« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

PICCJ. Precizări ref. declarațiile procurorului general privind un parteneriat dintre CSM și mass-media
16.01.2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

PICCJ. Precizări ref. declarațiile procurorului general privind un parteneriat dintre CSM și mass-media. 

Având în vedere neînțelegerile create în spațiul public cauzate de o interpretare eronată a afirmațiilor procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la propunerea de încheiere a unui parteneriat între Consiliul Superior al Magistraturii și mass-media, Biroul de informare publică și relații cu presa este împuternicit să facă următoarele precizări:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Tiberiu Mihail Nițu – răspunzând unor întrebări adresate de mai mulți jurnaliști în contextul admiterii de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a cererii de apărare a independenței justiţiei ca urmare a declaraţiilor doamnei europarlamentar Maria Grapini – a declarat joi, 15 ianuarie 2015, la ieșirea de la ședința CSM următoarele:
”Nu cred că există măsuri suficient de dure pentru a contracara sau a preîntâmpina astfel de atacuri (n.n. la independența justiției). Măsura este bună. Cum vă spuneam și cu altă ocazie, trebuie să găsim și alte instrumente eficiente. (…). Cred că o astfel de măsură — nu dură, dar care să fie eficientă — ar fi dincolo de comunicarea către PE a unei astfel de hotărâri a plenului, de ce nu, un parteneriat între Consiliu şi televiziuni şi posturile de radio în care să fie publicată o astfel de hotărâre. Adică, timp de 30 de zile, toate posturile de TV şi radio să prezinte timp de 15 secunde hotărârea CSM. Ar fi şi asta o idee. De ce nu?”.

Astfel cum se poate observa, procurorul general a lansat o idee și a folosit noțiunea de ”parteneriat”, iar nu de impunere a ceva, cuiva. Parteneriatul presupune o asociere în îndeplinirea unui scop comun, găsirea unor soluţii comune la chestiuni de interes comun. Nu s-a avut niciun moment în vedere ideea de a se impune vreo obligație instituțiilor media de a publica/prezenta hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii prin care se admit cererile de apărare a independenței sistemului judiciar.

Este regretabil faptul că astfel de interpretări eronate ale afirmațiilor procurorului general au fost date nu numai de către unii jurnaliști, ci chiar de către membri ai Consiliului Național al Audiovizualului, ca unică autoritate în domeniul programelor audiovizuale și garant al interesului public.

De altfel, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat joi, 15 ianuarie 2015, precizări cu privire la declarația domnului Tiberiu Mihail Nițu referitoare la propunerea privind un eventual parteneriat CSM – mass-media.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Media & Publicitate | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD