Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Supravegherea convorbirilor telefonice dintre avocat și client
16.01.2015 | Irina RÎMARU

JURIDICE - In Law We Trust

Membrii Parlamentului European denunță supravegherea convorbirilor dintre avocaţi şi clienţii lor, potrivit unui comunicat al CCBE.

Interceptările, posibil ilegale, ale convorbirilor telefonice între avocați și clienții lor de către serviciile secrete din unele state membre au fost discutate de deputați cu Zanda Kalniņa-Lukaševica, secretarul de stat pentru afaceri europene din Letonia, și Vĕra Jourová, Comisarul European pentru Justiţie, marți, 13 ianuarie 2015.

Problema a fost pusă pe ordinea de zi a sesiunii plenare a Parlamentului European, după ce ministrul de interne al Olandei a admis recent că Agenția olandeză de informații și securitate (AIVD) a spionat mai mulți ani casa de avocatură Prakken d’Oliveira. Potrivit datelor colectate de către CCBE, convorbirile dintre avocați și clienții lor au fost monitorizate în ultimii ani de serviciile de poliție în cazuri similare în Franța, Regatul Unit, Irlanda, Republica Cehă și Letonia.

Deputații au dorit să știe dacă o astfel de supraveghere „structurală” este conformă cu Carta UE a Drepturilor Fundamentale și au cerut o definire clară a situației în care ”siguranța națională” poate fi folosită pentru a justifica excepții.

În răspunsul ei, în numele Consiliului de miniştri, Zanda Kalniņa-Lukaševica, secretarul de stat pentru afaceri europene al Letoniei, a declarat că această colectare şi procesare a datelor personale pentru securitatea naţională nu este reglementată în prezent de legislația UE, precum Tratatul de la Lisabona, care prezintă în mod explicit această competență în sarcina statelor membre.

Maria Ślązak, Preşedintele CCBE: “Întinderea și apariția acestui tip de interceptare a convorbirilor telefonice arată că este o problemă larg răspândită care are nevoie de o soluţie. Securitatea națională nu poate fi o scuză pentru a ignora principiul confidenţialităţii avocat-client şi privează cetățenii de dreptul la asistență juridică și la un proces echitabil. Sperăm că în timp, Curtea de Justiție a Uniunii Europene va cere unei instanţe naţionale să definească sensul şi gradul de securitate naţională în acest context şi dacă va putea oferi vreodată o justificare pentru monitorizarea activităţilor pe care le desfășoară avocaţii.

Věra Jourová, Comisarul European pentru Justiţie, și-a exprimat îngrijorarea şi se angajează să monitorizeze îndeaproape evoluţiile în acest domeniu, precum şi punerea în aplicare a directivei privind dreptul de acces la un avocat, care garantează confidenţialitatea convorbirilor dintre un suspect/acuzat şi avocatul său.

Irina RÎMARU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO