Alocuțiunea jud. dr. Rodica Aida Popa în deschiderea conferinței Infracțiuni contra persoanei: agresiunea asupra fătului, traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra înfăptuirii justiției și aspecte teoretice și practice ale judecătorului de cameră preliminară. Drepturi și obligații deontologice ale judecătorilor și avocaților / 16 ianuarie 2015, Cluj-Napoca
16 ianuarie 2015 | JURIDICE.ro
Alocutiunea jud. dr. Rodica Aida Popa, Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, formator la Institutul National al Magistraturii si cadru didactic la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Nicolae Titulescu”, reprezentantul Romaniei la Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, in deschiderea conferintei Infractiuni contra persoanei: agresiunea asupra fatului, traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile, infractiuni contra infaptuirii justitiei si aspecte teoretice si practice ale judecatorului de camera preliminara. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor, ce are loc la Cluj-Napoca, astazi, transmisa LIVE de JURIDICE.ro.
Alocutiunea integral:
„Domnule reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii,
Domnule vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania,
Doamnelor si domnilor decani,
Doamna si domnule presedinti ai Curtilor de Apel Cluj si Oradea,
Distinsi colegi judecatori si avocati,
Incepem anul 2015 in cadrul proiectului privind relatiile dintre judecatori si avocati din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni la Cluj-Napoca.
Nimic intamplator, pentru ca aici suntem intr-un alt spatiu de cultura si spiritualitate romaneasca, ce a marcat in trecut, dar si in prezent, existenta noastra ca romani.
Spun aceasta, pornind de la faptul ca in apropierea Clujului se afla cea mai veche asezare umana din neolitic, descoperita la Gura Baciului, langa Suceag, asezarea fiind datata pe la 6000-5.500 i.e.n., iar in vechiul cartier Manastur, precum si pe strada Memorandumului au fost gasite urme ale acestei culturi.
In secolul al II-lea, Napuca, asa cum a fost denumit de Claudius Ptolemeu, era unul din cele mai importante orase ale Daciei preromane, pentru ca apoi regele Carol Robert sa semneze, in anul 1317, actul de ridicare al Clujului pentru acea perioada la rang de oras.
In anul 1790, Clujul devine capitala Ardealului, intarindu-si autoritatea politica, tot atunci construindu-se prima biserica ortodoxa in afara zidurilor orasului.
Epocile feudala, moderna si contemporana ne dezvaluie o istorie, o cultura si o spiritualitate a Clujului care ii contureaza prezenta in spatiul romanesc intr-un mod aparte.
In acest context, prin conferinta de astazi, abordam cultura juridica prin dialog interprofesional multicultural, intrucat profesiile de judecator si avocat sunt complementare in realizarea actului de judecata, dialogul interprofesional dobandind acum o noua dimensiune.
Reforma inceputa in domeniul justitiei acum 25 de ani a insemnat un parcurs cu succesive etape, care, in prezent, culmineaza cu aceea de consolidarea a modului de interpretare si aplicare a celor patru coduri, respective cele in materie civila si penala.
Reforma legislativa presupune si un amplu proces de schimbare a mentalitatii celor doua profesii, intrucat normele procedurale, in materie penala, impun o noua arhitectura institutionala si mai ales a mentalitatilor.
Proiectul interprofesional, pe care il derulam, pe langa componenta stiintifica, care suscita interes de la o conferinta la alta, prin aspectele teoretice, dar mai ales cele jurisprudentiale, in care curtile si tribunalele, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala modeleaza judecata pe calea interpretarii si aplicarii normelor, cu ajutorul reprezentantilor parchetului, in cauzele penale, dar si ale avocatilor, in egala masura, prin componenta deontologica interprofesionala, da viata actului de judecata.
Avizul nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni reprezinta fundamentul proiectului, iar noile modificari legislative constituie principalul mijloc de punere in aplicare atat al normelor substantiale, cat si a celor procedurale.
Cele patru conferinte desfasurate pana la acest moment, una pilot la Bucuresti, iar celelalte la Ramnicu Valcea, Brasov, Alba au reprezentat puncte de cotitura semnificative in realizarea unui dialog interprofesional consistent, propunand modalitati de lucru comune, ceea ce a condus la o abordare matura si mai ales responsabila in cele doua profesii.
Pe aceasta cale, multumesc Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, barourilor, Consiliului Superior al Magistraturii, INPPA si INM, precum si tuturor colegilor judecatori si avocati, care s-au implicat in acest proiect si invit pe toti judecatorii si avocatii, ca si pe reprezentantii Ministerului Public sa reflectam impreuna la acest proces de convergenta interprofesionala realista in anul 2015.
Dragi colegi, consider ca si prin aceasta conferinta de astazi, de la Cluj, prin tematica pe care o vom pune in discutie, dar, mai ales, prin dezbaterile ce vor avea loc sa aprofundam dialogul prin masuri concrete, realiste si eficiente in realizarea unui act de justitie European.
Respectul reciproc, profesionalismul, dar si deschiderea prin acceptarea punerii in aplicare a unor modalitati comune de lucru intre judecatori si avocati constituie o propunere de dialog in cursul acestei conferinte. Este realist si necesar un Cod deontologic comun pentru judecatori si avocati, sunt realiste calendarele interinstitutionale in judecarea cauzelor penale, este oportuna o pregatire continua interprofesionala in cadrul formarii continue si care sunt modalitatile de realizare viabile. Iata cateva din punctele de dialog pe care vi le propun astazi sa le abordam.
Doresc success tuturor participantilor!”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro