Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Timişoara. Abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, hărţuire, uzurpare. Reţinere, control judiciar


20.01.2015 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Timişoara. Abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, hărţuire, uzurpare. Reţinere, control judiciar.

În completarea comunicatelor nr. 96/VIII/3 și 102/VIII/3 din 19, respectiv 20 ianuarie 2015, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită detalii privind starea de fapt descrisă în ordonanţele întocmite de procurori, cu referire la cauza care–l privește pe M. P. S., inspector şef al IPJ Timiş și alții
Astfel, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19, respectiv 20 ianuarie 2015, a inculpaţilor:
M. P. S., inspector şef al IPJ Timiş;
B. F. M., adjunct al inspectorului şef al IPJ Timiş, cu atribuţii pe linia de muncă „rutieră”;
C. N. M., şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș;
P. T., primar al oraşului Recaş;
T. M. D., şef al Poliţiei oraşului Recaş;
B. D. A., șef al Poliției Locale Recaș, funcționar public aflat în subordinea primarului orașului Recaș;
B. C. I. și G. V., ofiţeri de poliţie.

De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând din data de 20 ianuarie 2015, până la data de 20 martie 2015 faţă de M. E., om de afaceri, cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanţele procurorilor a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarele situaţii, cu referire la fiecare dintre cei inculpaţi:
M. P. S., B. F. M., P. T., T. M. D. și B. D. A., fiind identificate şi probate următoarele:
În cursul lunii octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale şi de natură politică ale inculpatului P. T., primarul orașului Recaş, inculpații M. P. S. și B. F. M., în calitate de inspector şef al IPJ Timiş, respectiv de adjunct al inspectorului șef, şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu constând în coordonarea şi controlul structurii din subordine.
Concret, aceștia au dispus întocmirea unei propuneri către Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru radierea postului unui agent de poliție din statele de funcţii ale Poliţiei oraş Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul IPJ Timiş de desființare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraș, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui poliţist în cadrul altei formațiuni de poliţie.
În sprijinul aceluiași demers, inculpatul T. M. D., în calitate de şef al Poliţiei oraşului Recaş, a întocmit documente justificative ce au creat o aparenţă de legalitate şi au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcţiei respective, urmărind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menținut pe același post de conducere, dar și un interes pentru altul, constând în satisfacerea intereselor economice și politice ale primarului P. T.
În același scop, inculpatul B. D. A., în calitate de șef al Poliției Locale Recaș, s-a implicat personal în activități de supraveghere a agentului de poliție, fără drept și fără a avea un interes legitim, folosindu-se și de subordonații săi, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menită a conduce la îndepărtarea acestuia din funcția pe care o exercita în mod legal, în cadrul Postului de Poliție Recaș.
Activitățile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată de către judecător a agentului de poliție, atât în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, cât şi în timpul liber, executând capturi de imagini în locurile frecventate de acesta, cât şi la domiciliul său.
Inculpatul B. D. A. chiar a întocmit rapoarte din care reieșea că atât agentul de poliție vizat, cât și alți angajați ai Poliției Recaș s-ar afla în timpul programului de lucru în alte locuri decât cele stabilite conform ordinelor interne.
Această procedură, dispusă de inculpatul M. P. S., a fost aprobată ca urmare a instigării venite din partea inculpaților P. T. și M. E., în scopul asigurării controlului asupra activităţii Poliţiei Recaş, prin evitarea constatării şi sancţionării faptelor comise de persoane din cercul relaţional al celor doi şi satisfacerea intereselor politice şi economice ale acestuia din urmă.
Prin exercitarea defectuoasă a atribuţiunilor de serviciu, inculpații au vătămat interesele legitime pe de o parte ale IPJ Timiş – Poliţia oraşului Recaș, iar, pe de altă parte, a vătămat interesele legitime ale agentului de poliție, prin crearea unei situaţii/stări familiale „disfuncţionale” (probleme de sănătate ale părinţilor, mutarea soţiei la un alt loc de muncă, mutarea fiicei la o altă şcoală, cheltuieli cu naveta, carburant, maşină), afectarea stării de sănătate a părţii vătămate, stabilitatea la locul de muncă.
C. N. M., şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș, B. C. și G. V. fiind identificate şi probate următoarele cazuri:
În luna martie 2014, inculpatul C. N. M., în calitate de şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș, a pretins și primit de la inculpații B. C. și G. V., pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen, două seturi (opt bucăţi) jante Mercedes Clasa E şi anvelope pentru autoturismul personal.
Pe data de 25 martie 2014, conform celor promise de inculpatul C. N. M., cei doi inculpați au fost avansați la gradul profesional următor, respectiv acela de comisar de poliție.
La sfârșitul anului 2013, începutul anului 2014, inculpatul C. N. M. a pretins și primit de la doi agenți de poliție un set de anvelope (patru bucăţi), pentru autoturismul marca Mercedes ML, aparţinând soţiei sale și un televizor LCD.
Ca urmare a remiterii acestor bunuri, unul dintre agenți a fost mutat, conform dorinței sale, în cadrul Compartimentului Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, iar celălalt a scăpat nesancționat pentru abaterile constatate în activitatea sa (urmare a efectuării unui control).

Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 CPP, urmând ca la data de 20 ianuarie 2015, următoarele persoane să fie prezentate Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile: M. P. S., B. D. A., B. F. M., C. N. M., P. T., T. M. D. 

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti