Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Termenul de validare a popririi


20 ianuarie 2015 | Dănuț-Mădălin BODRON
Secţiuni: Executare silită, Procedură civilă, Studii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Conform art. 789 C. proc. civ., validarea popririi poate fi cerută în termen de o lună din momentul în care terţul poprit trebuia să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute la art. 786 C. proc. civ. Din punct de vedere practic, este foarte important să luăm în considerare şi termenul de 5 zile prevăzut la art. 786 C. proc. civ., care, raportat la instituţia validării, are un caracter prohibitiv. Astfel, pentru a verifica dacă ne mai aflăm în termen să cerem validarea popririi, va trebuie să luăm în considerare atât termenul imperativ de la art. 789 C. proc. civ. de o lună, cât şi cel prohibitiv (raportat la instituţia validării) de la art. 786 C. proc. civ. de 5 zile.

Termenul de 5 zile de la art. 786 C. proc. civ. are ca puncte de plecare două momente:
a) comunicarea adresei de poprire;
b) pentru sumele de bani datorate în viitor, scadenţa acestora.

A. Comunicarea adresei de poprire

Avem trei situaţii:
1. Terţul poprit semnează dovada de înmânare (confirmarea de primire), caz în care termenul de 5 zile curge de la data semnării. De menţionat că prevederile art. 163 se aplică.
2. Terţul poprit refuză primirea actelor. În această situaţie, termenul curge de la data încheierii procesului-verbal de către agentul procedural sau executor, documentele fiind depuse în cutia poştală ori afişate.
3. Terţul poprit sau celelalte persoane prevăzute de art. 163 C. proc. civ. nu sunt găsite. La fel ca la punctul anterior, documentele vor fi depuse în cutia poştală sau afişate în lipsa acesteia, iar termenul va curge de la data încheierii procesului-verbal de către agentul procedural, executor ori funcţionarul competent din cadrul primăriei în raza căreia acesta îşi are domiciliul sau sediul.

B. Scadenţa sumelor datorate în viitor

1. Prestaţia unică

Atunci când este vorba de o singură prestaţie, termenul va curge de la data când aceasta este scadentă. Practic, trebuie să aflăm data de la care debitorul este în drept să solicite terţului sumele ce i se cuvin. În această situaţie, data comunicării adresei de poprire nu are relevanţă pentru calcularea termenului de validare (cu excepţia situaţiei în care aceasta este comunicată după ce terţul şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de debitor, caz în care adresa este comunicată unei persoane lipsite de calitate). De la scadenţă vom calcula termenul de 5 zile în care terţul trebuia să consemneze sumele de bani în contul indicat de organul de executare, urmând ca după scurgerea acestuia, în termen de o lună, să formulăm cererea de validare a popririi către instanţa de executare.

2. Prestaţiile succesive

În cazul prestaţiilor succesive, terţul poprit este obligat ca în termen de 5 zile de la scadenţa fiecăreia dintre ele să consemneze sumele datorate debitorului în contul indicat de organul de executare. Practic, pentru fiecare prestaţie în parte va curge un alt termen de validare. Odată ce poprirea a fost instituită pe sumele datorate de terţ (procedura de comunicare a adresei de poprire a fost îndeplinită), executorul judecătoresc, creditorul sau debitorul, după scurgerea termenului prohibitiv prevăzut de art. 786 C. proc. civ., poate cere validarea popririi. Important este că pierderea termenului pentru una dintre prestaţii nu afectează dreptul de a cere instanţei de executare să valideze poprirea pentru celelalte. Un exemplu ar fi poprirea instituită pe salariul debitorului, atât timp cât acesta figurează ca angajat la terţ, putem să apelăm la această instituţie, cu menţiunea că prestaţiile pentru care termenul s-a scurs sunt pierdute, iar cele care încă nu sunt datorate (scadente) nu pot fi supuse popririi.

Scurgerea termenului prevăzut la art. 789 C. proc. civ. duce la pierderea dreptului de a cere validarea popririi, astfel terţul poprit nu mai poate fi tras la răspundere pentru nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 786 C. proc. civ., instituţia popririi fiind paralizată din punct de vedere legal.

Avocat stagiar Dănuț-Mădălin BODRON
Baroul București

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro