intervenției tot mai accentuate a statului prin norme imperative în domeniul contractual. Totodată, autoarea realizează o prezentare a limitelor generale ale principiului libertății contractuale, insistând asupra reglementării prezente în art. 11 C. civ., care interzice derogarea prin convenții de la “legile care interesează ordinea publică sau de la bunele moravuri”.

Partea centrală a articolului reprezintă o cercetare amănunțită a unor particularități ce există în raporturile juridice ce țin de dreptul familiei. Astfel, autoarea realizează o comparație a contractelor civile și a căsătoriei, amintind printre elementele ce realizează o delimitare între aceste instituții următoarele: în cazul contractelor, părțile urmăresc scopuri distincte, în timp ce soții au un scop comun, acela de a întemeia o familie; posibilitatea existentă doar în cazul contractului de a fi afectat de modalități; regimul nulităților ș.a.

Totodată, este subliniat caracterul de contract civil al convenției matrimoniale. În viziunea autoarei, libertatea contractuală este evidențiată în privința convențiilor matrimoniale prin posibilitatea lăsată la latitudinea soților de a alege regimul matrimonial ce le va guverna căsătoria, în funcție de interesele și preocupările proprii ale soților.

În concluzie, autoarea remarcă libertatea conferită de legiuitor soților de a-și alege normele ce vor coordona desfășurarea raporturilor juridice de ordin familial dintre ei, nu doar prin posibilitatea de a alege regimul matrimonial potrivit opțiunilor lor, ci și a legii aplicabile regimului matrimonial sau a modalității de a desface căsătoria prin divorț.

Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti