« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Sarcina probei incumbă celui care afirmă ceva
20.01.2015 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, RNSJ | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, potrivit regulilor probaţiunii, instituite prin art. 1169 C. civ. (art. 249 NCPC), sarcina probei incumbă celui care afirmă ceva, iar nu celui care neagă (probatio incumbit ei qui dicit non ei qui negat). În speţă, într-un litigiu vizând restituirea în natură a unui imobil în temeiul Legii nr. 10/2001, pârâţii, printre care şi Mun. Bucureşti, prin Primarul General, au susţinut că reclamanţii au încasat despăgubiri pentru imobilul în litigiu în baza Acordului româno-francez din anul 1959. Înalta Curte a reţinut că doar simpla invocare a existenţei acordului nu este suficientă pentru a se face dovada încasării unor despăgubiri de către reclamanţi, iar pârâţii nu au administrat probe din care să rezulte că pentru imobilul în discuţie reclamanţii au fost beneficiari ai unor sume de bani reprezentând despăgubiri. Înalta Curte a reţinut că reclamanţii au depus la dosarul cauzei declaraţii pe proprie răspundere în sensul că nu au primit niciun fel de despăgubiri potrivit acordurilor internaţionale, declaraţii care răstoarnă prezumţia de despăgubire a persoanelor care au format obiectul acordurilor internaţionale, prevăzută de art. 5 din Legea nr. 10/2001. (Decizia nr. 1927 din 17 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect restituire imobil preluat abuziv)

Corina CIOROABĂ

 
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD