Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
5 comentarii

Au și ei magistrații lor. Magistrat contra magistrat în Germania


13 ianuarie 2015 | Pollyanna PASCU-MARIAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drept penal

In Tribunalul din Lüneburg se profileaza zile palpitante si material pentru un adevarat scandal in justitie. Inca din prima dintre cele 56 de zile prevazute pentru dezbateri, sala in care magistratul acuzat, Jörg L., a pasit detasat, a fost plina chiar inainte de ora 9:00, nu de catre nelipsitii jurnalisti, asa cum era de asteptat, ci de catre juristi „interesati de caz“.

Acuzatul de 48 de ani, acum 3 ani judecator in functiune si magistrat examinator pentru examenul de stat (Nota: Germania are un Sistem de doua examinari: „Erste Staatsexamen“, echivalentul stagiaturii si „Zweite Staatsexamen“, echivalentul titlului de definitivat) a oferit spre cumparare 11 rezolvari de schite/spete, precum si continutul subiectelor de examinare, catre candidati (In calitate de magistrat a tinut cursuri pentru candidatii care au fosti cel putin o data respinsi la examenul de definitivat).

Cat mai costa si cum se desfasoara la ei trocul de subiecte? Difera locatia, dar mersul este intotdeauna acelasi.

Fostul magistrat, care intre timp se afla in arest preventiv in Bremen, este anchetat de catre procurori pe baza catorva acuze, printre care: intalnirea organizata in Hamburg in Grand Elysée Hotel cu referentul T. (pe atunci), caruia i-a oferit 3 raspunsuri, pretinzand suma de 20.000 Euro, unui alt referent i-a oferit 4 raspunsuri pentru suma de 10.000 Euro, trimise prin posta, banii urmad a fi ridicati de acuzat, sau 5.000 de Euro pentru 6 raspunsuri in alt caz.

De mentionat este cazul unui tanar caruia judecatorul L. i-a trimis indicatii de rezolvare prin SMS, semnand cu indemnul „Mult noroc“. Ceea ce candidatul a avut „din plin“, avand in vedere ca a promovat cu 12 puncte examenul de Drept Penal, lucru care ma duce cu gandul ca atunci cand soarta isi propune sa fie ironica, o face chiar si cu juristii.

Si acum ne intoarcem la titlul articolului pe care l-am ales, sursa mea de documentare fiind publicatia germana Spiegel. Inca o data, au si ei juristii lor, pentru care surprinzator nu este cazul fostului magistrat, ci faptul ca de la sfarsitul lunii martie 2014 – data la care Magistratul L. a fost retinut -, au fost controlate un numar de 2.000 de candidati, care au promovat examenul, incepand cu data de 2011, in Niedersachsen. Iar ca totul sa fie desavarsit, printre acesti 2.000 de juristi ai caror examene au fost controlate, mai bine de 100 sunt actualmente judecatori sau procurori. In 15 cazuri a inceput deja procedura de reexaminare/recunoastere a examenului, insa purtatorul de cuvant al ministerului aduce asigurari ca, intre cazurile suspecte, nu exista angajati ai sistemului juridic din Niedersachsen. In legatura cu acest lucru, juristii germani opineaza ca poate aparea o avalansa de noi procese.

In cazul in care aceste procese apar, voi fi aici pentru a va semnala inca o data ca au si EI juristii lor. Pana atunci, noi sa nu uitam ca avem un Istrate Micescu, un Steinhardt si o pleiada de mari juristi ai neamului, care au fost in acelasi timp oameni de vasta cultura si oameni cu preocupari literare si oameni de stiinta si oameni de arta ca: Vasile Alecsandri, Eugen Barbu, George Baritiu, Ion Alexandru Bratescu Voinesti, Barbu Stefanescu Delavrancea, Zoe Dumitrescu Busulenga etc. Lista este incomensurabil mai lunga, insa ma opresc acum, studentilor urandu-le, cu mult drag, mult succes la examenele ce vor veni, iar juristilor, felicitari pentru examenele promovate.

Pollyanna PASCU-MARIAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică