Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Procedura de verificare a autenticitatii titlurilor executorii CE si PE
29.05.2008 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial, partea I, nr. 396 din 27 mai 2008 a fost publicat Ordinul Ministrului Justitiei nr. 1.357/C din 21 mai 2008 pentru stabilirea procedurii de verificare a autenticitatii titlurilor executorii prevazute de Hotararea Guvernului nr. 1.265/2007 privind desemnarea Ministerului Justitiei ca autoritate nationala competenta pentru verificarea autenticitatii titlurilor executorii emise de Comisia Europeana sau de Consiliul Uniunii Europene care urmeaza sa fie executate pe teritoriul Romaniei.

Incepand cu data intrarii in vigoare a ordinului se desemneaza Directia Afaceri Europene pentru a indeplini atributia de verificare a autenticitatii titlurilor executorii emise de Comisia Europeana sau de Consiliul Uniunii Europene care urmeaza sa fie executate pe teritoriul Romaniei, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.265/2007.
Directorul Directiei Afaceri Europene desemneaza prin dispozitie scrisa, persoana sau, dupa caz, persoanele din cadrul directiei competente sa intocmeasca certificatele de autenticitate si sa tina evidenta lucrarilor, precum si persoanele inlocuitoare pentru perioadele de absenta.

Pentru intocmirea certificatului de autenticitate este necesar ca titlul:
(a) sa faca parte dintre cele mentionate in Hotararea Guvernului nr. 1.265/2007;
(b) sa fi fost transmis Ministerului Justitiei de catre institutia solicitanta, pe cale diplomatica, fie prin intermediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, fie direct, in original sau in copie certificata.

Ordinul detaliaza procedura de emitere a certificatului de autenticitate a titlurilor ce fac obiectul reglementarii.

Certificatul de autenticitate intocmit potrivit procedurii reglementate prin ordin, impreuna cu titlul, se transmit institutiei solicitante pe aceeasi cale pe care a fost primita solicitarea.
In cazul in care se stabileste ca titlul nu indeplineste conditiile pentru atestarea autenticitatii, acesta se restituie institutiei solicitante insotit de o nota de motivare a refuzului de atestare a autenticitatii, pe aceeasi cale pe care a fost primit.

Actele intocmite in solutionarea fiecarei cereri de autentificare se predau de catre Directia de Afaceri Europene la compartimentul de arhiva al Ministerului Justitiei in al doilea an de la constituire, avand termen de arhivare permanent.

Dispozitiile ordinului se aduc la indeplinire prin grija Directiei Afaceri Europene din cadrul Ministerului Justitiei.

Pentru STIRI.JURIDICE,

BADEA CLIFFORD CHANCE

Badea Clifford Chance

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti