Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Precizări ref. declarațiile procurorului general pe tema publicării hotărârilor CSM în presă


15 ianuarie 2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

PICCJ. Precizări ref. declarațiile procurorului general pe tema publicării hotărârilor CSM în presă.

În atenția redactorului șef I. D.,

Având în vedere informațiile cuprinse în conținutul articolului publicat pe site-ul dvs. azi, 15 ianuarie 2015, ora 12:46, apărut sub semnătura redactorului A. D., purtând titlul, vădit tendențios: Ce vrea să impună Procurorul General presei”, Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție face următoarele precizări:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Tiberiu Mihail NIȚU – răspunzând unor întrebări adresate de mai mulți jurnaliști în contextul admiterii de către Plenul CSM a cererii de apărare a independenței justiției ca urmare a declarațiilor doamnei europarlamentar Maria Grapini – a declarat azi, la ieșirea de la ședința Consiliului Superior al Magistraturii următoarele:
”Nu cred că există măsuri suficient de dure pentru a contracara sau a preîntâmpina astfel de atacuri (n.n. la independența justiției). Măsura este bună. Cum vă spuneam și cu altă ocazie, trebuie să găsim și alte instrumente eficiente. (…). Cred că o astfel de măsură — nu dură, dar care să fie eficientă — ar fi dincolo de comunicarea către PE a unei astfel de hotărâri a Plenului, de ce nu un parteneriat între Consiliu și televiziuni și posturile de radio în care să fie publicată o astfel de hotărâre. Adică timp de 30 de zile toate posturile de TV și radio să prezinte timp de 15 secunde hotărârea CSM. Ar fi și asta o idee. De ce nu?”.

Astfel cum se poate observa, procurorul general a lansat o idee și a folosit noțiunea de ”parteneriat”, iar nu de impunere a ceva cuiva. Parteneriatul presupune o asociere în îndeplinirea unui scop comun. Nu s-a reținut niciun moment ideea de a se impune o obligativitate din partea instituțiilor media de a publica/prezenta hotătârile Consiliului Superior al Magistraturii prin care se admit cererile de apărare a independenței sistemului judiciar.

Așadar, considerăm lipsit de etică și deontologie modul în care au fost redate, interpretate și comentate declarațiile domnului Tiberiu Mihail Nițu, cele consemnate fiind de natură a induce grav în eroare opinia publică, mai cu seamă partea neavizată a publicului larg, context în care vă solicităm să procedați, în cursul zilei de azi, la operarea unei rectificări a articolului menționat, inclusiv la schimbarea titlului care are un caracter nereal.

Am aprecia dacă, pe viitor, veți acorda mai multă atenție informațiilor pe care le transmiteți, cu atât mai mult cu cât și deontologia profesională vă obligă și purtați răspunderea pentru corecta informare a opiniei publice.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică