Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
4 comentarii

Monica Macovei solicită excluderea lui Victor Ponta din avocatură. UPDATE
14.09.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

14 septembrie 2016: Victor Ponta a atacat la secţia contencios administrativ a Curții de Apel Bucureşti Ordinul ministrului Educației de retragere a titlului de doctor, potrivit mediafax.ro.

Av. dr. Ion Dragne, decanul Baroului Bucureşti: “În şedinţa de astăzi, analizând sesizarea doamnei avocat Monica Macovei cu privire la cererea de excludere a domnului Victor Ponta din Baroul Bucureşti, ţinând cont de faptul că a fost depusă o dovadă că a fost formulată o plângere împotriva ordinului ministrului Educatţei Naţionale prin care a fost retras titlul de doctor, în unanimitate, consiliul Baroului Bucureşti a decis să suspende soluţionarea cererii de excludere până când vom şti ce anume va decide ministrul Educaţiei Naţionale, ministerul, cu privire la plângerea formulată de domnul avocat Victor Ponta. Am apreciat că e o soluţie înţeleaptă, pentru a nu creea o insecuritate în raporturile juridice. O eventuală revocare a ordinului prin care a fost retras titlul de doctor ar avea consecinţe implicite indirecte cu privire la decizia pe care noi am fi luat-o astăzi”.

***

13 septembrie 2016: Consiliul Baroului Bucuresti, intrunit in sedinta din data de 13 septembrie 2016, analizand cererea de excludere a lui Victor Viorel Ponta din profesia de avocat, in raport de inscrisurile depuse si sustinerile avocatilor implicati, a decis in unanimitate suspendarea solutionarii cererii, pana la solutionarea reclamatiei administrative prealabile impotriva Ordinului Ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice nr. 4662101.08.2016 de retragere a titlului de doctor in drept, potrivit unui comunicat al Baroului București, semnat de av. dr. Ion Dragne – Decan.

***

8 septembrie 2016: Monica Macovei, prezentă la ședința Consiliului Baroului București de marți, 6 septembrie 2016, a declarat că ea urmărește doar aplicarea legii și că nu are ceva personal cu Victor Ponta, potrivit agerpres.ro.

Monica Macovei: ”Eu doresc aplicarea legii, nu am treabă cu personajul Ponta. Victor Ponta a intrat cu scutire de examen în Baroul București, pentru că avea titlu de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educației, ca atare nu mai poate să rămână avocat. O soluție juridică, de exemplu, poate fi ca Baroul, în simetria actelor administrative, să-i retragă scutirea de examen și atunci automat nu mai poate fi avocat decât dacă dă examen. Să dea și el examen ca alți avocați.”

***

24 august 2016: Baroul Bucuresti instiinteaza ca, in sedinta din data de 23 august 2016, a fost inclusa pe ordinea de zi solicitarea de excludere din profesia de avocat a lui Victor Ponta, membru al Baroului Bucuresti, potrivit unui comunicat al Baroului Bucuresti.

– analizand sesizarea, dupa ce a luat act ca avocatul a carui excludere se solicita a fost informat de cerere in vederea exercitarii dreptului la aparare, constatand ca inainte de inceperea sedintei, sub nr. 8533/C/23.08.2016, avocatul Victor Ponta a depus un memoriu insotit de inscrisuri din care rezulta ca a formulat plangere prealabila impotriva Ordinului nr. 4662/01.08.2016;

– luand in considerare necesitatea prezentarii unui raport de catre membrii Consiliului Baroului Bucuresti, desemnati in acest sens;

– apreciind necesara invitarea la sedinta Consiliului Baroului Bucuresti a avocatului Monica Macovei si a avocatului Victor Ponta, pentru a le permite sustinerea propriilor pozitii, Consiliul Baroului Bucuresti a hotarat desemnarea consilierilor Ion Dragne – Decan, Flavia Teodosiu si Mihai Tanasescu (supleant Vasile Nemes), pentru prezentarea unui raport asupra institutiilor de drept administrativ si organizarea si exercitarea profesiei de avocat, incidente in cauza.

Raportul va fi transmis membrilor Consiliului Baroului Bucuresti pana la 29 august 2016.

Pentru aceste motive, precum si pentru invitarea celor doi avocati cererea a fost amanata pana la sedinta Consiliului Baroului Bucuresti din 31 august 2016, orele 12:00.

*

14 august 2016: Monica Macovei, deputat în Parlamentul European, a solicitat marți, 13 ianuarie 2015, Decanului Baroului București, av. Ion-Ilie Iordăchescu, excluderea din Barou a premierului Victor Ponta, întrucât renunțarea la titlul de doctor în drept echivalează cu renunțarea la diploma prin care a fost admis, fără examen, în profesia de avocat, informează HotNews.ro.

Monica Macovei a declarat: ”Ponta a intrat în avocatură fără examen și folosind un titlu „doctor” obținut prin furt. Am solicitat Baroului București să îl excludă pe Victor Ponta din avocatură, întrucât renunțarea la titlul de „doctor în drept” anulează diploma pe baza căreia a fost primit, fără examen, în avocatură. Dacă Ponta vrea să mai fie avocat vreodată, trebuie să dea examen și să parcurgă toate căile de pregătire, ca orice alt candidat. Ponta nu poate renunța la titlul de „doctor” fără să piardă titlul de conferențiar, fără să fie exclus din profesia de avocat și fără să returneze banii câștigați prin acest furt intelectual, inclusiv prin contractele cu statul pe care le-a avut ca avocat.”

Într-un răspuns, publicat în aceeași zi de HotNews.ro, Decanului Baroului București, av. Ion-Ilie Iordăchescu, a declarat: „în realitate, consiliul se poate pronunța în această chestiune după ce Universitatea din București decide dacă se aprobă sau nu se aprobă cererea de renunțare la titlul de doctor a premierului Victor Ponta. Consiliul Baroului nu se poate pronunța pe acest subiect, pentru că nu cunoaștem un punct de vedere al instituției care a emis documentul.”


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Monica Macovei solicită excluderea lui Victor Ponta din avocatură. UPDATE”

 1. Liviu BORDAS spune:

  Dobandirea calitatii de avocat este conditionata de existenta titlului de doctor la data primirii in profesie. Renuntarea ulterioara la titlu nu poate avea niciun efect asupra calitatii de avocat.

  Eventual, anularea titlului de doctor sau retragerea acestui titlu (situatie in care se pune din nou chestiunea retroactivitatii retragerii) ar putea constitui temei pentru excluderea din profesie.

  O cerere eminamente politica si atat.

 2. Florin RADU spune:

  In mod evident, exista anumite calitati/titluri, la care nu se poate renunta. spre exemplu, la imunitate, parlamentarii nu pot renunta.
  Nici la titlul de doctor nu se poate renunta.
  Nici la calitatea de absolvent al unei unitati de invatamant (liceu, facultate) nu se poate renunta.
  PS: de ceva vreme (si nu doar eu am observat asta), pe JURIDICE.ro gasim fel de fel de declaratii si stiri ale/despre oameni politici; o fi bine?!…

 3. Constantin STANCU spune:

  E prematur! Oricine are dreptul de acces la o instanță! După, vedem! Dar dacă statul va fi obligat la despăgubiri (ministerul de resort) la final de procese? Este o boală gravă dacă un avocat nu acceptă că și colegul are dreptul la apărare! Oare nu se știe acest lucru? Mai mult propagandă! Nu am văzut în comunicatele oficiale de la cine a copiat Ponta, când a apărut lucrarea din care a copiat, ce punct de vedere are persoana prejudiciată, care este situația profesorilor din comisia care a dat undă verde actului administrativ care atestă titlul. Nu am înțeles după ce procedură s-a luat decizia, când își produce efectele etc. Lucrurile sunt concrete, nu comunicate. Sper ca avocații să aibă avocați care să-i apere.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.