« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Târgu Mureș. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată
19.01.2015 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

DNA-Târgu Mureș. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor:
S. N. M., manager general la Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, în perioada 25 ianuarie 2008 – 24 septembrie 2009, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată (patru acte materiale)
M. A., la data faptelor, director financiar-contabil în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată (patru acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2009, inculpatele S. N. M. și M. A., în calitate de director (manager) general, respectiv de director financiar-contabil, al Spitalului Municipal Dr. Gheorghe Marinescu din Târnăveni (jud. Mureș), prin încălcarea, în patru rânduri, a dispoziţiilor legale în materie de achiziţii publice, au prejudiciat această instituţie spitalicească cu diferite sume de bani, pe care le-au achitat în mod nelegal şi nejustificat către diverşi furnizori de bunuri şi prestatori de servicii, care au obţinut astfel foloase necuvenite, după cum urmează:
1. În urma încheierii unui contract de prestări servicii, la data de 23 martie 2009, cu S.C. „PSIHOMEDICA”S.R.L., s-a dispus achitarea sumei totale de 23.895 lei, din care suma de 7.785 lei a fost achitată în mod nejustificat, întrucât serviciile aferente nu au fost executate, respectiv au fost nereale. În baza contractului de prestări servicii mai sus menţionat, rezulta că S.C. „PSIHOMEDICA” S.R.L. Buzău trebuia să presteze servicii medicale de medicina muncii, în anul 2009, pentru angajaţii spitalului, însă pentru 97 de persoane aceste servicii nu au fost prestate.
2. Subsecvent încheierii unui alt contract de prestări servicii, la 13 martie 2009, cu prestatorul Cabinetul Individual de Psihologie „Gheorghe Nicuşor” Râmnicu Sărat, s-a dispus achitarea sumei totale de 61.370, din care suma de 54.350 lei a fost achitată în mod nelegal şi nejustificat. Acest aspect a rezultat din achitarea serviciilor prestate la un preţ nejustificat de mare pentru cele 468 persoane testate şi din caracterul fictiv al examinării pentru un număr de 178 persoane. Contractul avea ca obiect testarea psihologică a angajaţilor spitalului.
3. Ulterior încheierii contractului de prestări servicii, la data de 19 februarie 2009, cu S.C. „ARTA PRODCOMDET” S.R.L, în calitate de prestator, pentru prestare de servicii IT, s-a dispus achitarea, în lunile februarie şi martie 2009, a sumei totale de 5.300 lei, în mod nelegal şi nejustificat, aspect rezultând din împrejurarea că serviciile facturate nu au fost niciodată executate de societatea prestatoare.
4. După încheierea contractelor de prestări servicii de publicitate, la data de 1 septembrie 2008 şi 10 decembrie 2008, cu S.C. „MIRBALI SERVIMPEX” S.R.L, în calitate de prestator, s-a dispus achitarea sumei totale de 7.101 lei, în mod nelegal şi nejustificat, aspect rezultând din împrejurarea că serviciile facturate nu au fost niciodată executate de societatea prestatoare. În ambele contracte este prevăzută promovarea publicitară prin radio şi internet a unei „campanii de prevenire a cancerului la sân – screening mamar” şi respectiv „urări de sărbători”, fără a se specifica durata spoturilor ce urmau a fi produse de S.C. „MIRBALI SERVIMPEX”S.R.L., planurile media pentru difuzarea spoturilor, intervalele orare de difuzare, numărul minim de difuzări aferent fiecărui contract, elemente minimale care trebuiau să fi stat la baza determinării şi stabilirii valorii contractelor.

Prejudiciul total reţinut în cauză este în valoare de 71.951 lei.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului pe bunurile mobile și imobile aflate în proprietatea inculpatei M. A., până la concurența sumei de 71.951 lei.

Persoana vătămată Consiliul Judeţean Mureş – Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni s-a constituit parte civilă împotriva inculpatelor S. N. M. şi M. A., cu o sumă al cărei cuantum a arătat că îl va preciza ulterior, în cursul procesului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Târgu Mureș.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD