Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Sarcina probei incumbă celui care afirmă ceva


20 ianuarie 2015 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Jurisprudență ÎCCJ curentă, Procedură civilă, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, potrivit regulilor probaţiunii, instituite prin art. 1169 C. civ. (art. 249 NCPC), sarcina probei incumbă celui care afirmă ceva, iar nu celui care neagă (probatio incumbit ei qui dicit non ei qui negat). În speţă, într-un litigiu vizând restituirea în natură a unui imobil în temeiul Legii nr. 10/2001, pârâţii, printre care şi Mun. Bucureşti, prin Primarul General, au susţinut că reclamanţii au încasat despăgubiri pentru imobilul în litigiu în baza Acordului româno-francez din anul 1959. Înalta Curte a reţinut că doar simpla invocare a existenţei acordului nu este suficientă pentru a se face dovada încasării unor despăgubiri de către reclamanţi, iar pârâţii nu au administrat probe din care să rezulte că pentru imobilul în discuţie reclamanţii au fost beneficiari ai unor sume de bani reprezentând despăgubiri. Înalta Curte a reţinut că reclamanţii au depus la dosarul cauzei declaraţii pe proprie răspundere în sensul că nu au primit niciun fel de despăgubiri potrivit acordurilor internaţionale, declaraţii care răstoarnă prezumţia de despăgubire a persoanelor care au format obiectul acordurilor internaţionale, prevăzută de art. 5 din Legea nr. 10/2001. (Decizia nr. 1927 din 17 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect restituire imobil preluat abuziv)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică