Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Despăgubirile datorate expropriaților trebuie stabilite prin raportare la data exproprierii efective
21.01.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept constitutional, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit comunicatului de presa de pe site-ul CCR, in ziua de 15 ianuarie, plenul Curtii a luat in dezbatere exceptia formulata de ZAMFIRESCU RACOTI & PARTNERS cu privire la dispozitiile art. 9 teza a doua din Legea nr. 198/2004 privind unele masuri prealabile lucrarilor de constructie de drumuri de interes national, judetean si local, raportate la cele ale art. 26 alin. 2 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica.

In urma deliberarilor, CCR a decis:
„Cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art. 9 teza a doua din Legea nr. 198/2004 raportate la sintagma „la data intocmirii raportului de expertiza” cuprinsa in dispozitiile art. 26 alin. 2 din Legea nr. 33/1994 sunt neconstitutionale”.

Exceptia a fost formulata in cadrul unui dosar pendinte aflat, in calea de atac a recursului, pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ulterior, recursul formulat de echipa ZAMFIRESCU RACOTI & PARTNERS pentru client a fost respins, avandu-se in vedere chiar interpretarea textului de lege atacat ca fiind neconstitutional. Pronuntarea instantei de contencios constitutional deschide asadar calea revizuirii hotararii nefavorabile pronuntate in recurs.

In concret, avocatii au supus controlului Curtii Constitutionale dispozitiile art. 9 teza a doua din Legea nr. 198/2004 privind unele masuri prealabile lucrarilor de constructie de drumuri de interes national, judetean si local, raportate la cele ale art. 26 alin. (2) din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica.

Potrivit interpretarii constante a Inaltei Curti de Casatie si Justitie data textelor criticate, stabilirea judiciara a cuantumului despagubirilor la care este indreptatita persoana expropriata se face in functie de data intocmirii raportului de expertiza din cursul judecatii cauzei, indiferent de stadiul procesual, iar nu tinandu-se cont de momentul exproprierii efective, adica cel al transferului dreptului de proprietate, astfel cum acesta este reglementat de art. 15 din Legea nr. 198/2004. O astfel de solutie legala creeaza o grava inechitate atat economica, cat si sociala in detrimentul expropriatului, care este pus in situatia de a suporta fluctuatiile valorii imobilului expropriat.

In motivarea exceptiei, echipa ZAMFIRESCU RACOTI & PARTNERS a aratat ca justa despagubire in sensul art. 44 alin. (3) din Constitutie trebuie apreciata in functie de momentul cand a avut loc exproprierea efectiva, iar nu in functie de un moment ulterior stabilit in mod arbitrar, prevederile criticate fiind contrare atat textului constitutional, cat si art. 1 din Primul Protocol Aditional al Conventiei pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Prin Decizia din 15 ianuarie 2015, Curtea Constitutionala a admis cu unanimitate de voturi exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art. 9 teza a doua din Legea nr. 198/2004 raportate la sintagma „la data intocmirii raportului de expertiza” cuprinsa in dispozitiile art. 26 alin. (2) din Legea nr. 33/1994 sunt neconstitutionale.

Solutia este inedita, deoarece este rezultatul unui reviriment jurisprudential la nivelul Curtii Constitutionale. Astfel, asupra constitutionalitatii textului de la art. 26 alin. (2) din Legea nr. 33/2004, Curtea Constitutionala s-a mai pronuntat anterior, toate exceptiile de neconstitutionalitate precedente fiind respinse.

Astfel, echipa ZAMFIRESCU RACOTI & PARTNERS a obtinut reanalizarea dintr-un unghi diferit a textelor de lege supuse controlului de constitutionalitate si schimbarea opticii instantei de contencios constitutional, fapt ce confirma receptivitatea Curtii Constitutionale la noile realitati sociale.

Din echipa de avocati coordonata de Stan Tirnoveanu, avocat asociat senior al ZAMFIRESCU RACOTI & PARTNERS, au mai facut parte Irina Craciun (avocat colaborator) si Alexandru Iorgulescu (avocat colaborator), ambii cu o bogata experienta in spete complexe de ordin litigios.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti