Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA-Cluj. Abuz în serviciu. Punerea în mișcare a acțiunii penale
13.01.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

DNA-Cluj. Abuz în serviciu. Punerea în mișcare a acțiunii penale.

În completarea comunicatelor nr. 1682 și nr. 1684 din data de 25 noiembrie 2014, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul O. L., comisar-şef de poliție, adjunct al şefului IPJ Bistriţa Năsăud, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată (șapte acte materiale).

Din ordonanța de punerea în mișcare a acțiunii penale, întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora:
În datele de 31 iulia 2014, 6 și 7 noiembrie 2014, inculpatul O. L., atât personal, cât și prin intermediul şefului Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud, inculpatul H. R. E., a intervenit asupra agenților de poliție din teren, pentru ca aceștia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu constata şi sancţiona diferite contravenţii la regimul circulației.
La datele de 20 august 2014, 30 august 2014, 29 septembrie 2014 și 12 octombrie 2014, inculpatul O. L. a participat alături de alți poliţişti (cadre din conducerea IPJ și subordonați) la falsificarea raportării, respectiv a conţinutului buletinelor de evenimente, în cazul a patru accidente de circulație soldate cu victime omenești.
Scopul conduitei abuzive a fost acela de neraportare a accidentului rutier cu victime şi de neevidenţiere a acestuia în EAC (Evidenţa Accidentelor de Circulaţie).
În unele cazuri, deşi a cunoscut situaţia reală de fapt, inculpatul O. L. şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, neluând măsurile care se impuneau pentru ca subordonaţii săi să îşi respecte obligaţiile de înregistrare şi raportare a accidentelor rutiere din care au rezultat vătămări corporale, precum şi obligaţiile de întocmire a dosarului de cercetare penală, conform dispoziţiilor de procedură penală în vigoare.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Inculpatului O. L. i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.