Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti

Medierea, parte din Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020
16.01.2015 | Ilie DORIN

Secţiuni: Mediere
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial nr. 19 din 12 ianuarie 2015 a fost publicata H.G. nr. 1155/2014 pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015—2020, strategie ce priveste atat medierea ca metotda de solutionare amiabila a disputelor, cat si profesia de mediator cu specificatiile ce urmeaza.

În etapa de redactare a proiectului strategiei, Ministerul Justitiei a primit contributii de la Consiliul Superior al Magistraturii, ICCJ, PICCJ, Administratia Nationala a Penitenciarelor, Oficiul National al Registrului Comertului. Organismele profesionale ale avocatilor, notarilor, executorilor judecatoresti, mediatorilor au fost, de asemenea, consultate, iar unele dintre ele au formulat propriile observatii.

Una din valorile luate in considerare in realizarea Strategei este respectul fata de cetatean in calitate de beneficiar final al serviciului public de justitie. Printre principiile strategiei se enumera si consolidarea dialogului cu profesiile organizate în mod autonom şi cu societatea civila, precum şi implicarea acestora in procesul de modernizare a sistemului judiciar.

La capitolul A. Eficientizarea justitiei ca serviciu public, se specifica obiectivul de definitivare a procesului de punere in aplicare a noilor coduri prin: A.2.f) „continuarea mediatizarii si diseminarii informatiilor cu privire la principalele institutii si prevederi introduse de noile coduri (inclusiv de noul Cod al insolventei); A.3.g) degrevarea instantelor si parchetelor prin promovarea, in continuare, a medierii ca metoda alternativa de solutionare a litigiilor;”.

La capitolul C. Integritatea sistemului judiciar, se are in vedere: ”2. Modernizarea statutului unor profesii juridice organizate in mod autonom (arbitri, avocati, experti, notari, practicieni in insolventa, executori judecatoresti, traducatori si interpreti) si al mediatorilor, in scopul consolidarii standardelor etice: a) promovarea standardelor etice si de conduita anticoruptie la nivelul tuturor profesiilor juridice si al mediatorilor; b) analize cu privire la activitatea profesiilor juridice organizate in mod autonom. Dezvoltarea de mijloace de depistare si solutionare a plangerilor vizand incalcari ale standardelor etice”. Rezultat final: nivel de integritate a profesiilor juridice organizate in mod autonom si al mediatorilor, imbunatatit.

Din continutul Strategiei reies cateva aspecte foarte importante pentru mediere, mediatori si practicienii dreptului:
a) Medierea s-a consolidat ca procedura distincta de solutionarea a conflictelor, procedura autorizata si reglementata exclusiv prin Legea Medierii nr. 192/2006 (act normativ luat in considerare la elaborarea Strategiei asa cum reiese din partea initiala a acesteia), distincta de orice alta procedura de solutionare amiabila a conflictelor/disputelor civile si penale;
b) Medierea s-a consolidat ca profesie non-juridica si observam ca in punctele referitoare la mediatori se face distinctie neta intre profesiile juridice organizate autonom si mediatori, textul Stategiei identificand in mod evident si foarte clar distinctia mediatorilor de profesiile juridice;
c) Medierea nu mai este la inceput, asa cum unii inca considera, mediatorii avand un rol foarte important si decisiv, prin justitia privata pe care o desfasoara, in degrevarea instantelor si parchetelor de cauzele civile si penale (nu atat de cazurile deja aflate pe rolul acestora, cat de litigiile inca neivite ori inca nereclamate la instanta/parchet);
d) Mediatorii vor trebui sa dea dovada de integritate, promovand fata de clienti, intre ei si cu toti cei care infaptuiesc actul de justitie raporturi de buna conduita morala si etica;
e) Mediatorii prin asociatiile profesionale si Consiliul de Mediere vor trebuie sa urgenteze adoptarea unui Statut profesional cu standarde ridicate de integritate;
f) Noul Consiliu de Mediere, care va fi ales in anul 2015, va trebui sa fie un bun partener de dialog cu institutiile statului in promovarea unor reglementari cat mai stabile si corecte privind medierea, pentru a evita declinurile profesionale interne si pentru o stabilitate legislativa care sa dea incredere magistratilor, organelor judiciare, avocatilor si justitiabilului in actul de mediere.

Doar un dialog comun si permanent al tuturor profesionistilor angrenati in actul de justitie si o sustinere permanenta intreolalta a acestora va aduce rezultatele scontate de Strategie.

Medierea, justitia privata, prinde astfel radacini adanci si incepe sa isi formeze o tulpina sanatoasa.

Mediator Dorin ILIE

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti