Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Sarcina probei incumbă celui care afirmă ceva


20.01.2015 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, potrivit regulilor probaţiunii, instituite prin art. 1169 C. civ. (art. 249 NCPC), sarcina probei incumbă celui care afirmă ceva, iar nu celui care neagă (probatio incumbit ei qui dicit non ei qui negat). În speţă, într-un litigiu vizând restituirea în natură a unui imobil în temeiul Legii nr. 10/2001, pârâţii, printre care şi Mun. Bucureşti, prin Primarul General, au susţinut că reclamanţii au încasat despăgubiri pentru imobilul în litigiu în baza Acordului româno-francez din anul 1959. Înalta Curte a reţinut că doar simpla invocare a existenţei acordului nu este suficientă pentru a se face dovada încasării unor despăgubiri de către reclamanţi, iar pârâţii nu au administrat probe din care să rezulte că pentru imobilul în discuţie reclamanţii au fost beneficiari ai unor sume de bani reprezentând despăgubiri. Înalta Curte a reţinut că reclamanţii au depus la dosarul cauzei declaraţii pe proprie răspundere în sensul că nu au primit niciun fel de despăgubiri potrivit acordurilor internaţionale, declaraţii care răstoarnă prezumţia de despăgubire a persoanelor care au format obiectul acordurilor internaţionale, prevăzută de art. 5 din Legea nr. 10/2001. (Decizia nr. 1927 din 17 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect restituire imobil preluat abuziv)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti