Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Jurisprudenţă nr. 2/2014: Limite ale libertăţii contractuale în raporturile juridice de familie | Sorana Popa


13 ianuarie 2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Lector univ. drd. Sorana Popa a publicat în Revista Română de Jurisprudență nr. 2/2014 articolul intitulat: “Limite ale libertăţii contractuale în raporturile juridice de familie”.

În lucrarea sa, autoarea supune analizei bine-cunoscutul principiu al libertăţii contractuale, ce stă la baza întregului drept privat, raportându-se la instituții ce aparțin dreptului familiei. Articolul abordează acele situații ce derivă din raporturile juridice de familie ce determină derogarea de la libertatea contractuală.

În prima parte a studiului, autoarea prezintă, din manieră istorică, evoluția conceptului de acord de voințe, ca izvor de obligații, arătând viziunea prezentă în dreptul actual, și anume a intervenției tot mai accentuate a statului prin norme imperative în domeniul contractual. Totodată, autoarea realizează o prezentare a limitelor generale ale principiului libertății contractuale, insistând asupra reglementării prezente în art. 11 C. civ., care interzice derogarea prin convenții de la “legile care interesează ordinea publică sau de la bunele moravuri”.

Partea centrală a articolului reprezintă o cercetare amănunțită a unor particularități ce există în raporturile juridice ce țin de dreptul familiei. Astfel, autoarea realizează o comparație a contractelor civile și a căsătoriei, amintind printre elementele ce realizează o delimitare între aceste instituții următoarele: în cazul contractelor, părțile urmăresc scopuri distincte, în timp ce soții au un scop comun, acela de a întemeia o familie; posibilitatea existentă doar în cazul contractului de a fi afectat de modalități; regimul nulităților ș.a.

Totodată, este subliniat caracterul de contract civil al convenției matrimoniale. În viziunea autoarei, libertatea contractuală este evidențiată în privința convențiilor matrimoniale prin posibilitatea lăsată la latitudinea soților de a alege regimul matrimonial ce le va guverna căsătoria, în funcție de interesele și preocupările proprii ale soților.

În concluzie, autoarea remarcă libertatea conferită de legiuitor soților de a-și alege normele ce vor coordona desfășurarea raporturilor juridice de ordin familial dintre ei, nu doar prin posibilitatea de a alege regimul matrimonial potrivit opțiunilor lor, ci și a legii aplicabile regimului matrimonial sau a modalității de a desface căsătoria prin divorț.

Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii